Tα f είναι το μεγαλύτερο trend της σύγχρονης οικιακής μαγειρικής. Ετοιμάζει σχεδόν τα πάντα σε σύντομο χρόνο, με εύκολο και υγιεινό τρόπο, ενώ παράλληλα κάνει οικονομία στο ρεύμα αλλά και στα υλικά.
Με δυο λόγια, μας εξυπηρετεί όλους, και εκείνους που έχουμε εμπειρία στην κουζίνα και μεράκι με τη γεύση και εκείνους που η μαγειρική δεν είναι το αγαπημένο τους σπορ.
Τα «θαύματα» του Αir Fryer
Γενικά, μαγειρεύει και ψήνει στο μισό και σε λιγότερο χρόνο από την κατσαρόλα ή τον φούρνο, χρειάζεται λιγότερη ενέργεια και ελάχιστη ποσότητα λιπαρών ουσιών. Έτσι προσφέρει επιλογές που μας κάνουν καλό, αλλά δεν στερούνται νοστιμιάς. Το καλό είναι ότι όσο διαδίδεται η χρήση της συγκεκριμένης συσκευής και οι μάγειρες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, πειραματίζονται μαζί της, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ποικιλία συνταγών που έχουμε στη διάθεσή μας.
Μπορούμε λοιπόν πλέον να ψήσουμε πεντανόστιμα φαγητά και απολαυστικά γλυκά σε απίστευτα λίγο χρόνο. Κι αν η απάντηση στην ερώτηση «Τι μπορώ να φτιάξω σε 10 λεπτά;» πριν από λίγα χρόνια ήταν: «Σάντουιτς, σαλάτα, ομελέτα και σκέτα ζυμαρικά», σήμερα, χάρη στο air fryer, είναι πολλά περισσότερα.
Πάμε λοιπόν να δούμε παρακάτω πώς θα ετοιμάσουμε «τηγανητές» γλυκοπατάτες και έθνικ κοτόπουλο, ψητά θαλασσινά, ψάρια, βελούδινα μπισκότα, αφράτες τηγανίτες και άλλες αλμυρές και γλυκές λιχουδιές.
Τραγανά μίνι φαλάφελ
Υλικά (για 4 μερίδες)
- 200 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα και αποφλοιωμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 1/2 μάτσο μαϊντανό (τα φύλλα), χοντροκομμένα
- 1/2 μάτσο φρέσκο κόλιανδρο (τα φύλλα), χοντροκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
- 1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. κύμινο
- Ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
- φρυγανιά για το πανάρισμα
- 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
Εκτέλεση: Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μούλτι, αλατοπιπερώνουμε καλά και χτυπάμε μέχρι να ψιλοκοπούν και να ενωθούν αλλά όχι να λιώσουν τελείως. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, το ζυμώνουμε λίγο απαλά με τα χέρια μας και καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να σφίξει. Προθερμαίνουμε το Αir Fryer στους 180°C, πλάθουμε το μείγμα σε μικρά στρογγυλά μπαλάκια και τα αραδιάζουμε στον κάδο. Ψήνουμε για 5’, τα αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για άλλα 5’ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Tip: Για ένα πλήρες γεύμα γεμάτο γεύση και θρέψη, συνοδέψτε τα με χούμους, ανάμεικτα φρέσκα λαχανικά και αραβικές πίτες.

Τσιπς γλυκοπατάτας
Υλικά (για 4 μερίδες)
- 2 μέτριες γλυκοπατάτες, πλυμμένες και κομμένες σε μαντολίνο,
- 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. χοντρό αλάτι
- ½ κ.γ. σκόρδο σκόνη
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το Αir Fryer στους 180°C. Αραδιάζουμε τις γλυκοπατάτες στον κάδο της φριτέζας, τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε για 10', μέχρι να γίνουν τραγανές και να ροδίσουν. Όπως είναι ζεστές τις πασπαλίζουμε με το αλάτι και το σκόρδο και σερβίρουμε κατευθείαν.
Tip: Για πιο πικάντικη γεύση και εξωτικά αρώματα μπορείτε να προσθέσετε καπνιστή πάπρικα και σκόνη τζίντζερ. Σερβίρετε με σπιτική μαγιονέζα ή σως γιαουρτιού, τους ταιριάζουν πολύ.

