Αν η γεύση και το άρωμα των Χριστουγέννων καθορίζεται από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, τότε αυτά τα παγωτά είναι μέσα στο κλίμα των γιορτών.
Αυτές τις ημέρες και όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, τα γλυκά μοιάζουν με σαγηνευτικά βουνά από ζάχαρη άχνη, σιρόπι και σοκολάτα. Πειρασμοί από τους οποίους και να θες, δύσκολα μπορείς να γλιτώσεις αφού οι ονομαστικές εορτές το Δεκέμβρη δεν έχουν τελειωμό. Από τον Ανδρέα πριν ρίξει αυλαία ο Νοέμβριος, στον Νίκο, τον Στέλιο, τη Βαρβάρα, την Άννα και έπονται ο Λευτέρης κι η Ανθή...
Συνταγή για μελομακάρονα -Κλασικά, μελωμένα και αφράτα
Συνταγή για παραδοσιακούς μυρωδάτους κουραμπιέδες
Με μια τέτοια αφορμή, πριν από κάποιες μέρες βρέθηκα να ψάχνω ζαχαροπλαστείο σε κάποιο στενό της Καλλιθέας. Στην οδό Κρέμου 138, «σκόνταψα» πάνω σε έναν παλιό γνώριμο. Ο Νίκος Γεωργόπουλος μεγάλωσε μέσα στα γλυκά, καθώς η μητέρα του φημίζεται για ένα από τα καλύτερα γαλακτομπούρεκα της Αθήνας (Αναζητήστε το «Γαλακτομπούρεκο 10 με τόνο»). Ο ίδιος σπούδασε την παρασκευή παγωτού στην γενέτειρά του τζελάτο, την Ιταλία και μαζί με την αδερφή του, Βασιλική, δημιουργούν τη δική τους γλυκιά διαδρομή με το ζαχαροπλαστείο «Κανάκη».
Προσπέρασα τα ψυγεία με τα παγωτά από συνήθεια, Δεκέμβρη μήνα, ώσπου ο ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου «Κανάκης» έσπευσε να ανοίξει για εμένα έναν ολόκληρο γλυκό χριστουγεννιάτικο κόσμο.
Συνταγή για παραδοσιακούς μυρωδάτους κουραμπιέδες
Ο Νίκος, μου προσέφερε λοιπόν μια μπουκιά από ένα παγωτό που «μιλάει» Χριστούγεννα. Μια βελούδινη κρέμα, με υποψίες από κομματάκια μελομακάρονων, σε ένα αρωματικό αποτέλεσμα με τίτλο, τι άλλο, «παγωτό μελομακάρονο». Οι κόρες των ματιών διαστέλλονται στο άκουσμα, όσο και τα ρουθούνια για να δεχτούν τις ξεχωριστές αρωματικές πινελιές σε ένα παγωτό που είναι ξεκάθαρα μελομακάρονο, όμως την ίδια στιγμή είναι αφράτο, βελούδινο και καθόλου - ΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ - λιγωτικό.
Όπως μάθαμε, πρόκειται για νέα πρόταση του ζαχαροπλαστείου, που ξεπήδησε μόλις φέτος από τα εργαστήρια στο πίσω μέρος του καταστήματος. Η έμπνευση για το χριστουγεννιάτικο παγωτό ήταν της κυρίας του καταστήματος, με τα δύο αδέρφια να το κάνουν πραγματικότητα για τα φετινά Χριστούγεννα. Και αν κρίνουμε από την υποδοχή των πελατών φαίνεται πως το παγωτό βρήκε αμέσως πρόθυμους ουρανίσκους να το δοκιμάσουν.
Το παγωτό έπαψε να είναι γλύκισμα του καλοκαιριού
Η ιδέα της μετατροπής ενός παραδοσιακού γλυκού σε παγωτό ακούγεται συναρπαστική. Πάει πια καιρός από την εποχή που πιστεύαμε πως το παγωτό είναι γλύκισμα του καλοκαιριού. Έρευνες δείχνουν άλλωστε, πως μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη κατανάλωση παγωτού στον κόσμο συγκαταλέγονται η Σουηδία, η Φινλανδία και η Δανία. Όλες χώρες της σκανδιναβικής που σαφέστατα δεν φημίζονται για τα ζεστά καλοκαίρια τους.
Ο Αθηναίος, ο Έλληνας γενικότερα, προσαρμόζεται σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Ή για να ακριβολογούμε, σε ένα ζήτημα που μοιάζει με το ερώτημα «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα», έχουν ξεπηδήσει καταστήματα που προσφέρουν ποιοτικό παγωτό, τέτοια που να βρίσκουν πελάτες 12 μήνες το χρόνο.
Το μελομακάρονο στη κρύα πλάκα του... IceRoll
Αφού λοιπόν δοκιμάσαμε τη μυστική συνταγή του ζαχαροπλαστείου «Κανάκη», αποφασίσαμε να βρούμε κι άλλα παγωτά του Χειμώνα και των Χριστουγέννων. Τα βήματά μας σταμάτησαν στο IceRoll. Εδώ το παγωτό γίνεται αλλιώς...
Όλα τα υλικά πέφτουν μπροστά μας σε μια πλάκα που μοιάζει με εκείνες που συναντά κανείς στα ψητοπωλεία. Δεν είναι τυχαίο που αυτό το παγωτό έχει το παρατσούκλι «stir fried ice cream», τηγανητό παγωτό. Μόνο που αντί για θερμότητα, στην πλάκα του IceRoll κάθε υλικό παγώνει. Πρόκειται για μια τεχνική που ήρθε από την Ταϊλάνδη και αποκτά όλο και περισσότερους θαυμαστές.
Οι ειδικοί του καταστήματος IceRoll πετούν τα μελομακάρονα, τρίβουν φρέσκο πορτοκάλι, συμπληρώνουν γάλα, κρέμα γάλακτος και άλλα υλικά και ξεκινούν μια διαδικασία που μοιάζει με ιαπωνική πολεμική τέχνη.
Με δύο σπάτουλες, θρυμματίζουν τα μελομακάρονα πάνω στην παγωμένη πλάκα και δουλεύουν όλα τα υλικά, ώσπου να γίνουν ένα σώμα, το οποίο απλώνουν επιδέξια σαν παγωμένο χαλί. Στη συνέχεια - και εδώ έρχεται να δικαιολογηθεί ο τίτλος Roll, βγάζουν το παγωτό σε ρολάκια και το σερβίρουν με τριμμένο καρύδι.
Βίντεο: Γίνεται και ο κουραμπιές παγωτό
Με τον ίδιο τρόπο, στο IceRoll, το έτερο διάσημο γλυκό των Χριστουγέννων, οι κουραμπιέδες, αποτελεί τη βάση για το «παγωτό κουραμπιέ» που σε διάστημα λίγων λεπτών, ρολάρει στο χάρτινο κυπελλάκι. Πίσω από τους γευστικούς συνδυασμούς στα IceRoll κρύβεται ο γνωστός Pastry Chef, Διονύσης Αλερτάς που έχουμε γνωρίσει από τα περάσματά του κατά καιρούς, από την τηλεόραση.
Αθήνα, Γλυφάδα
Γιαννιτσοπούλου 2, 16674 2108945009
Μοναστηράκι
Αθηνάς 2 και Ερμού, 210 3238140
Λάρισα
Παπακυριαζή 23, Κέντρο, 41222
Ρόδος
Παλιά Πόλη, Ερμου 83, 22410 33165