Στις 27 Αυγούστου είναι του Αγίου Φανουρίου και την παραμονή της γιορτής, φτιάχνουμε την παραδοσιακή φανουρόπιτα.
Η παράδοση θέλει να φτιάχνουμε τη φανουρόπιτα όταν έχουμε χάσει κάτι και θέλουμε ο Άγιος Φανούριος να μας το φανερώσει. Οι περισσότεροι, αφού την φτιάξουν, την πηγαίνουν στην εκκλησία για να «διαβαστεί» και στη συνέχεια τη μοιράζουν.
Η φανουρόπιτα έχει πάντα μονό αριθμό υλικών, συνήθως 7 ή 9, δεν περιέχει αυγά (καθώς είναι νηστίσιμη) και τα βασικά υλικά είναι το λάδι, το αλεύρι και ο χυμός πορτοκαλιού.
Στην ουσία πρόκειται για αφράτο και μυρωδάτο κέικ με ξηρούς καρπούς όπως καρύδια και σταφίδες.
Η συνταγή του Δημήτρη Μιχαηλίδη με 7 υλικά γίνεται εύκολα και γρήγορα και μάλιστα χωρίς μίξερ.
Υλικά συνταγής για φανουρόπιτα
- 485 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
- 400 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
- 100 γρ. σταφίδες
- 1 ½ κ.γ. κανέλα
- 675 γρ. χυμός πορτοκάλι
- 175 γρ. ηλιέλαιο
Εκτέλεση συνταγής για φανουρόπιτα
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τα καρύδια, τις σταφίδες, τη ζάχαρη, την κανέλα και ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού λίγο λίγο και ανακατεύουμε, ρίχνουμε και το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ίσα ίσα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Βάζουμε το μείγμα μας σε λαδωμένο ταψί 18/30 εκ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 175 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
- Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και σερβίρουμε.
Δείτε το βίντεο:
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο