Τα Χριστούγεννα μπορεί να πέρασαν, αλλά τώρα βάζουμε πλώρη για την Πρωτοχρονιά και το ρεβεγιόν όπου θα γιορτάσουμε την αλλαγή της χρονιάς.
Το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι είναι πάντα πλούσιο, με λαχταριστές γεύσεις, τόσο παραδοσιακές όσο και μοντέρνες. Είτε στο δικό μας σπίτι είτε σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό, συγκεντρωνόμαστε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, απολαμβάνουμε εκλεκτά εδέσματα και τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας καθώς μετράμε αντίστροφα.
Στη συνέχεια, μοιράζουμε ευχές και πίνουμε στην υγεία του νέου έτους ενώ κόβουμε την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα.
Τι περιλαμβάνει όμως, φέτος, το πρωτοχρονιάτικο μενού;
Ζητήσαμε τη βοήθεια του γνωστού σεφ Τάσου Αντωνίου aka «mama peinao», ο οποίος μοιράστηκε με το iefimerida.gr το πρωτοχρονιάτικο μενού από το βιβλίο του «Μαμά, πεινάω αλλά θα μαγειρέψω εγώ».
Πρόκειται για ένα πλήρες μενού, με σαλάτα, κυρίως πιάτο, συνοδευτικές πατάτες και φυσικά ένα λαχταριστό γλυκάκι για το σβήσιμο! Οι συνταγές είναι ιδιαίτερες, πεντανόστιμες και το σημαντικότερο εύκολες και γρήγορες.
Σαλάτα Panzanella
Η σαλάτα-ωδή στο μπαγιάτικο ψωμί είναι αναμφίβολα η ιταλική panzanella. Τη δοκίμασα πρώτη φορά στη Ρώμη, και έκτοτε είναι βασική συνταγή στο ρεπερτόριό μου. Συνήθως τη φτιάχνω με μπαγκέτα (ή απλώς με ό,τι έχει περισσέψει), αλλά σας προτείνω να τη δοκιμάσετε και με τσιαμπάτα.
- Μερίδες 4
- Προετοιμασία 5'
- Εκτέλεση 10'
ΥΛΙΚΑ:
• 600 γρ. ντομάτες
• 1 αγγούρι
• 300 γρ. μπαγκέτα
• κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
• 12 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
• 6 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
• Λίγα φύλλα baby ρόκα
• 50 γρ. μίνι μοτσαρέλα
• Aλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Κόβουμε τις ντομάτες, το αγγούρι και την μπαγκέτα σε κύβους πάχους 3 εκ.
- Βάζουμε τις φέτες κρεμμυδιού σε μπολ με παγωμένο αλατισμένο νερό για 23 λεπτά ώστε να μετριάσουμε την αψάδα του.
- Αναμειγνύουμε σε μεγάλο μπολ το ξίδι με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, το αγγούρι, το κρεμμύδι, τη ρόκα και το ψωμί και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε τη μίνι μοτσαρέλα, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε αμέσως.
Σαλτιμπόκα αλά ρομάνα (χοιρινό φιλέτο τυλιγμένο σε προσούτο)
Η σαλτιμπόκα είναι ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα με άρωμα Ρώμης.
Αν και παραδοσιακά φτιάχνεται με μοσχάρι, αυτή η συνταγή χρησιμοποιεί
χοιρινό φιλέτο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κοτόπουλο.
- Μερίδες 4
- Προετοιμασία 10'
- Εκτέλεση 10'
ΥΛΙΚΑ:
• 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
• 800 γρ. χοιρινό ψαρονέφρι, σε φέτες
• 12 φέτες προσούτο
• 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοτριμμένο
• 1 κ.γλ. αποξηραμένο φασκόμηλο
• 400 γρ. ρόκα
• 50 ml λευκό κρασί
• Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Τοποθετούμε τις φέτες χοιρινού σε ξύλο κοπής και χτυπάμε με έναν μπάτη ή έναν πλάστη μέχρι να γίνουν πολύ λεπτές, με πάχος περίπου 5 χιλιοστά. Αλατοπιπερώνουμε κάθε φέτα χοιρινού και τυλίγουμε με προσούτο.
- Τοποθετούμε το αλεύρι σε ένα φαρδύ πιάτο και περνάμε κάθε φέτα μία μία μέχρι να καλυφθούν πλήρως με αλεύρι. Σκουπίζουμε τυχόν περίσσεια ποσότητα.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε τις τυλιγμένες με προσούτο φέτες χοιρινού κρέατος, χωρίς να γεμίσουμε υπερβολικά το σκεύος, για 2 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι το χοιρινό κρέας να έχει σχεδόν ψηθεί και το προσούτο να γίνει τραγανό.
- Προσθέτουμε στο τηγάνι το σκόρδο μαζί με το φασκόμηλο, ανακατεύοντας τακτικά για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ και δημιουργηθεί μια αραιή σάλτσα, τρίβουμε το τηγάνι με τη σπάτουλα για να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε τις φέτες σαλτιμπόκα συνοδεύοντας με ρόκα.
Σπαστές πατάτες
Οι περίφημες roasties των Βρετανών φτιάχνονται με λίπος χήνας, μια παραλλαγή που μπορείτε να δοκιμάσετε τους κρύους μήνες του χειμώνα. Η συνταγή με το βούτυρο είναι βεβαίως ιδανική για όλο τον χρόνο!
- Μερίδες 4
- Προετοιμασία 20'
- Εκτέλεση 25'
ΥΛΙΚΑ:
• 800 γρ. baby πατάτες
• 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο σε σκόνη
•Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Πλένουμε καλά τις baby πατάτες. Βράζουμε νερό σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τις πατάτες. Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με πιρούνι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Μεταφέρουμε τις πατάτες στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
- Με τη βοήθεια ενός ποτηριού τις πιέζουμε μέχρι να ανοίξουν στα πλάγια
- χωρίς να λιώσουν εντελώς.
- Περιχύνουμε με το βούτυρο, αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με το σκόρδο. Ψήνουμε στον φούρνο για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν
- και να γίνουν τραγανές.
Κέικ σοκολάτας χωρίς αλεύρι
Ένα εύκολο κέικ που δεν απαιτεί ούτε αλεύρι ούτε μίξερ και θα αντικαταστήσει όποια συνταγή ξέρατε μέχρι σήμερα.
- Μερίδες 6
- Προετοιμασία 6'
- Εκτέλεση 30-35'
ΥΛΙΚΑ:
• 230 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
• 260 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
• 1 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ ή καφέ εσπρέσο σε σκόνη
• 270 γρ. ζάχαρη
• 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
• 1 πρέζα αλάτι
• 6 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Βουτυρώνουμε μια αποσπώμενη φόρμα για κέικ 20 εκ. Στρώνουμε τον πάτο με λαδόκολλα.
- Λιώνουμε το βούτυρο, την κουβερτούρα και τον στιγμιαίο καφέ για 45 λεπτά σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Χτυπάμε σε ένα μπολ με το σύρμα τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέτουμε το κρύο μείγμα κουβερτούρας και αναμειγνύουμε απαλά με μαρίζ.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, γυρίζοντας το ταψί στα μισά του χρόνου. Το κέικ είναι έτοιμο όταν η κορυφή του σχηματίσει ρωγμές, οι άκρες έχουν φουσκώσει και το κέντρο κουνιέται ελαφρώς.
- Αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά. Το κέικ θα ξεφουσκώσει ελαφρώς όσο κρυώνει.
- Ξεφορμάρουμε αφού κρυώσει καλά και διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου έως και τρεις ημέρες.