Συχνά φαγητό και αλκοόλ πάνε μαζί, όμως, ποιο ποτό θεωρείται ακατάλληλο πριν από ένα δείπνο;
Το να καταναλώσετε βαριά ποτά πριν καθίσετε για να απολαύσετε ένα γεύμα θα μπορούσε να καταστρέψει το δείπνο σας, ισχυρίζεται ένας ειδικός.
«Όσο περισσότερο πίνετε, τόσο περισσότερο αμβλύνεται τις αισθήσεις σας», δήλωσε στη HuffPost ο Alex Ring, βραβευμένος σομελιέ του Οδηγού Michelin για το 2023 και διευθυντής κρασιού στα εστιατόρια Sepia και Proxi στο Σικάγο.
Ποια ποτά να μην πίνετε πριν το γεύμα
Τα σκληρά ποτά - συμπεριλαμβανομένης της βότκας, του ουίσκι, του ρουμιού και του μπέρμπον που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ από περίπου 40% έως 50% κατ' όγκο αλκοόλ (ABV) - μπορεί να αμβλύνει τις αισθήσεις ακόμη πιο γρήγορα από άλλα αλκοολούχα ποτά.
«Επειδή μπλοκάρει τις πρωτεΐνες που απαιτούνται για τη δημιουργία σάλιου στο στόμα σας, το σκληρό ποτό μπορεί να αφυδατώσει τα κυτταρικά τοιχώματα του ουρανίσκου σας», εξήγησε ο Cody Bridges, διευθυντής εστιατορίου και σομελιέ στο Massanutten Resort στη Βιρτζίνια.
Αυτό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι γευστικοί κάλυκες απολαμβάνουν κάθε γεύση.
Οι ειδικοί σημείωσαν επίσης ότι τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ μπορούν να μειώσουν την όρεξή σας, ενώ αυτά με χαμηλότερο αλκοόλ μπορούν να την ενισχύσουν επιτρέποντάς σας να προσθέσετε μερικά επιπλέον είδη για να απολαύσετε στο πιάτο σας.
Αλλά πίνοντας ένα κοκτέιλ υψηλής περιεκτικότητας σε ABV, όπως ένα Martini ή Manhattan , ενώ μελετάτε το μενού, μπορεί να επηρεάσει το τι θα παραγγείλετε από τη λίστα κρασιών.
«Αυτό το προσωρινό μούδιασμα μπορεί να μειώσει την ικανότητά σας να διακρίνετε τις περίπλοκες γεύσεις και τα αρώματα στο κρασί που έχετε αργότερα στο δείπνο», προειδοποίησε ο Sam Favata, διευθυντής ποτών για το Olamaie στο Ώστιν του Τέξας.
«Τα δυνατά αποστάγματα μπορούν να αλλάξουν την αντίληψή σας για την οξύτητα και τη γλυκύτητα του κρασιού, οδηγώντας σε μια λιγότερο ισορροπημένη γευστική εμπειρία».
Οι γνώστες των κοκτέιλ προειδοποίησαν επίσης να μην ξεκινήσετε το γεύμα σας με ζαχαρούχα ποτά.
«Τα κοκτέιλ με έντονη γεύση, ή αυτά που φτιάχνονται με μείξη γλυκών ποτών, μπορούν να κατακλύσουν τον ουρανίσκο σας και να κάνουν δύσκολο να εκτιμήσετε τη γεύση του γεύματός σας αργότερα», είπε η Mari Coyle, αντιπρόεδρος οινοποίησης στην εταιρεία Foley Family Wines και οινοποιός στο Το Chateau St. Jean στην Καλιφόρνια.
«Για όσους έχουν ξεκινήσει με κοκτέιλ, προτείνω να χαλαρώσουν με κρασί, κάτι ελαφρύ και δροσιστικό. Ένα ξηρό λευκό κρασί όπως ένα sauvignon blanc, ή ένα ελαφρύ κόκκινο όπως pinot noir, μπορεί να είναι απαλό στον ουρανίσκο. Τα αφρώδη κρασιά ή τα ροζέ είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές για τη μετάβαση από τα κοκτέιλ στο δείπνο», προτείνει ο Favata.