Το άρωμά τους, μαζί με αυτό του τσουρεκιού, σημαίνουν ένα πράγμα: Το Πάσχα είναι κοντά. Ο λόγος, φυσικά, για τα πασχαλινά κουλουράκια.
Ένα αγαπημένο ελληνικό έθιμο πριν την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα, καθώς σε κάθε ελληνικό σπίτι θα βρει κανείς κουλούρια.
Οι συνταγές βέβαια για πασχαλινά κουλουράκια είναι πολλές. Κάθε σπίτι συνήθως ακολουθεί μια οικογενειακή συνταγή, αν και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες νοικοκυρές προσπαθούν να βρουν την πιο εύκολη και λιγότερο μπελαλίδικη γιατί «πού χρόνος;».
Ίσως αυτό που δεν έχει αλλάξει ακόμη είναι το χαρακτηριστικό τους σχήμα. Τόσο τα τσουρέκια όσο και τα πασχαλινά κουλουράκια «πλέκονται». Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την παράδοση, το πλέξιμο απομακρύνει τα κακά πνεύματα. Χωρίς βέβαια, να είναι απαγορευτικό να δοκιμάσει κανείς πιο πρωτότυπα και ευφάνταστα σχέδια, ειδικά εάν έχει δίπλα του κάποιους... μικρούς βοηθούς.
Όσο για την παρασκευή τους, δεν είναι δύσκολη, ούτε απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Προμηθευτείτε εγκαίρως όλα τα υλικά και δοκιμάστε να τα κάνετε με τα παιδιά σας, εάν έχετε. Θα περάσετε μοναδικό χρόνο μαζί τους και θα τους μάθετε και κάτι για την παράδοση.
Ψάξαμε λοιπόν, και βρήκαμε μια πολύ εύκολη συνταγή, την δοκιμάσαμε και σας εγγυόμαστε για το αποτέλεσμα (Άσε που τα παιδιά τρελάθηκαν με το σχήμα τους).
Πασχαλινά κουλουράκια του Άκη Πετρετζίκη – Σε σχήμα μικρών κουνελιών
Το όνομα Άκης Πετρετζίκης δεν χρειάζεται επεξήγηση. Όποια συνταγή του κι αν έχουμε δοκιμάσει, είναι εγγύηση. Όπως και αυτή για τα πασχαλινά κουλουράκια, τα οποία βγαίνουν τραγανά και μοσχομυρωδάτα. Και μάλιστα σε σχήμα κουνελιού (κι αν νομίζετε ότι δεν ακολουθείτε την παράδοση, όσον αφορά στο πλέξιμο, κάνετε λάθος, γιατί Πιστέψτε μας, δεν μπορείτε να φάτε μόνο ένα!
Υλικά:
- 300 γρ. βούτυρο
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 αβγά, μεσαία
- 120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
- 50 γρ. κονιάκ
- 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 50 γρ. γάλα
- 1 πρέζα αλάτι
- γαρίφαλα, για τα μάτια
- 1 κρόκο, αραιωμένο σε 2 κ.σ. νερό
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Στη συνέχεια, βάζουμε ένα ένα τα αυγά, τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, το κονιάκ και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, βάζουμε τα υπόλοιπα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στη συνέχεια πλάθουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει μια ζύμη.
- Τα κουλουράκια που θα φτιάξουμε θα έχουν το σχήμα από λαγουδάκια.
- Κόβουμε ένα κομμάτι 30 γρ. πλάθουμε σε λωρίδα και τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι. (Αν δεν θέλετε να ζυγίζετε, κάντε μόνο το πρώτο για να πάρετε μια ιδέα για το πόσο χρειάζεται να τα κόβετε. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε το σώμα από τα λαγουδάκια. Κόβουμε ένα κομμάτι 15 γρ. το πλάθουμε σε μικρή λωρίδα και τυλίγουμε σε σχήμα ψαριού. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε το κεφάλι από τα λαγουδάκια. Βάζουμε ένα γαρίφαλο για να φτιάξουμε το μάτι.
- Κόβουμε ένα κομμάτι 3 γρ. και το πλάθουμε σε μπαλάκι. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε την ουρά από τα λαγουδάκια.
- Μεταφέρουμε τα κουλουράκια σε ταψιά με λαδόκολλα, αλείφουμε με το αυγό αραιωμένο με το νερό και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.