Γλυκά με χαμηλά λιπαρά και χωρίς ζάχαρη: 5 συνταγές για υγιεινή απόλαυση - iefimerida.gr

Γλυκά με χαμηλά λιπαρά και χωρίς ζάχαρη: 5 συνταγές για υγιεινή απόλαυση

Ωμοφαγικά τρουφάκια με κάσιους, δαμάσκηνα και ταχίνι/ φωτογραφία: shutterstock
Ωμοφαγικά τρουφάκια με κάσιους, δαμάσκηνα και ταχίνι/ φωτογραφία: shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Για εκείνους που δεν μπορούν να κόψουν τα γλυκά αλλά θέλουν να περιορίσουν τις θερμίδες έχουμε τις πιο εύκολες και λαχταριστές λύσεις.

Οι περισσότεροι όταν θέλουμε να κάνουμε αποτοξίνωση και να προσέξουμε τη διατροφή μας κόβουμε, ή τουλάχιστον προσπαθούμε να κόψουμε, εντελώς τα γλυκά. Άλλωστε είναι λογικό να ανησυχούμε για την αυξημένη ζάχαρη και τα λιπαρά που κατά κανόνα περιέχουν. Παρ’ όλα αυτά όμως, συνεχίζουμε να αγαπάμε τις γλυκές γεύσεις και να τις λαχταράμε συχνά, ειδικά όταν θέλουμε κάτι να μας δώσει ενέργεια και να μας ευχαριστήσει. Ευτυχώς, υπάρχουν εύκολοι κια υγιεινοί τρόποι να ικανοποιήσουμε αυτή την ανάγκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωμοφαγικά τρουφάκια με κάσιους, δαμάσκηνα και ταχίνι

Υλικά για 20 τρουφάκια

  • 1 φλ. φουντούκια
  • 150 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα
  • 100 γρ. χουρμάδες
  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • 6 κ.σ. κακάο
  • 2-3 κ.σ. τριμμένο αμύγδαλο

Εκτέλεση
Ρίχνουμε στο μούλτι τα φουντούκια, τα δαμάσκηνα, τους χουρμάδες, το ταχίνι και το μισό κακάο. Τα αλέθουμε όλα μαζί μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν. Βρέχουμε λίγο τα χέρια μας, με ένα κουταλάκι παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και πλάθουμε μικρά μπαλάκια. Κυλάμε τα τρουφάκια στο υπόλοιπο κακάο ή στο αμύγδαλο και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.

Tip: Για extra άρωμα μπορείτε να βάλετε στο μείγμα ξύσμα από ένα πορτοκάλι (ή λεμόνι). Επίσης μπορείτε να καλύψετε τα τρουφάκια με λιναρόσπορο, καρύδα, σουσάμι, τριμμένο κελυφωτό φιστίκι, ακόμα και χρωματιστή vegan τρούφα.

Μπάρες βρώμης με βερίκοκα, μέλι και λευκή σοκολάτα/ φωτογραφία: shutterstock
Μπάρες βρώμης με βερίκοκα, μέλι και λευκή σοκολάτα/ φωτογραφία: shutterstock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπάρες βρώμης με βερίκοκα, μέλι και λευκή σοκολάτα

Υλικά για 20 κομμάτια

  • 4 φλ. βρώμη
  • 1 φλ. αποξηραμένα βερίκοκα, χοντροκομμένα
  • 1 φλ. αμυγδαλόψιχα, ψιλοκομμένη
  • ½ φλ. μέλι
  • ½ φλ. αμυγδαλοβούτυρο
  • μια πρέζα αλάτι
  • 500 γρ. vegan λευκή κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη, χοντροκομμένη

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τη βρώμη, τα βερίκοκα και την αμυγδαλόψιχα. Σε μπεν μαρί ζεσταίνουμε ελαφρώς το αμυγαλοβούτυρο μαζί με το μέλι μέχρι να μαλακώσουν και να λιώσουν λίγο. Τα ανακατεύουμε καλά με σύρμα και τα ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι και στρώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα σε ένα ταψί. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε για 1 ώρα μέχρι να κρυώσει εντελώς το γλυκό. Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα και την απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα ώστε να κρυώσει εντελώς και να πήξει η κουβερτούρα. Με ένα μεγάλο μαχαίρι κόβουμε σε 20 ίσα τετράγωνα κομμάτια.

Tip: Αποθηκεύστε τις μπάρες σε μεταλλικό ή γυάλινο τάπερ που κλείνει αεροστεγώς και τοποθετήστε το σε δροσερό μέρος (ντουλάπι ή συρτάρι που δεν το χτυπάει ο ήλιος) ώστε να διατηρηθούν χωρίς να στεγνώσουν ή να σκληρύνουν. Αν τις φτιάξετε καλοκαίρι καλύτερα είναι να την τοποθετήσετε εξ αρχής στο ψυγείο ώστε να μη λιώσει η κουβερτούρα και αλλοιωθεί.

Μίνι κέικ με χουρμάδες και καρύδια/ φωτογραφία: shutterstock
Μίνι κέικ με χουρμάδες και καρύδια/ φωτογραφία: shutterstock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μίνι κέικ με χουρμάδες και καρύδια

Υλικά για 10 κομμάτια

  • 200 γρ. χουρμάδες, χωρίς κουκούτσια
  • 300 ml γάλα καρύδας
  • 2 κ.σ. φιστικοβούτυρο
  • 1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του
  • 3 κ.σ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη + μερικά ολόκληρα κομμάτια για το σερβίρισμα
  • σιρόπι καραμέλας (κατά προτίμηση vegan) για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα καρύδας και το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τους χουρμάδες. Τους αφήνουμε να μουλιάσουν και να μαλακώσουν καλά για 4-5 ώρες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Ρίχνουμε τους χουρμάδες και το γάλα καρύδας μέχρι να λιώσουν εντελώς, να ομογενοποιηθούν και να γίνουν ένα λείο μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το φιστικοβούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε λίγο λίγο στο μείγμα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ή με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε τα καρύδια, ανακατεύουμε και γεμίζουμε 10 μικρά αντικολλητικά φορμάκια. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Αφήνουμε 10 λεπτά να χλιάνουν και τα ξεφορμάρουμε. Σερβίρουμε με σιρόπι καραμέλας και ένα κομμάτι καρύδι.

Tip: Ο λόγος που προτιμάμε το vegan σιρόπι καραμέλας είναι γιατί δεν περιέχει ζωικά λιπαρά άρα δεν έχει πολλά κορεσμένα. Ωστόσο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μέλι, μελάσα ή ακόμα και σιρόπι μαύρης σοκολάτας, ταιριάζουν εξίσου στο συγκεκριμένο γλυκό.

Σορμπέ λεμόνι/ φωτογραφία: shutterstock
Σορμπέ λεμόνι/ φωτογραφία: shutterstock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σορμπέ λεμόνι

Υλικά για 4 μερίδες

  • 150 ml χυμός λεμονιού
  • 250 ml νερό
  • 4 κ.σ. ζάχαρη καρύδας

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε μέτρια φωτιά το νερό με τη ζάχαρη καρύδας για 2-3 λεπτά (μετράμε από τη στιγμή που θα πάρει μια καλή βράση και μετά). Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς για τουλάχιστον 1 ώρα και το αδειάζουμε σε ένα μεταλλικό ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα ή σε μια φόρμα κέικ. Βάζουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες, να παγώσει λίγο αλλά όχι εντελώς, κατόπιν το ξεφορμάρουμε και το ρίχνουμε στο μούλτι. Χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει λείο, το μεταφέρουμε στη φόρμα απλώνοντας ομοιόμορφα και το βάζουμε στην κατάψυξη για 5-6 ώρες ακόμα. Σερβίρουμε μέσα σε λεμόνια τα οποία πρώτα τα έχουμε αδειάσει από την ψίχα τους και ύστερα τα έχουμε βάλει στην κατάψυξη για 1-2 ώρες.

Tips
- Για έξτρα άρωμα προσθέστε στο μείγμα το ξύσμα από ένα λεμόνι. Επίσης μπορούμε να το γαρνίρουμε με τριμμένη καρύδα, του ταιριάζει πολύ.
- Με τις ίδιες αναλογίες μπορείτε να φτιάξετε σορμπέ με οποιοδήποτε άλλο εσπεριδοειδές προτιμάτε (πορτοκάλι, λάιμ, γκρέιπφρουτ κ.ο.κ.).

Πανακότα με σάλτσα φράουλας/ φωτογραφία: shutterstock
Πανακότα με σάλτσα φράουλας/ φωτογραφία: shutterstock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πανακότα με σάλτσα φράουλας

Υλικά για 4 μερίδες

  • 6 γρ. φύλλα ζελατίνης
  • ½ λίτρο γάλα σόγιας
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
  • Μια πρέζα αλάτι

Για τη σάλτσα φράουλας

  • 250 γρ. φράουλες, λιωμένες στο μούλτι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 4-5 φράουλες, κομμένες στη μέση για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Πανακότα: Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε ένα μπολ με κρύο νερό και τη στύβουμε καλά. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά ίσα να πάρει βράση και το αποσύρουμε. Ρίχνουμε τη ζελατίνη, τη βανίλια και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά με σύρμα μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μοιράζουμε το μείγμα σε ποτήρια τα οποία γεμίζουμε μέχρι τη μέση. Τα βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να κρυώσουν καλά και να σταθεροποιηθεί η πανακότα.

Σάλτσα φράουλας: σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε όλα μαζί τα υλικά σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις πάρει βράση το αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει εντελώς. Μοιράζουμε τη σάλτσα μέσα στα ποτήρια με την παγωμένη πανακότα, γαρνίρουμε με τις κομμένες φράουλες και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γλυκά αποτοξίνωση υγιεινά γλυκά vegan
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