Καθώς διανύουμε τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού, αναζητούμε light και νόστιμες καλοκαιρινές συνταγές.
Εν μέσω καύσωνα, οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να αποφύγουμε τα φαγητά με πολλά λιπαρά και προσπαθούμε αντ' αυτού να βρούμε έμπνευση για ελαφριά και δροσιστικά πιάτα που θα μας χορταίνουν χωρίς να μας επιβαρύνουν.
Ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά που πρωταγωνιστεί σε πληθώρα νόστιμων καλοκαιρινών συνταγών είναι φυσικά η αγαπημένη όλων μελιτζάνα. Στην ελληνική γαστρονομία οι μελιτζάνες έχουν την τιμητική τους και συνηθίζουμε να τις απολαμβάνουμε σε πολλές εκδοχές.
Εμείς βρήκαμε μία λαχταριστή συνταγή για ένα πιάτο με μελιτζάνα που τρώγεται είτε κρύο είτε ζεστό και υπόσχεται να σας ενθουσιάσει. Απλό, αρωματικό και πεντανόστιμο είναι το τέλειο ορεκτικό για το καλοκαίρι.
Υλικά
- 2 μέτριες μελιτζάνες
- 80 γρ ζαμπόν σε φέτες
- 100 γρ κάποιο τυρι για σαγανακι σε φέτες (ή το τυρί που σας αρέσει περισσότερο)
- Φρυγανια τριμμένη (την αρωματίστηκα με σκόρδο, τριμμένη παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό)
- 10 ντοματίνια
- Βασιλικός
- Σπορέλαιο για τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες κατά μήκος, τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι με μια χούφτα αλάτι κάτω από ένα βάρος, για 15 λεπτά περίπου.
- Οταν περάει ο χρόνος αυτος, ξεπλύνετε και ταμπονάρετε απαλά με απορροφητικό χαρτί για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα νερού.
- Τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι, τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί, μόλις κρυώσουν, τις πανάρουμε στο μείγμα με τη φρυγανιά και από τις δύο πλευρές και γεμίζουμε με λίγο ζαμπόν και λίγο τυρί προβόλα, ένα φύλλο βασιλικού, τυλίγουμε και τα βάζουμε σε ταψί.
- Σκεπάζουμε με λαδόκολλα, κόβουμε στη μέση τα ντοματίνια και τα τοποθετούμε σκορπισμένα στα ρολά, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° στον αέρα για 12 λεπτά.