Ένα κλασικό, ακαταμάχητο κέικ, σαν εκείνο που ετοίμαζε η μαμά όταν ήμασταν μικροί. Το «τρικ» στη συνταγή για να κάνει «νερά» σοκολάτας στο εσωτερικό του.
Μπορεί μια συνταγή για κέικ να είναι ίσως από τις πιο απλές και βασικές στη ζαχαροπλαστική, ωστόσο ένα ζεστό, αφράτο σπιτικό γλυκό είναι πάντοτε ευπρόσδεκτο. Σε αυτή τη συνταγή έχουμε τα μυστικά για να γίνει μαρμάρινο ή όπως το λένε στο εξωτερικό «κέικ ζέβρα».
Μερικά μυστικά της συνταγής
Το πιο κλασικό μυστικό για μια συνταγή για κέικ είναι να μην παιδέψετε πολύ τη ζύμη πριν τη βάλετε στο φούρνο και… ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ, να αφήσετε το κέικ να φουσκώσει και να ψηθεί χωρίς να ανοίξετε την πόρτα της κουζίνας.
Από τα πιο διαδεδομένα τρικ για να είστε σίγουροι ότι ψήθηκε είναι εκείνο με την οδοντογλυφίδα. Αφού φουσκώσει και ψηθεί καλά, στους χρόνους της συνταγής, βυθίστε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του. Αν βγαίνει στεγνή και καθαρή, τότε το κέικ έχει ψηθεί.
Τέλος, για να πάρετε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα των «νερών», σαν μαρμάρινο, πρέπει να έχετε υπομονή. Μοιράζετε τη ζύμη στα δύο, κακάο και βανίλια και προσθέτετε μία, μία κουταλιά στο κέντρο για να δώστε το επιθυμητό σχέδιο.
Υλικά
- 4 αυγά
- 200γρ ζάχαρη
- 200 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 240ml γάλα
- 2 βανιλίνες
- 375 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 πρέζα αλάτι
- Για τη ραβδώσεις σοκολάτας: 3 κουταλιές κακάο (25γρ)
- 50ml γάλα
- 1 κουταλιά ζάχαρη
Εκτέλεση
- Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 24 εκατοστών και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά του κέικ (όχι της σοκολάτας)
- Χτυπάμε σε άλλο μπολ το κακάο, τη ζάχαρη και το γάλα
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο και προσθέτουμε ένα, ένα τα αυγά ώσπου ενσωματωθούν στο μίγμα. Τέλος προσθέτουμε τη βανίλια
- Μειώνουμε την ένταση στο χαμηλό και προσθέτουμε λίγο, λίγο το αλεύρι, εναλλάσσοντάς το με το γάλα ώσπου να ενωθούν όλα τα υλικά σε έναν ομοιόμορφο χυλό
- Αφαιρούμε δυο φλιτζάνια από το μείγμα και το ανακατεύουμε στο μπολ με το κακάο
- Με μια κουτάλα ξεκινάμε να γεμίζουμε το ταψάκι από το κέντρο προς τα τοιχώματα. Ρίχνουμε μια κουταλιά λευκού μείγματος και από πάνω ίση ποσότητα από το μείγμα της σοκολάτας. Συνεχίζουμε, ώσπου να τελειώσει το μείγμα και από τα δύο μπολ
- Ψήνουμε στη μέση του φούρνου για 50’ λεπτά περίπου. Βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ και αν βγαίνει καθαρή, το κέικ μας είναι έτοιμο
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει 15 λεπτά. Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε