Τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα με δώρα, οικογενειακές στιγμές, γλυκά και φυσικά υπέροχες μυρωδιές. Οι περισσότεροι από εμάς, θυμόμαστε να «πλημμυρίζει» το σπίτι μας με μοναδικά αρώματα, όπως για παράδειγμα τα μπισκότα που ετοίμαζε η μαμά ή η γιαγιά.
Και δεδομένου ότι η καραντίνα παίρνει παράταση και τα πιτσιρίκια είναι στο σπίτι, ιδού πέντε νόστιμες και προπαντός εύκολες συνταγές για χριστουγεννιάτικα μπισκότα που μπορείτε να φτιάξετε είτε μόνοι είτε με τα παιδιά.
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα βουτύρου
Υλικά
- 2 κούπες αλατισμένο βούτυρο, κρύο και κομμένο σε κομμάτια
- 1 κούπα καφέ ζάχαρη
- 4 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, χωρισμένο
- Προαιρετικά: Τα αγαπημένα σας toppings. Αν θέλετε για μια πιο χριστουγεννιάτικη έκδοση των μπισκότων αυτών πάρτε μερικά κερασάκια μαρασκίνο.
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
- Στο μίξερ χτυπήστε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέστε 3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι και ανακατέψτε στο μίξερ για 5 με 6 λεπτά.
- Σε μια λεκανίτσα πασπαλίστε μισή κούπα αλεύρι και ρίξτε μέσα τη ζύμη από το μίξερ.
- Ζυμώστε με το χέρι για 5 λεπτά ακόμη. Προσοχή δεν πρόκειται και δεν θέλουμε να σφίξει η ζύμη μας. Αν χρειαστεί ρίχνετε και λίγο αλεύρι ακόμη, έχουμε κρατήσει στην άκρη μισή κούπα.
- Χωρίστε τη ζύμη στα τρία, σκεπάστε την και αφήστε την να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
- Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1,5 εκ.
- Κόβετε τη ζύμη, είτε με φορμάκια είτε με το μαχαίρι σε τετράγωνα και τρίγωνα.
- Αν δεν πρόκειται να διακοσμήσετε τα μπισκότα με κάτι, μπορείτε να κάνετε σχέδια με το πιρούνι πριν τα βάλετε στο φούρνο.
- Ψήνετε για 15 με 20 λεπτά τους 160 βαθμούς.
- Φυσικά, αν θέλετε διακοσμείτε τα μπισκότα σας με τρούφα σοκολάτας ή χρωματιστή τρούφα, κανέλλα, άχνη ζάχαρη, σοκολάτα που έχετε λιώσει σε μπεν μαρί, κερασάκια μαρασκίνο τα οποία τα κόβετε και βάζετε ένα στο κέντρο του μπισκότου ή κρυσταλλική ζάχαρη.
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με τζίντζερ
Υλικά
- 2 ¼ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια του γλυκού πιπερόριζα
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/2 του γλυκού γαρύφαλλα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ¾ φλιτζάνι βούτυρο μαλακό
- 1 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
- 1 αυγό
- 1 κουταλιά της σούπας νερό
- ¼ φλιτζάνι μελάσα
- 2 κουταλιές της σούπας λευκή ζάχαρη
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Κοσκινίστε το αλεύρι και στο ίδιο μπολ προσθέστε το τζίντζερ, τη μαγειρική σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλα και το αλάτι.
- Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε το αυγό, το νερό και τη μελάσα. Προσθέστε σιγά σιγά το μείγμα με το αλεύρι
- Φτιάξτε μπάλες και βουτήξτε το πάνω μισό μέσα στην ζάχαρη
- Πριν ψήσιμο, χρησιμοποιήστε το κάτω μέρος ενός φλιτζανιού για να πατήσετε το κάθε μπισκότο χωριστά
- Ψήστε για περίπου 8-10 λεπτά.
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα φουντουκιού
Υλικά
- ½ φλιτζάνι βούτυρο, μαλακό
- ½ φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
- 1 αυγό
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
- ½ φλιτζάνι αλεσμένα φουντούκια
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
- Χτυπήστε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό και το αλάτι σε ένα μπολ μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
- Προσθέστε το αλεύρι και τη σόδα μαγειρικής και ανακατέψτε.
- Συμπληρώστε τα φουντούκια.
- Με ένα κουτάλι πάρτε από τη ζύμη κουταλιές και απλώστε σε λαδόκολλα.
- Ψήστε για 15-20 λεπτά μέχρι το γύρω γύρω να πάρει καλό χρώμα.
- Σερβίρετε αν θέλετε με γλάσο λεμονιού το οποίο φτιάχνετε με 1 κ.σ. χυμό λεμονιού ανακατεμένο με 35 γρ. άχνη ή με λιωμένη σοκολάτα.
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με νιφάδες χιονιού
Υλικά
- 1 φλιτζάνι σκόνη κακάου χωρίς ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη λευκή
- ½ φλιτζάνι λάδι
- 4 αυγά
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατέψτε το κακάο, τη ζάχαρη και το λάδι.
- Προσθέστε τα αυγά ένα ένα και μετά το εκχύλισμα βανίλια.
- Συμπληρώστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ζυμώστε.
- Καλύψτε τη ζύμη και βάλτε την στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς C.
- Κόψτε την κρύα ζύμη σε μπισκότα με διάφορα κουπ πατ με χριστουγεννιάτικες φιγούρες.
- Ψήστε για περίπου 10 - 15 λεπτά.
- Αφού κρυώσουν, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.
Διπλά χριστουγεννιάτικα μπισκότα
Υλικά
- 1 φλιτζάνι βούτυρο, μαλακό
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 μεγάλο αυγό
- 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι Nutella
Εκτέλεση
- Στο μπολ του μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει για 10 λεπτά.
- Προσθέστε το αυγό και συνεχίστε το χτύπημα για άλλα πέντε λεπτά.
- Συμπληρώστε το αλάτι και χαμηλώστε ταχύτητα προσθέτοντας το κοσκινισμένο αλεύρι σιγά-σιγά.
- Βάλτε τη ζύμη σε μια σακούλα τροφίμων και αφήστε την στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
- Ανοίξτε τη ζύμη σε ένα φύλο κανονικού πάχους και κόψτε με κουπ πατ σε χριστουγεννιάτικα σχέδια ή στρόγγυλα.
- Ψήστε σε αντικολλητικό ταψί για 10 – 15 λεπτά στους 180 C ή μέχρι να ροδίσουν.
- Μόλις είναι έτοιμα αφήστε τα να κρυώσουν.
- Αφού κρυώσουν, πάρτε τα μισά μπισκότα και απλώστε τη nutella.
- Τοποθετήστε τα υπόλοιπα μπισκότα από πάνω, και τα διπλά χριστουγεννιάτικα μπισκότα είναι έτοιμα.
Φωτογραφίες: Shutterstock
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο