Ποιος λέει όχι στο νόστιμο βούτυρο; Είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί οτιδήποτε άλλο τη γλυκιά κρεμώδη γεύση του είτε στη ζύμη είτε σε ένα απλό τηγανητό αυγό. Αν ωστόσο αναζητάτε μια διαφορετική εναλλακτική, ορίστε 3 υγιεινές επιλογές χωρίς ζωικά λίπη για λιτοδίαιτες συνταγές.
Πόσο καλά όμως γνωρίζετε το βούτυρο;
Το βούτυρο αποτελεί προϊόν ζωικής προέλευσης, μιας και παράγεται από το λίπος του γάλακτος, συνήθως από αγελαδινό ή πρόβειο, το λεγόμενο και «ανθόγαλα», κατόπιν μηχανικής κατεργασίας. Το κλασσικό, αλατισμένο βούτυρο αποτελείται από περίπου 80% λίπος, 15-17% νερό και το υπόλοιπο είναι αλάτι, πρωτεΐνες, ασβέστιο και φώσφορο, και λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και Ε. Η αλήθεια είναι πως η περισσότεροι το χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας: μαγειρική και διατροφή. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν πολλά νόστιμα και υγιεινά τρόφιμα που μπορούν να το αντικαταστήσουν επάξια.
Λάδι καρύδας
Διατροφική αξία/κουταλιά σούπας:
- 120 θερμίδες
- 14 γραμμάρια ολικού λίπους
- 0g υδατάνθρακες
- 0g πρωτεΐνης
- 0g σάκχαρα
Ιδανικό για: Οτιδήποτε! Το λάδι καρύδας είναι ένα πολύπλευρο υποκατάστατο του βουτύρου. Ειδικά σε γλυκές συνταγές θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Το λάδι καρύδας μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αντί για βούτυρο σε αναλογία 1 προς 1. Ίσως μόνο παρατηρήσετε τα μπισκότα να βγαίνουν πιο τραγανά αλλά τα κέικ, το ψωμί και τα μάφιν πραγματικά δεν θα έχουν καμία διαφορά.
Ελαιόλαδο
Διατροφική αξία/κουταλιά σούπας:
- 120 θερμίδες
- 14 γραμμάρια ολικού λίπους
- 0g υδατάνθρακες
- 0g πρωτεΐνης
- 0 σάκχαρα
Ιδανικό για: Μαγειρική. Λόγω της ξεχωριστής γεύσης του (είναι πιο πικρό), το ελαιόλαδο δεν είναι ιδανικό για συνταγές για ψήσιμο, εκτός αν είναι ιδανικά σχεδιασμένες να γίνουν με ελαιόλαδο.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο αντί για λιωμένο βούτυρο σε αναλογία 1 προς 1.
Γιαούρτι
Διατροφική αξία/κουταλιά σούπας:
- 15 θερμίδες
- 1 γραμμάριο ολικού λίπους
- 0g υδατάνθρακες
- 1g πρωτεΐνη
- 0g σακχάρα
Ιδανικό για: Συνταγές ψησίματος, ειδικά εκείνες που απαιτούν ένα φλιτζάνι βούτυρο ή και λιγότερο. Διαφορετικά, το γιαούρτι μπορεί να προσθέσει υπερβολική υγρασία που θα έχει ως αποτέλεσμα να βγει πολύ "σφιχτό" το τελικό προϊόν. Σε κάθε περίπτωση, το πλήρες γιαούρτι είναι το καλύτερο για να διατηρήσει μια εξαιρετική υφή στα ψημένα σας παρασκευάσματα όπως τα κέικ, τα οποία τα κάνει κρεμώδη και αφράτα.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Το γιαούρτι μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο σε αναλογία 1 προς 1 σε φλιτζάνι.