Η συνταγή για το κέικ σοκολάτας που θα δείτε παρακάτω έχει γίνει ανάρπαστη στο διαδίκτυο και δεδομένου πως είναι εύκολη και λαχταριστή, αξίζει να αναπαράγουμε.
Τον τρόπο παρασκευής του κέικ ανήρτησε σε βίντεο μπλόγκερ από την Ινδονησία, με τη συνταγή να γίνεται ανάρπαστη στο Youtube, ξεπερνώντας σε δύο εβδομάδες τα 5,2 εκατομμύρια views.
Πρόκειται για έναν συνδυασμό κέικ με λάδι, που έχουμε συνηθίσει να ετοιμάζουμε σε περιόδους νηστείας, με το δημοφιλές κέικ ατμού, που ψήνεται στην κατσαρόλα. Εκείνο που κάνει το γλυκό ακόμη πιο ακαταμάχητο είναι το λαχταριστό γλάσο, μια γκανάς σοκολάτας που το καλύπτει.
Μερικά μυστικά της συνταγής
Προκειμένου να ψηθεί καλά το κέικ, θα πρέπει να διαθέτει κανείς ένα μεγάλο σκεύος για ψήσιμο στον ατμό. Πρόκειται για κατσαρόλες με δύο επίπεδα:
Στο κάτω τοποθετείται το νερό που βράζει, ενώ το πάνω, έχοντας διάτρητο πάτο, επιτρέπει τον ατμό να ψήσει τα υλικά.
Αν δεν διαθέτετε τέτοιο σκεύος, δοκιμάστε να βάλετε ένα πανέρι σε μια κατσαρόλα, στερεώνοντάς το με τέτοιον τρόπο που να μην ακουμπά στο νερό.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο άλλο αρωματικό θέλετε, αντί για βανίλια. Μια καλή ιδέα είναι να προσθέσετε κανέλα και γαρίφαλο, που ταιριάζουν πολύ σε κέικ με βάση το λάδι. Επιπλέον, θα γινόταν απολαυστικό με γέμιση κρέμας τυριού. Κόψτε το κέικ στη μέση και γεμίστε με μια κρέμα αντίστοιχη με εκείνη του τσιζκέικ.
Υλικά
- 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 25 γρ. κακάο σε σκόνη
- ½ κουταλιά baking powder
- ½ κουταλιά μαγειρική σόδα
- 2 βανίλιες
- 125 γρ. ζάχαρη
- 220 γρ. γάλα
- 50ml ηλιέλαιο
- ½ κουταλιά χυμό λεμονιού
- Για το γλάσο σοκολάτας: 150 γρ. κουβερτούρα
- 60 γρ. γάλα
- ½ κουταλιά βούτυρο
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε σήτα το αλεύρι, το κακάο, baking powder, μαγειρική σόδα και τις βανίλιες. Κοσκινίζουμε τα υλικά σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε.
- Στη συνέχεια συμπληρώνουμε το γάλα, το λάδι και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να ενωθούν τα υλικά.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ 15 εκατοστών περίπου και ρίχνουμε το μείγμα. Κλείνουμε καλά την επιφάνεια με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε το κέικ στο σκεύος ατμού, σε μέτρια θερμοκρασία, για μία ώρα.
- Βγάζουμε και ξεφορμάρουμε έπειτα από 10 λεπτά. Στο μεταξύ, βάζουμε την κουβερτούρα με το γάλα σε μπεν μαρί να λιώσει. Προσθέτουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε να γυαλίσει.
- Στήνουμε το κέικ σε σχάρα και περιχύνουμε με το γλάσο. Αφήνουμε να σταθεί λίγο και σερβίρουμε.