Ασιατικό ποπ κορν κοτόπουλου με σόγια, μέλι και σουσάμι
Υλικά (για 4 μερίδες)
- 8 φιλέτα κοτόπουλου από μπούτι, κομμένα σε μικρούς κύβους
- ½ λίτρο γάλα
- 2 κ.σ. ξύδι λευκό
- 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 αβγά, χτυπημένα σε ένα μπολ
- 200 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- αλάτι
- πιπέρι
- 4 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μέλι
- 1 κ.σ. σουσάμι
Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο τάπερ ρίχνουμε το γάλα και το ξύδι, ανακατεύουμε με σύρμα και προσθέτουμε το κοτόπουλο. Κλείνουμε με το καπάκι και βάζουμε στο ψυγείο, να μαρινάριστεί για τουλάχιστον 4 ώρες. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και σε ένα άλλο τη φρυγανιά. Τα βάζουμε δίπλα στο μπολ με τα χτυπημένα αβγά και ξεκινάμε το πανάρισμα. Στραγγίζουμε πάρα πολύ καλά το κοτόπουλο, το αλατοπιπερώνουμε και το ρίχνουμε, τμηματικά και διαδοχικά, στο αλεύρι, στο αυγό και στη φρυγανιά.
Προθερμαίνουμε το Αir Fryer στους 180°C και αραδιάζουμε στον κάδο το κοτόπουλο. Ψήνουμε για 5', ανακατεύουμε ελαφρά και ψήνουμε για ακόμη 5', μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε καλά τη σόγια και το μέλι. Σερβίρουμε το κοτόπουλο ζεστό περιχύνοντας με το μείγμα και πασπαλίζοντας με το σουσάμι.

Γαρίδες μπάρμπεκιου με ανανά και κόλιανδρο
Υλικά (για 4 άτομα)
- 1 κιλό μικρές γαρίδες, καθαρισμένες
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. λευκό ξίδι
- 1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη
- ½ κ.γ. κρεμμύδι σκόνη
- ½ κ.γ. σκόρδο σκόνη
- 2 φέτες φρέσκο ανανά, κομμένες στα 4
- 1 χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
- ½ κρεμμύδι, σε λεπτές ροδέλες
Εκτέλεση: Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά τις γαρίδες. Τις ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη ζάχαρη, το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε καλά. Προθερμαίνουμε το Αir Fryer στους 180°C και περνάμε τις γαρίδες και τον ανανά σε ξυλάκια. Ψήνουμε για 5’ λεπτά από κάθε πλευρά και σερβίρουμε με τον κόλιανδρο και το κρεμμύδι.
Tips: Συνδυάστε τις με αρωματικό ρύζι μπασμάτι και σπιτική γλυκόξινη, τους πάνε πολύ.

Πίτσα μπέιγκελ με μπέικον και τσένταρ
Υλικά (για 4 άτομα)
- 1 πακέτο έτοιμα μίνι μπέιγκλελ
- 4 κ.ς. σάλτσα ντομάτας
- 130 γρ. τριμμένο τσένταρ
- 100 γρ. μπέικον, πολύ ψιλοκομμένο
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το Αir Fryer στους 180°C. Με ένα κουταλάκι ή πινέλο μοιράζουμε και απλώνουμε τη σάλτσα στα μπέιγκελ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τσένταρ και το μπέικον και μοιράζουμε το μείγμα στα μπέιγκελ. Ψήνουμε για 5’ μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει από πάνω.
Tip: Μπορείτε επίσης, αντί για σάλτσα ντομάτας, να χρησιμοποιήσετε σάλτσα μπάρμπεκιου και πράσινη πιπεριά πολύ ψιλοκομμένη.

Σαρδέλες με ρόκα και σκόρδο
Υλικά (για 4 άτομα)
- 500 γρ. σαρδέλες, καθαρισμένες
- 4 σκελίδες σκόρδου, σε λεπτές φέτες
- 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 1 χούφτα baby ρόκα
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το Αir Fryer στους 200°C. Βάζουμε μέσα σε κάθε σαρδέλα 1-2 κομμάτια σκόρδου, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά. Τις αραδιάζουμε στον κάδο του air fryer και ψήνουμε για 10’. Περιχύνουμε με το λεμόνι, γαρνίρουμε με τη ρόκα και σερβίρουμε.
Tip: Αν έχετε Αir Fryer με δύο κάδους μπορείτε να ψήσετε παράλληλα χοντροκομμένες πατάτες baby (20’ στους 200°C) και να τα σερβίρετε μαζί.

