Μια πίτα μπορεί να αποτελέσει το ξεχωριστό κυρίως πιάτο σε ένα δείπνο ή ένα απολαυστικό συνοδευτικό για κάθε τραπέζι. Εδώ έχουμε τη συνταγή για σίγουρη επιτυχία.
Μπορείτε να ετοιμάσετε την πίτα αυτή από το ψητό κοτόπουλο που έμεινε ή ακόμη και να αγοράσετε έτοιμο, ψημένο το κοτόπουλο για αυτόν τον σκοπό. Το μυστικό είναι πως φτιάχνουμε μια ιδιότυπη μπεσαμέλ αρωματισμένη με πράσο και μυρωδικά, η οποία και αποτελεί τη βάση για την γέμιση.
Μερικά μυστικά της συνταγής
Επειδή η πίτα γίνεται τέλεια με φύλλο σφολιάτας, συστήνουμε να να χρησιμοποιήσετε βούτυρο και στο σοτάρισμα των υλικών της γέμισης. Επίσης, αν βρείτε «ξινή κρέμα», δοκιμάστε να αντικαταστήσετε με αυτή την ποσότητα κρέμας γάλακτος.
Το αλεύρι πρέπει να μπει στο σκεύος και να σοταριστεί καλά, ώστε να μην αφήνει γεύση στην κρέμα. Είναι η αντίστοιχη διαδικασία με το ρου, που λένε και οι επαγγελματίες ή την γνωστή σε όλους μας μπεσαμέλ.
Μπορείτε να κάνετε την πίτα και χωρίς τυριά, ωστόσο, πιστεύουμε πως λίγο πικάντικο κίτρινο τυρί και φυσικά, ακαταμάχητη φέτα προσθέτουν πάντοτε στη γεύση.
Υλικά
- 50 γρ βούτυρο
- 1 μέτριο πράσο σε φέτες
- 50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 375 ml ζωμό κότας
- 1 ολόκληρο ψητό κοτόπουλο, μόνο το κρέας του
- 125 γρ κρέμα γάλακτος
- 50 γρ γραβιέρα τριμμένη
- 50 γρ. φέτα τριμμένη
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
- 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
- 2 κουταλιές γάλα
- 2 φύλλα σφολιάτας
Εκτέλεση
- Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και σοτάρουμε το πράσο να γυαλίσει για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε και το αλεύρι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 5 λεπτά. Κατεβάσουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε σιγά σιγά τον ζωμό. Ανακατεύουμε ώσπου να πάρουμε μια βελούδινη κρέμα και γυρίζουμε το σκεύος στη φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτευμα ώσπου να πήξει το μείγμα.
- Προσθέτουμε το κοτόπουλο ξεψαχνισμένο, τη κρέμα γάλακτος, τα τυριά και το δενδρολίβανο. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και αφήνουμε να κρυώσει
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ρυθμίζουμε τη σχάρα χαμηλά στον φούρνο. Ανοίγουμε την σφολιάτα και την στρώνουμε προσεκτικά στη βάση ενός πυρέξ 20 επί 20 εκατοστά. Κόβουμε το φύλλο που εξέχει εκτός σκεύους. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο τις σφολιάτας, πιέζοντας πάνω και κάτω φύλλο στις άκρες να ενωθούν
- Κάνουμε δυο τρεις μικρές τρυπίτσες στο κέντρο της πίτας να φεύγει ο ατμός, αλείφουμε με το αυγό και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα