Τα αυγά είναι το κλειδί σε όλες τις δίαιτες λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας.
Ωστόσο, κάποιος μπορεί να μην εκμεταλλεύεται όλα τα οφέλη του λόγω του τρόπου μαγειρέματος.
Τα αυγά είναι ένα από τα βασικά τρόφιμα που συμπληρώνουν μια υγιεινή διατροφή, καθώς παρέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων που γεμίζουν τον οργανισμό με ενέργεια.
Στην ίδια λογική, είναι από τις λίγες τροφές που παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό, γι' αυτό και πρέπει να περιλαμβάνονται στα καθημερινά γεύματα. Ωστόσο, ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να έχει άμεση επίδραση στην ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που συγκρατούν.
Πώς μαγειρεύετε τα αυγά για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις πρωτεΐνες τους;
Τα αυγά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε πρωτεΐνη σε σαλάτες, να συμπληρώσετε ένα πρωινό, να βελτιώσετε ένα σνακ και πολλά άλλα.
Ο καλύτερος τρόπος για να τα μαγειρέψετε είναι στο νερό, καθώς όταν εκτίθενται στην υψηλή θερμοκρασία του νερού χωρίς να σπάσει το κέλυφος, οι πρωτεΐνες πήζουν χωρίς να μετουσιώνονται.
Στην ίδια λογική, δεν προστίθενται λίπη όπως στην περίπτωση της ομελέτας ή των τηγανητών αυγών. Στην περίπτωση των δύο τελευταίων επιλογών, καλό είναι να χρησιμοποιούνται έλαια υψηλής ποιότητας, όπως το ελαιόλαδο, για να μειωθεί η ποσότητα των κενών θερμίδων.
Ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσης αυγών;
Αυτή η τροφή είναι πλούσια σε διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως οι πρωτεΐνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την αποκατάσταση των μυών μετά από μια έντονη προπόνηση.
Περιέχει επίσης χολίνη, η οποία παρέχει διάφορα οφέλη για τον εγκέφαλο, όπως η ενίσχυση της μνήμης και η βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών. Είναι επίσης μια τροφή που περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών που μειώνουν τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.
Τα αυγά τοποθετούνται ως μια εξαιρετική χορταστική και χαμηλής θερμιδικής αξίας τροφή, η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη για όσους θέλουν να χάσουν βάρος γρήγορα και με υγιεινό τρόπο.
Πώς να προσθέσετε τα αυγά στη διατροφή σας;
Τα αυγά είναι εξαιρετικά ευέλικτα όσον αφορά την ένταξή τους στη διατροφή, οι κυριότεροι τρόποι κατανάλωσής τους είναι:
- Σε σαλάτες
- Ως ομελέτα
- Σε γουόκ λαχανικών
- Σε σούπες και μαγειρευτά φαγητά
- Μαζί με τοστ