Mπράουνι με αλατισμένη καραμέλα
Υλικά (για 4 άτομα)
- 60 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 60 γρ. μαύρη σοκολάτα, χοντροκομμένη
- 1 αβγό μεσαίο
- 90 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 10 γρ. κακάο σκόνη
- 20 γρ. σταγόνες καραμέλας
- δύο πρέζες ανθό αλατιού
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το Αir Fryer στους 180°C. Σε μπεν μαρί λιώνουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Σε μια φόρμα που να χωράει στο air fryer στρώνουμε λαδόκολλα. Στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε το αβγό και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο και τα ρίχνουμε στο μείγμα σοκολάτας-βουτύρου. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα, προσθέτουμε την καραμέλα και το αλάτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο ακόμα. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη στη φόρμα και ψήνουμε για 10-12’. Αφήνουμε να χλυάνει, το κόβουμε και το σερβίρουμε με παγωτό βανίλια και έξτρα σιρόπι αλατισμένης καραμέλας.

Red velvet cookies
Υλικά για 8 τεμάχια
- 140 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 140 γρ. ζάχαρη καστανή
- 1 αβγό μεγάλο
- 4-5 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- μια πρέζα αλάτι
- 100 γρ. σταγόνες λευκής σοκολάτας
Εκτέλεση: Στον κάδο του μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε το αβγό και το χρώμα. Ρίχνουμε τμηματικά το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και τη λευκή σοκολάτα και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά και να σφίξει η ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30'.
Στρώνουμε στoν κάδο του air fryer μια λαδόκολλα και προθερμαίνουμε στους 160°C. Με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνουμε κουταλιές ζύμης και τις πλάθουμε σε στρογγυλά σχήματα. Τα τοποθετούμε στη λαδόκολλα αφήνοντας απόσταση ώστε να απλώσουν και να φουσκώσουν στο ψήσιμο χωρίς όμως να κολλήσουν μεταξύ τους. Ψήνουμε για 10΄ και τα σερβίρουμε χλιαρά.

Pancakes με πραλίνα φουντουκιού, μπανάνα και καρύδια
Υλικά (για 8-10 pancakes)
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 πρέζα αλάτι
- 70 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες
- 2 αβγά, χτυπημένα
- 2 κ.ς. ξίδι λευκό
- 80 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
Εκτέλεση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι όλα τα στέρεα υλικά. Χτυπώντας με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα ή στο χέρι με σύρμα προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, τα αβγά, το ξίδι και το βούτυρο. Προθερμαίνουμε στους 180°C. Κόβουμε μια λαδόκολλα σε τετράγωνα η στρογγυλά κομμάτια που να χωράνε στο air fryer και στρώνουμε το ένα στον κάδο. Από πάνω, στο κέντρο, ρίχνουμε μια μεγάλη κουταλιά από τη ζύμη και στρώνουμε ένα ακόμη κομμάτι λαδόκολλας. Συνεχίζουμε με ζύμη και λαδόκολλες εναλλάξ μέχρι να γεμίσουμε σχεδόν τον κάδο και ψήνουμε για 8-10’, μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρουμε ζεστά με μπόλικη πραλίνα φουντουκιού, φρέσκια μπανάνα και τριμμένο καρύδι.

Υλικά (για 4 άτομα)
- 1 ασπράδι αβγού καλά χτυπημένο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα πορτοκαλιού
- ½ φλ. φιστίκια
- ½ φλ. κάσιους
- ½ φλ. φουντούκια
- ½ φλ. αμύγδαλα
- 6 κ.ς. καστανή ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- ½ κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. αποξηραμένο ξύσμα πορτοκαλιού σε σκόνη
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το Αir Fryer στους 180°C. Σε ένα μπολ που έχουμε χτυπήσει το ασπράδι με το εκχύλισμα πορτοκαλιού ρίχνουμε όλους τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα και το ξύσμα και τα ρίχνουμε στο μπολ με τους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να καλυφθούν γύρω γύρω και ψήνουμε για περίπου 10’ μέχρι να γίνει τραγανή η κρούστα.
Tip: Για να ψηθούν ομοιόμορφα καλό θα είναι στα 5’ να τα ανακατέψουμε λίγο.