Ξεχάστε αυτά που ξέρατε. Αυστραλοί εμπειρογνώμονες στα φρούτα αποκάλυψαν ότι τα μήλα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο μόλις τα φέρετε σπίτι από το σούπερ μάρκετ για να παρατείνετε τη φρεσκάδα τους.
Η συμβουλή αυτή μπορεί να σοκάρει όσους προτιμούν τα μήλα σε θερμοκρασία δωματίου και τα διατηρούν σε μπολ με φρούτα, αλλά φαίνεται ότι το ψυγείο μειώνει την ταχύτητα ωρίμανσης και διασφαλίζει ότι τα φρούτα έχουν καλύτερη γεύση αν διατηρούνται στο ψυγείο.
Μάλιστα, αφού τα κόψετε, προκειμένου τα μήλα να μένουν φρέσκα και λαχταριστά και να μη μαυρίζουν, μπορείτε να τα περιχύσετε με λίγο χυμό λεμονιού. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε, τα μήλα οξειδώνονται εξαιτίας της έκθεσής τους στον αέρα με αποτέλεσμα να αποκτούν τη γνωστή σε όλους μας αντιαισθητική μαυρισμένη τους όψη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι χαλάνε ή ότι αλλάζει η γεύση τους. Απλά γίνονται λιγότερο ελκυστικά.
Αν όμως θέλετε κάτι πιο μόνιμο, ώστε να μπορείτε να βάλετε το κομμένο μήλο στην τσάντα για το γραφείο ή στο ταπεράκι του παιδιού σας για το σχολείο, υπάρχει λύση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κόψετε προσεκτικά το μήλο, αφαιρώντας τον πυρήνα με μαχαίρι και στη συνέχεια το κόβετε σε φέτες.
Ύστερα, “ξανασυναρμολόγηστε” το μήλο και στερεώστέ το με ένα χοντρό λαστιχάκι σαν και αυτά που βάζουν στα τυριά και τα αλλαντικά στο σούπερ μάρκετ. Φροντίστε βέβαια να το έχετε πλύνει πρώτα καλά. Όταν είστε έτοιμοι να απολαύσετε το σνακ σας, απλά αφαιρέστε το λαστιχάκι και απολαύστε το απόλυτα φρέσκο μήλο!
Όπως αναφέρει πάντως το αυστραλιανό site Still Tasty, τα μήλα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για έναν έως δύο μήνες μέχρι να καταναλωθούν ή και για 10 - 12 μήνες στην κατάψυξη.
Τα μήλα έχουν την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από όλα τα υπόλοιπα δημοφιλή φρούτα της Αυστραλίας, με πλούσιες φυτικές ίνες, κάλιο για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και βιταμίνη C για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
Τέλος, τα μήλα αποτελούν εξαιρετικό φυσικό καθαριστικό (βοηθούν στην υγιεινή και την λεύκανση) για τα δόντια, αν τα τρώτε με τη φλούδα, ενώ φαίνεται να έχουν και αντισηπτικές ιδιότητες (αρκετοί ιοί δεν επιβιώνουν μέσα σε χυμό μήλου). Πιθανόν να προλαμβάνουν και την εμφάνιση της ουλίτιδας.
Αντιλαμβανόμαστε επομένως, ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωσή μας αλλά μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που θωρακίζουν την υγεία μας.