Ο καιρός ζητά πιάτα έντονα σε γεύσεις, χορταστικά και ικανά να μας ζεστάνουν. Αυτή η συνταγή μπορεί να προσφέρει όλα τα παραπάνω, αλλά και μια αφορμή για παραδοσιακό, κλασικό μεζεδάκι.
Εν αρχή ην το χωριάτικο λουκάνικο. Η βάση για ένα καλό, γευστικό σπετσοφάι, που αρωματίζεται με λαχανικά, κρεμμύδι και διάφορα μπαχαρικά.
Κλείνουμε το πιάτο με τριμμένη ντομάτα, μυρωδικά και πικάντικη γεύση και έχουμε συμπληρώσει τα βασικά συστατικά για μια πετυχημένη συνταγή.
Πώς πήρε το όνομά του το σπετσοφάι
Διαβάζουμε στο λήμμα της Wikipedia πως η λέξη σπετσοφάι ή σπεντζοφάι δεν σχετίζεται με το νησί των Σπετσών. Αντίθετα, πρόκειται για τον συνδυασμό της λατινικής λέξης «spezz» και της ελληνικής «φαγητό», που δίνει το όνομα σπετσοφάι.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το όνομα η συνταγή το πήρε από τη λέξη «σπέντζα», που χρησιμοποιούνταν για την καυτερή πιπεριά. Καθώς το πικάντικο είναι απαραίτητο συστατικό της συνταγής, το απολαυστικό κοκκινιστό πήρε το όνομα σπεντζοφάι.
Μερικά μυστικά της συνταγής
Ένα σπετσοφάι εξαρτάται από την ποιότητα των υλικών του. Καλό, προσεγμένο χοιρινό λουκάνικο που καλό είναι να μην είναι πολύ λιπαρό, αλλά ούτε και στεγνό. Ένα μυστικό είναι να ελέγχετε ώστε τα λουκάνικα που αγοράζετε να μην είναι προϊόντα θερμικής επεξεργασίας, αλλά φτιαγμένα παραδοσιακά και στεγνωμένα στον αέρα.
Από εκεί και πέρα, ιδανικά φρέσκια ντομάτα (παρότι κάπως δύσκολο να βρείτε τέτοια εποχή) και ωραίο λευκό κρασί θα κάνουν τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα της συνταγής.
Αν και αυτός είναι κανόνας για όλα τα κοκκινιστά, να θυμάστε πως πάντοτε σοτάρουμε το κρέας πρώτα και στη συνέχεια το κρεμμύδι και τα λαχανικά... Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τη δυσάρεστη γεύση καμένου κρεμμυδιού στο πιάτο.
Υλικά
- 600 γρ. χωριάτικα λουκάνικα με πράσο
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 2 μικρές πιπεριές τσίλι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες
- 1 ποτήρι του κρασιού, λευκό κρασί
- 1 κουταλάκι μπούκοβο
- Ελαιόλαδο
- 1 πρέζα ξερή ρίγανη
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβουμε το λουκάνικο σε φέτες. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το λουκάνικο για 1’ λεπτό.
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε ψιλές φέτες και ψιλοκόβουμε και το σκόρδο. Ραντίζουμε το τηγάνι με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και προσθέτουμε κρεμμύδι και σκόρδο. Σοτάρουμε απαλά να γυαλίσει.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριές καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες. Σοτάρουμε να μαλακώσουν τα λαχανικά για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί.
- Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την τομάτα, τη ρίγανη, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε το σπετσοφάι να μαλακώσει και να δέσει η σάλτσα για τουλάχιστον 20 λεπτά.