Αν ήξερες πόσο εύκολη είναι η συνταγή για σπιτικά, αχνιστά ψωμάκια για μπέργκερ, το πιθανότερο είναι να μην αγόραζες ποτέ ξανά έτοιμα από το σούπερ μάρκετ.
Οι συνταγές για ψωμί είναι από τις πιο διάσημες στο διαδίκτυο το τελευταίο διάστημα. Ειδικά μέσα στην καραντίνα, τα ψωμιά έδιναν και έπαιρναν, καθώς όλοι μας προσπαθούσαμε να απασχολήσουμε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο μας.
Ναι, το παραδοσιακό ψωμί είναι επιστήμη, θέλει χρόνο και υπομονή. Υπάρχουν όμως κάποιες συνταγές, για συγκεκριμένα πράγματα, που δεν θα σε βάλουν στην κουζίνα από την αυγή ως τη δύση.
Μερικά μυστικά της συνταγής
Τα ψωμάκια μπέργκερ θα μείνουν να ξεκουραστούν για μόλις 15 λεπτά. Το έχουμε τσεκάρει και αρκούν για να έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε. Αρκεί να μην κάνετε ένα από τα παρακάτω λάθη...
Αρχικά, η μαγιά χρειάζεται ζάχαρη και χλιαρό νερό για να αρχίσει να δουλεύει. Αν όμως το νερό είναι καυτό, κινδυνεύετε να την κάψετε και να μην έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε.
Επίσης, όταν θα αφήσετε τα ψωμάκια να φουσκώσουν, εκτός από σκεπασμένα, καλό είναι να είναι σε ζεστό σημείο, για να φουσκώσουν πιο εύκολα.
Υλικά
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9 γρ.)
- 2 κουταλιές ζάχαρη
- 145 ml χλιαρό νερό (όχι καυτό)
- 4 κουταλιές ηλιέλαιο
- 1 αυγό
- 1 πρέζα αλάτι
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Έναν κρόκο, λίγο γάλα και σουσάμι για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σε μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το ζεστό νερό. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε το λάδι και το αυγό και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια προθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι λίγο, λίγο ανακατεύοντας να το «πάρει» η ζύμη μας.
- Ζυμώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας (εδώ ίσως χρειαστεί λίγο επιπλέον αλεύρι ώστε να μην κολλάει στα χέρια) και κόβουμε σε τέσσερα ίσα μέρη.
- Στρώνουμε σε λαδόκολλα, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 15 λεπτά
- Χτυπάμε τον κρόκο με το γάλα και αλείφουμε τα ψωμάκια μπέργκερ. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 10 με 12 λεπτά ώστε να πάρουν ωραίο σκούρο χρώμα.