Το lockdown μας θέλει κλεισμένους στο σπίτι και αυτό σημαίνει περισσότερος χρόνος για μαγειρική. Παρακάτω μερικές διαφορετικές συνταγές με μακαρόνια.
Ποιος δεν αγαπάει τα μακαρόνια και ποιος άραγε δεν έχει σπίτι του τα αγαπημένα αυτά ζυμαρικά; Όμως, ακριβώς επειδή τα αγαπάμε και τα έχουμε φτιάξει με χίλιους δυο τρόπους, ψάχνουμε συνεχώς νέες συνταγές για να τα απολαύσουμε. Με μια γρήγορη έρευνα στην πλούσια γκάμα συνταγών για μακαρόνια ξεχωρίσαμε πέντε νόστιμες συνταγές που θα λατρέψετε!
Μακαρονόπιτα
Υλικά συνταγής για μακαρονόπιτα
- 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
- 500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
- 1 1/2-2 φλιτζάνια του τσαγιού φρέσκο γάλα πλήρες
- 1 γιαούρτι
- 6 αυγά
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένο
- ελαιόλαδο για τα φύλλα
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση συνταγής για μακαρονόπιτα
- Βράζουμε τα μακαρόνια για 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε, τα βουτυρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα, το γιαούρτι, τα αυγά και τη φέτα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ό,τι άλλο επιθυμούμε από μυρωδικό.
- Προσθέτουμε και τα μακαρόνια μας και ανακατεύουμε καλά.
- Σε ένα ταψί στρώνουμε έξι φύλλα λαδώνοντας ενδιάμεσα.
- Βάζουμε το μείγμα της πίτας μας.
- κλείνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
- Χαράζουμε την πίτα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα.
Πίτα ριγκατόνι
Υλικά συνταγής για πίτα ριγκατόνι
- Λίγο ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα του κιμά)
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 καρότο
- αλάτι, πιπέρι
- Οποιο άλλο μπαχαρικό σου αρέσει στον κιμά (π.χ. μπαχάρι)
- Ενα κουτί ψιλοκομμένες ντομάτες
- Ενα πακέτο ριγκατόνι
- 1 φλιτζάνι μοτσαρέλα τριμμένη
- 1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση συνταγής για πίτα ριγκατόνι
Ξεκινήστε τη συνταγή βράζοντας τα ριγκατόνι σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες. Στόχος να είναι al dente . Στραγγίξτε και μεταφέρετε σε ένα μπολ με λίγο λάδι.
Εντωμεταξύ, συνεχίστε τη συνταγή ετοιμάζοντας τον κιμά. Τσιγαρίστε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέστε και ροδίστε τον κιμά. Προσθέστε τα μπαχαρικά της αρεσκείας σας και αν προτιμάτε και λίγο τριμμένο καρότο.
Υστερα από 20 λεπτά αυμπληρώστεε τα ντοματάκια, αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη και βράστε για πέντε με δέκα λεπτά ακόμη. Αφού έχουν κρυώσει τα ριγκατόνι, ρίξτε στο μπολ την παρμεζάνα και ανακατέψτε καλά.
Πάρτε μια στρογγυλή φόρμα και ξεκινήστε να στήνετε όρθια τα ριγκατόνι.
Αφού γεμίσετε όλη τη φόρμα ρίξτε τον κιμά από πάνω και με ένα κουτάλι πιέστε μέχρι να μπει ο περισσότερος μέσα στις τρύπες των ζυμαρικών.
Ψήστε την «πίτα με ριγκατόνι» σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, αντιστάσεις. Σε πρώτη φάση για 15 λεπτά. Στα 15 λεπτά βγάλτε τη φόρμα ρίξτε την μοτσαρέλα και ψήστε για ακόμη 15 λεπτά. Η συνταγή είναι έτοιμη!
Σούπα μινεστρόνε με κοφτό μακαρονάκι
Υλικά συνταγής για μινεστρόνε
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 καρότο, κομμένο σε κύβους
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ φλ. σέλινο, κομμένο σε κυβάκια
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 6 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
- ½ φλιτζάνι κονσερβοποιημένα λευκά φασόλια
- 12 περίπου πράσινα φασόλια, κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 1 φλιτζάνι κουνουπίδι κομμένο επίσης σε κομμάτια
- 1 ½ φλιτζάνι κοφτό μακαρονάκι
- ½ φλ. κολοκύθι, κομμένο σε κυβάκια
- 1 φλιτζάνι κονσέρβας ντομάτα σε κύβους
- 2 κουταλιές φρέσκο μαϊντανό
- Τριμμένη παρμεζάνα, για γαρνιτούρα
Εκτέλεση συνταγής για μινεστρόνε
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλινο. Μαγειρέψτε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά για περίπου 3 έως 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για άλλο ένα λεπτό. Ρίξτε το ζωμό, μεγαλώστε τη θερμότητα και αφήστε να βράσουν. Προσθέστε και τους δύο τύπους φασολιών και σιγοβράστε 5 λεπτά.
Στη συνέχεια συμπληρώστε το κουνουπίδι, τα μακαρόνια, τα κολοκύθια και τις ντομάτες. Μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά για περίπου 8 λεπτά. Προσθέστε τον μαϊντανό και αλατοπιπερώστε. Γαρνίρετε με παρμεζάνα.
Σουφλέ με πένες και τυριά
Υλικά συνταγής για σουφλέ με τυριά250γρ. μακαρόνια πένες
- 1 πακέτο πέννες
- μισό λίτρο γάλα
- αλαντικό της προτίμησής μας
- Μισό κιλό κίτρινα τυριά της προτίμησής μας, κάποιο κίτρινο και κάποιο αλμυρό
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
Εκτέλεση συνταγής για σουφλέ
Βράστε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα για 10 λεπτά
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τα τυριά και ζεσταίνουμε για λίγο μέχρι να λιώσουν.
- Αφού κρυώσει λίγο το μείγμα προσθέτουμε και το γιαούρτι.
- Κόβουμε το αλλαντικό σε καρέ και προσθέτουμε.
- Τοποθετούμε σε ένα πυρέξ τις πέννες.
- Περιχύνουμε με το μείγμα των τυριών και του γάλατος.
- Προσθέτουμε λίγο έξτρα γάλα από πάνω.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Πίτσα με μακαρόνια
Υλικά
- 1 πακέτο μακαρόνια λεπτά
- 2 κουταλιές ελαιόλαδα
- 250 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- 250γρ. τυρί σκληρό τριμμένο
- 7-8 φέτες μπέικον
- 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
- 1 συσκευασία σάλτσα πουμαρό
- αλάτι - πιπέρι
- ρίγανη
- λάδι
- 1 έτοιμη ζύμη για πίτσα
Εκτέλεση
Βράστε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στη συνέχεια σε μια κατσαρόλα προσθέστε τις δύο κουταλιές ελαιόλαδο με το πουμαρό και αφήστε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει.
Σε ένα ταψάκι ανοίξτε το φύλλο και απλώστε την σάλτσα ντομάτες. Συμπληρώστε τα βρασμένα μακαρόνια, το μπέικον, την πιπεριά και τα τυριά. Τέλος, αλατοπιπερώστε και ρίξτε ρίγανη στην κορυφή.
Ψήστε στον φούρνο στους 180ºC, φούρνο, για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά τα τυριά και οι ορατές άκρες της βάσης.
Φωτογραφίες: Shutterstock