Αν και οι πατάτες τηγανιτές αποκαλούνται «french fries», το πραγματικό σνακ με τη γαλλική φινέτσα δεν είναι από πατάτα. Κι εμείς έχουμε τη συνταγή.
Διαβάζουμε πως το πιο διάσημο σνακ στη νότια Γαλλία, ιδιαίτερα δημοφιλές σε Νίκαια και Μασαλία είναι το πανίς. Πανίς ονομάζεται το σνακ από αλεύρι ρεβιθιού, που σερβίρεται σε λαδόκολλα στους δρόμους των πόλεων της Κυανής Ακτής.
Σερβίρεται με δροσερές σος γιαουρτιού ή και μουστάρδας και σίγουρα θα σας συναρπάσει. Με μια σύντομη έρευνα, ανακαλύψαμε πως μπορείτε να βρείτε αλεύρι ρεβιθιού σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Δείτε ένα βίντεο με τον τρόπο παρασκευής της συνταγής
Επειδή το αλεύρι ρεβιθιού και το πανίς δεν είναι ένα υλικό που το γνωρίζουμε, παρακολουθήστε παρακάτω στο βίντεο πόσο εύκολα ετοιμάζεται.
Υλικά
250 γρ αλεύρι ρεβιθιού
1 λίτρο νερό
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Βάζουμε το νερό κρύο σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο
- Αφού βάλουμε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το αλεύρι σαν βροχή, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα ώστε να πάρουμε έναν χυλό. Ψήνουμε τον χυλό για 15 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς
- Γυρίζουμε το μείγμα σε ένα τετράγωνο τσέρκι, περίπου 15 εκ, με στόχο να έχουμε ένα στρώμα από το χυλό πάχους 4 εκ.
- Σκεπάζουμε την επιφάνεια με λαδόκολλα, που φροντίζουμε να ακουμπά στο μείγμα και αφήνουμε να ξεκουραστεί όλο το βράδυ
- Κόβουμε τα πανίς σε στικ 1 εκατ περίπου και στρώνουμε σε ένα πανέρι φριτέζας (ή πανέρι που μπαίνει σε κατσαρόλα). Αφού κάψει καλά το λάδι, βυθίζουμε τα πανίς για 3 λεπτά περίπου ώσπου να πάρουν ωραίο χρώμα. Αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το περιττό λάδι.