Μένουμε σπίτι, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε να προσέχουμε τη διατροφή μας. Ακολουθούν συνταγές για χορταστικές σαλάτες.
Οι ώρες που μένουμε αδρανείς αυξήθηκαν δραματικά, αφού, όλοι στο μυαλό μας έχουμε ταυτίσει την έννοια του σπιτιού με εκείνες της χαλάρωσης και της ξεκούρασης. Επίσης, στο πλαίσιο της βαρεμάρας - που λίγο πολύ όλοι τη νιώθουμε - θέλουμε να τρώμε. Ιδού λοιπόν 5 σαλάτες - ιδανικές λύσεις για τις ημέρες που μένουμε σπίτι, αφού θα σας χορτάσουν σαν να τρώτε ένα κυρίως πιάτο.
Συνταγή- Σαλάτα με μπρόκολο, κουνουπίδι και γαρίδες
Υλικά συνταγής (για 4 άτομα):
- 500γρ. Μπρόκολο μόνο τις φουντίτσες
- 200γρ. Κουνουπίδι μόνο τις φουντίτσες
- 1 κουταλιά σούπας κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε κυβάκια
- 150γρ. Γαρίδες βρασμένες,καθαρισμένες και χοντροκομμένες
- 5 μεγάλες γαρίδες βρασμένες ολόκληρες για γαρνίρισμα
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
Για το ντρέσινγκ
- 150γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 κουταλιά σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής:
Βράζουμε τις γαρίδες σε λίγο νερό για 2 - 3 λεπτά. Στη συνέχεια τις καθαρίζουμε και τις σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο. Τις σβήνουμε με το κονιάκ και τις βάζουμε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό με λίγο αλάτι, το αφήνουμε να βράσει, ρίχνουμε τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια κομμένα σε μπουκέτα και τα βράζουμε το πολύ για 5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.
Βάζουμε τα μπρόκολα, το κουνουπίδι, τις πιπεριές και τις κομμένες γαρίδες σε μια σαλατιέρα. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ και τα ανακατεύουμε καλά.
Περιχύνουμε το ντρέσινγκ στη σαλάτα και γαρνίρουμε με τις ολόκληρες γαρίδες.
Συνταγή: Σαλάτα φατούς
Υλικά συνταγής
- 1 μεγάλη αραβική πίτα
- 2 ώριμες ντομάτες
- 3 αγγουράκια καθαρισμένα
- 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μικρούς κύβους
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 κουταλιά σούπας δυόσμο χοντροκομμένο
- 1 κουταλιά σούπας φυλλαράκια μαϊντανού ψιλοκομμένα
Για το ντρέσινγκ
- 3 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
- 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά σούπας σουμάκι ή χυμό λεμονιού
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετούμε την πίτα σε ένα ταψάκι και την ψήνουμε για 5 λεπτά ή ώσπου να χρυσίσει. Τη βγάζουμε και αφού κρυώσει την σπάμε σε κομματάκια.
Βάζουμε σε μια σαλατιέρα τις ντομάτες, τα αγγουράκια κομμένα σε μικρούς κύβους, την πιπεριά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω τα κομμάτια της πίτας.
Σε ένα βαζάκι ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το σουμάκι ή χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακινούμε καλά και ραντίζουμε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ.
Συνταγή για σαλάτα με φαρφάλες, τριμμένο καρότο και κύμινο
Υλικά συνταγής
- 2 φλιτζάνια τσαγιού φαρφάλες ωμές
- 3 μέτρια καρότα καθαρισμένα
- 1 κουταλιά σούπας μέλι
- 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά σούπας σπόροι κύμινου
- 1 κουταλιά τσαγιού γλυκιά πάπρικα
- 1 πρέζα κανέλα
- 2 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού
- 2 κουταλιές σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Βράζουμε τις φαρφάλες σε μπόλικο νερό αλατισμένο μαζί με μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Τρίβουμε τα καρότα σε χοντρό τρίφτη και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στα καρότα το μέλι, το αλάτι και το μισό ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τη μία κουταλιά ελαιόλαδο στο τηγάνι και προσθέτουμε τους σπόρους κύμινου για να βγάλουν το άρωμά τους. Στο τέλος προσθέτουμε τη πάπρικα και την κανέλα.
Σουρώνουμε τις φαρφάλες και τις αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και προσθέτουμε το μείγμα με τα καρότα,τα μπαχαρικά, το χυμό πορτοκαλιού και τον μαϊντανό.
Βάζουμε τη σαλάτα για 20 λεπτά στο ψυγείο και σερβίρουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συνταγή για τραγανή σαλάτα με κοτόπουλο και παρμεζάνα
Υλικά συνταγής
- 4 στήθη κοτόπουλου
- 3 ασπράδια αυγών ελαφρώς χτυπημένα
- 2 φλιτζάνια τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη
- 3 φλιτζάνια τσαγιού ρόκα
- 2 φλιτζάνια τσαγιού ντοματίνια κομμένα στα δύο
- 1 μεγάλο αγγούρι κομμένο σε ροδέλες
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 4- 5 φύλλα βασιλικού
- 7 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές σούπας λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βουτάμε τα φιλέτα κοτόπουλου στο ασπράδι του αυγού και αμέσως μετά στην παρμεζάνα. Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Τα ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς , στο γκριλ για 10 - 12 λεπτά.
Βάζουμε σε ένα μπολ τη ρόκα, τα ντοματίνια, το αγγούρι, το κρεμμυδάκι και τα μισά φύλλα βασιλικού. Περιχύνουμε το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και μοιράζουμε στα πιάτα.
Βγάζουμε από το φούρνο τα φιλέτα του κοτόπουλου, τα ανακατεύουμε καλά στη σαλάτα και σερβίρουμε.
Συνταγή για τονοσαλάτα με πρασινάδες και ξύσμα λεμονιού
Υλικά συνταγής:
- 4-5 φλ. τσαγιού ανάμεικτη σαλάτα (μαρούλι σγουρό, κόκκινο και πράσινο, αντίδι, σπανάκι, ρόκα)
- 1 κονσέρβα τόνου σε νερό
- 1 αγγούρι κομμένο σε ροδέλες
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
Για το ντρέσινγκ
- 4 - 5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
- 1 κουταλιά γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 1 κουταλιά γλυκού μουστάρδα
- πιπέρι
- αλάτι
Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα μπολ αδειάζουμε τις πρασινάδες, προσθέτουμε το αγγούρι και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Βάζουμε από πάνω τον τόνο στραγγισμένο από το νερό του.
Σε ένα βαζάκι ρίχνουμε τα υλικά του ντρέσινγκ, ανακινούμε καλά, περιχύνουμε και σερβίρουμε.
Φωτογραφίες: Shutterstock