Πίτσα, burger, τραγανές πατάτες, χοτ ντογκ και άλλα junk food αλά... σπιτικά! Μια τέλεια ιδέα για καλοκαιρινές βραδιές στο μπαλκόνι μας με junk food από τα χεράκια μας.
Πίτσα μαργαρίτα
Υλικά
- 150 ml ζεστό νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 15gr φρέσκια μαγιά (ή 2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά)
- 225gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Λίγο ελαιόλαδο (για το πασπάλισμα)
- 80gr σάλτσα ντομάτας
- 70gr μοτσαρέλα
- 1 πρέζα ρίγανη
- 1 φύλλο βασιλικού
- Μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμάνουμε το φούρνο στους 220 ° C.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και θρυμματίζουμε τη φρέσκια μαγιά σε ζεστό νερό.
- Αφήνουμε το μείγμα να παραμείνει για 10 - 15 λεπτά σε ένα ζεστό μέρος μέχρι να δημιουργηθεί ένα προζύμι με φουσκάλες στην επιφάνεια.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ, κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε το προζύμι και το ελαιόλαδο.
- Αλευρώνουμε ελαφρά τα χέρια μας και τον πάγκο της κουζίνας και ζυμώνουμε τα υλικά για περίπου 10 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ωραίο, απαλό και μαλακό ζυμάρι.
- Σε ένα ταψί απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο και αφού ανοίξουμε το ζυμάρι με τη βοήθεια ενός πλάστη συμπληρώνουμε τη σάλτσα ντομάτας.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μοτσαρέλα, τη ρίγανη, το μαύρο πιπέρι και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 10 - 12 λεπτά έως ότου το τυρί πάρει ένα ελαφρύ χρώμα.
Κλασικό μπέργκερ με ζουμερό μπιφτέκι
Υλικά
- 500 γρ μοσχαρίσιο κιμά
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 φέτες πολυκαιρισμένο ψωμί
- 1 κουταλιά Γουορτσεστερσάιρ σος
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- Αλάτι και πιπέρι
Για το μπέργκερ:
- 4 ψωμάκια για μπέργκερ
- Μαγιονέζα
- Κέτσαπ
- 4 φύλλα μαρούλι iceberg
- 1 τομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες
- 4 φέτες κόκκινο ξερό κρεμμύδι
Εκτέλεση
- Σε μπολ αναμειγνύουμε τον κιμά, το αυγό, το κρεμμύδι, το ψωμί τριμμένο, την σος Γουορτσεστερσάιρ, το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε.
- Μοιράζουμε το μείγμα, αφού το ζυμώσουμε καλά σε τέσσερα ίσα μέρη και σχηματίζουμε 4 μπέργκερ, διαμέτρου 10 εκατοστών
- Λαδώνουμε ελαφρά μια σχάρα ή ένα σχαροτήγανο και βάζουμε στη φωτιά. Στρώνουμε τα μπέργκερ και βυθίζουμε στο κέντρο τους ένα μεγάλο παγάκι
- Ψήνουμε ώσπου να λιώσει εντελώς το παγάκι και στη συνέχεια γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, συνεχίζοντας για 2-3 λεπτά ακόμη
- Μπορούμε να φρυγανίσουμε λίγο τα ψωμάκια πριν στήσουμε το μπέργκερ. Βάζουμε μια κουταλιά κέτσαπ στο κάτω ψωμάκι, στρώνουμε ένα φύλλο μαρουλιού, μια φέτα τομάτα, το μπιφτέκι, τις ροδέλες κρεμμύδι και αλατοπιπερώνουμε
- Αλείφουμε μια κουταλιά μαγιονέζα στο πάνω ψωμάκι και σκεπάζουμε.
Tραγανές κοτομπουκιές
Υλικά
- 1 στήθος κοτόπουλου 300 γρ περίπου
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (200 γρ)
- 50 γρ τριμμένη φρυγανιά
- 20 γρ νιφάδες πατάτας για πουρέ
- 2 κουταλιές χυμό λεμόνι
- Mια πρέζα σκόρδο σε σκόνη
- ½ κγ ξερό θυμάρι
- Μια πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια-μπουκιές, φροντίζοντας να έχουν όλα το ίδιο μέγεθος. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά
- Βάζουμε στο γιαούρτι το χυμό λεμόνι, το σκόρδο σε σκόνη, το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε
- Ρίχνουμε τα κομμάτια κοτόπουλο στο γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά να καλυφθεί καλά κάθε ένα με το μείγμα
- Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε την φρυγανιά, με τις νιφάδες πατάτας και το μοσχοκάρυδο. Βουτάμε ένα, ένα τα κομμάτια κοτόπουλου στη φρυγανιά, να καλυφθούν καλά από το μείγμα και στρώνουμε απευθείας στο ταψί
- Ψήνουμε για 20’ λεπτά, γυρίζοντας τις μπουκιές στο ενδιάμεσο να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές
Τραγανές τηγανητές πατάτες
Η εκτέλεση αναλυτικά
- Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες πάχους δυο εκατοστών και στη συνέχεια σε μπαστουνάκια.
- Τις ξεπλένουμε για να φύγει το άμυλο.
- Βράζουμε τις πατάτες, αρχικά σε υψηλή θερμοκρασία και στη συνέχεια σε χαμηλότερη, μέχρι να μαλακώσουν.
- Στραγγίζετε τις πατάτες και τις στεγνώνετε σε μια πετσέτα.
- Βάζετε τις πατάτες στο ψυγείο για δυο ώρες.
- Αφού παρέλθει το δίωρο, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε σε ένα βαθύ τηγάνι. Μόλις κάψει βάλτε τις πατάτες σας και τηγανίστε τις στους 150 βαθμούς, για 5 λεπτά.
- Στη συνέχεια στραγγίστε τις πατάτες και βάλτε τις ξανά στο ψυγείο για δυο ώρες.
- Μετά το δίωρο ξαναζεστάνετε το λάδι στους 180 βαθμούς και μόλις κάψει ρίξτε μέσα τις πατάτες και τηγανίστε τις για 8 λεπτά.
- Όταν οι τηγανιτές πατάτες σας πάρουν αυτό το χαρακτηριστικό χρυσό χρώμα είναι έτοιμες.
- Πασπαλίστε τις τηγανιτές πατάτες σας με αλάτι και σερβίρετέ.
Κορν ντογκ...αντί για χοτ ντογκ
Υλικά
- 8 λουκάνικα βραστά
- 4 αυγά
- 200 γρ. καλαμποκάλευρο
- 210 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 360ml φρέσκο γάλα
- 1 φακελάκι baking powder
- 3 κ.γ. ζάχαρη
- 2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. πιπέρι
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- Μουστάρδα και μπούκοβο
Εκτέλεση
- Κόβουμε τα λουκάνικα στη μέση και περνάμε στα καλαμάκια
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με το γάλα, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη
- Αναμειγνύουμε τα δύο είδη αλεύρι και το baking powder σε ένα μπολ και προσθέτουμε σιγά, σιγά στο μείγμα με τα αυγά.
- Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός
- Βάζουμε ηλιέλαιο σε βαθύ τηγάνι να κάψει καλά
- Μεταφέρουμε το χυλό σε μια κανάτα, χωρίς να παραγεμίσουμε. Αφού κάψει το λάδι, βουτάμε ένα, ένα τα λουκάνικα στον χυλό, τινάζουμε τον παραπανίσιο χυλό και βουτάμε στο ηλιέλαιο
- Αφαιρούμε αφού πάρει χρυσό χρώμα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
- Σερβίρουμε με μουστάρδα και καυτερό μπούκοβο.
Κλασικό μπουρίτο με κιμά και φασόλια
Υλικά
- 2 τορτίγιες
- 150 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
- 1 κονσέρβα φασόλια κόκκινα (ξεπλυμένα και στραγγισμένα)
- 1/2 φλ. κρασί λευκό
- 1 κ.γλ. πιπεριά καυτερή πολτοποιημένη
- 1 φλ. τυρί γκούντα τριμμένο
- 3 κ.σ. κόλιανδρο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί.
- Προσθέτουμε τον κιμά, την πιπεριά και την καυτερή πιπεριά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να καβουρδιστεί και να αλλάξει χρώμα.
- Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμα.
- Προσθέτουμε τα φασόλια και τον κόλιανδρο, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το τυρί.
- Λίγο πριν σερβίρουμε, βάζουμε τις τορτίγιες μία μία σε αντικολλητικό τηγάνι για να ζεσταθούν και από τις δύο μεριές.
- Γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά και τις τυλίγουμε.
Φωτογραφίες: Shutterstock
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο