Η μυρωδιά του κάρβουνου και του κρέατος που ψήνεται στο μπάρμπεκιου, είναι κάτι που πολλοί το έχουν συνδυάσει με το καλοκαίρι.
Τα μπάρμπεκιου βγαίνουν σε αυλές και ταράτσες, για να ψηθούν ζουμερά μπιφτέκια που θα συνοδευτούν με φρέσκες σαλάτες, πατάτες και νόστιμα ψωμάκια.
Ωστόσο, τώρα ένας σεφ με αστέρι Michelin αλλάζει τα δεδομένα, καθώς αποκάλυψε ότι δεν πρέπει ποτέ να μαγειρεύετε τα μπιφτέκια σας στο μπάρμπεκιου, περιγράφοντάς το ως έναν «φρικτό» τρόπο μαγειρέματος κρέατος.
Ο David Chang, του οποίου το εμβληματικό εστιατόριο Momofuku στη Νέα Υόρκη έχει δύο αστέρια Michelin, δήλωσε ότι το μπάρμπεκιου είναι απλώς ένα «ψέμα μάρκετινγκ».
Τραγανά sticks μελιτζάνας -Χωρίς λάδι, σαν τηγανητά
Μιλώντας στο podcast του, The David Chang Show, ο 45χρονος σεφ, εξήγησε: «Οι ψησταριές είναι χάλια για τα μπιφτέκια. Έχουμε υποθέσει ως κουλτούρα ότι το καλοκαίρι τρώμε ένα μπέργκερ που είναι ψημένο στη σχάρα. Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι η σχάρα είναι ένα απαίσιο πράγμα για το μπιφτέκι... Νομίζω ότι αυτή η άποψη θα μπορούσε να με βάλει σε μπελάδες».
Αντ' αυτού, ο Chang προτείνει να βάλουμε φωτιά σε μια μαγειρική πλάκα ή ένα τηγάνι. «Το ποσοστό επιτυχίας της μαγειρικής πλάκας είναι καλύτερο από τη σχάρα, και επίσης δεν υπάρχει καθάρισμα, δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα», πρόσθεσε.
«Ένα ζουμερό μπιφτέκι θα μετατραπεί σε εγγυημένη φωτιά από λίπος, γιατί να το χρησιμοποιήσετε; Θα πρέπει να μαγειρέψετε ένα μπιφτέκι στα κάρβουνα για 12 ώρες για να αποκτήσετε αυτή την καπνιστή γεύση. Νομίζω ότι η σχάρα και το μπιφτέκι είναι ένα ψέμα μάρκετινγκ».
Συνέχισε λέγοντας ότι ο κόσμος συνδέει το μπάρμπεκιου με τη νοσταλγία, που είναι και ο μόνος λόγος που το απολαμβάνει ο κόσμος.
«Ένα μπέργκερ στην αυλή είναι μια εμπειρία που προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου ότι είναι καλύτερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Είναι η νοσταλγία, είναι οι μυρωδιές, είναι οι φίλοι σου. Αλλά αν το βγάλεις από το πλαίσιο, δεν είναι τόσο καλό», είπε.
Ο σεφ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν λυτρωτικές ιδιότητες σε ένα μπέργκερ στη σχάρα», αλλά άλλα φαγητά μπορούν να είναι νόστιμα όταν ψήνονται στη σχάρα.
«Είναι καλό για το κοτόπουλο, τα μπούτια κοτόπουλου, το κοτόπουλο spatchcock, το χοιρινό, τα αρνίσια παϊδάκια και τα θαλασσινά. Υπάρχουν μερικά λαχανικά που είναι καλά ψητά, κολοκύθια και μελιτζάνες, αλλά μόνο αν είναι κομμένα με συγκεκριμένο τρόπο, αλλιώς μπορεί να πέσουν μέσα από τα κενά. Το καλαμπόκι είναι σαφώς ο μοναδικός πρωταθλητής. Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα άλλο».
Το μυστικό του σεφ και για το μαγείρεμα θαλασσινών
Ο σεφ ήταν ο πρώτος στον κόσμο που σέρβιρε στο εστιατόριό του στη Νέα Υόρκη το αγαπημένο πλέον Impossible Burger - το οποίο είναι vegan αλλά «αιμορραγεί» σαν αληθινό κρέας.
«Σήμερα δοκίμασα το μέλλον και ήταν vegan: αυτό το μπιφτέκι ήταν ζουμερό/αιματηρό και είχε πραγματική υφή σαν βοδινό κρέας. Αλλά πιο νόστιμο και πολύ καλύτερο για τον πλανήτη», δήλωσε τότε.
Σε ένα άλλο επεισόδιο του podcast του, υποστήριξε ότι ο αστακός μαγειρεύεται καλύτερα στο φούρνο μικροκυμάτων.
Ο σεφ είπε ότι όσοι θέλουν να δοκιμάσουν το γαστρονομικό κόλπο αρκεί να μαγειρέψουν τα θαλασσινά για δυόμισι λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων στο 50% της ισχύος.
Συγκεκριμένα, είπε στο podcast του, The Dave Chang Show: «Θα σας πω με ειλικρίνεια, νομίζω ότι μπορείτε να έχετε μερικά από τα καλύτερα μαγειρέματα θαλασσινών γενικά σε φούρνο μικροκυμάτων.
«Ο κόσμος μπορεί να γελάσει με αυτό, είμαι σίγουρος ότι πολλοί επαγγελματίες σεφ θα έλεγαν, 'γιατί να πάρεις όμορφες, πολύ, πολύ ακριβές κόκκινες γαρίδες και να τις βάλεις σε φούρνο μικροκυμάτων;'. Όλοι θα έλεγαν 'όχι, είσαι ηλίθιος', αλλά βγήκε υπέροχη και ήμουν ουάου, δεν μπορώ να πιστέψω ότι δούλεψε», πρόσθεσε ο σεφ, ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο μαγειρικής που περιλαμβάνει συμβουλές για το πώς να αξιοποιήσετε καλύτερα τον φούρνο μικροκυμάτων.