Το κατεψυγμένο φαγητό είναι μια πολύ καλή κι εύκολη λύση, καθώς μπορεί να αποθηκευθεί για πολύ καιρό, χωρίς να χαλάσει.
Η αρχική ποιότητα του κάθε τρόφιμου εξαρτάται κυρίως από το χρονικό διάστημα μεταξύ της συγκομιδής του προϊόντος και της κατάψυξης του. Δεδομένου όμως ότι δεν διατηρούν όλα την ποιότητά τους στο 100% όταν είναι κατεψυγμένα, ο Insider μίλησε με σεφ για να μάθει ποια προϊόντα αξίζει να πάρετε και ποια θα πρέπει να αφήσετε στα ράφια.
Αγχος: Αυτά είναι τα καλύτερα τρόφιμα για να το καταπολεμήσετε
Εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα και χειρότερα τρόφιμα που μπορείτε να αγοράσετε κατεψυγμένα (δείτε εδώ τι κάνουμε με τα τρόφιμα που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, σύμφωνα με καθηγήτρια μικροβιολογίας) σύμφωνα με τους σεφ.
Κατεψυγμένο κρέας
Η αποθήκευση κατεψυγμένου κρέατος είναι μια σοφή κίνηση. Ένα πράγμα που σίγουρα θέλετε να πάρετε από τον καταψύκτη του σούπερ μάρκετ, είναι το κρέας, είπε ο σεφ Νικ Λιμπεράτο, σταρ του "Restaurants on the Edge" του Netflix.
Συγκεκριμένα, το κοτόπουλο παγώνει καλά, καθώς είναι συνήθως αρκετά μικρό και κρυώνει γρήγορα, πρόσθεσε ο Ρόμπερτ Λομέλι, σεφ του Top of the World στο The Strat στο Λας Βέγκας. Ο Λομέλι είπε επίσης, ότι το κατεψυγμένο χοιρινό και βοδινό κρέας, αντέχουν και ξεπαγώνουν αρκετά καλά.
Κατεψυγμένα θαλασσινά
Τα κατεψυγμένα θαλασσινά και οι κατεψυγμένες γαρίδες είναι επίσης καλές αγορές, σύμφωνα με τον Ντέβιν Αλεξάντερ, διάσημο σεφ και συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής. «Ο μπακαλιάρος για παράδειγμα, είναι υπέροχος γιατί μπορείτε να φτιάξετε τόσα πολλά γρήγορα πιάτα μαζί του…», δήλωσε στο Insider.
Οι ακατέργαστες γαρίδες παγώνουν και ξεπαγώνουν καλά, είπε από την πλευρά του ο Λομέλι, επειδή δεν συγκρατούν πολύ νερό μετά την απόψυξη, κι έτσι μπορούν να μαγειρεύονται σωστά και να χρωματίζονται όταν ψήνονται.
Κατεψυγμένη σούπα
Η κατεψυγμένη σούπα είναι εύκολη στην προετοιμασία και συχνά ξεπαγώνει καλά. Η σούπα είναι μια υπέροχη ιδέα όταν θέλετε να αγοράσετε κατεψυγμένα προϊόντα, σύμφωνα με τον Λιμπεράτο, επειδή η ποιότητά της διατηρείται μια χαρά συνήθως, αφού θερμανθεί ξανά.
Επιπλέον, είναι εύκολο να προετοιμαστεί, δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο και μπορεί να «ταΐσει» μια οικογένεια με ελάχιστη προσπάθεια, πρόσθεσε.
Κατεψυγμένη ζύμη
Η κατεψυγμένη ζύμη είναι πολύ ευπροσάρμοστη και εύκολη στη χρήση όταν ξεπαγώσει. Υπάρχουν πολλοί τύποι ζύμης - όπως ζαχαροπλαστικής, φύλλο και κρούστα πίτας – που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά επειδή περιέχουν βούτυρο ή λίπος. Αυτό τους επιτρέπει να ξεπαγώνουν και να παγώνουν καλά, είπε ο Λομέλι.
Επιπλέον, η ζύμη μπορεί να είναι πραγματικά ευέλικτη και εύκολη στη χρήση για αλμυρά ή γλυκά πιάτα. Τα μίνι, ατομικά φύλλα ζύμης ειδικότερα, έχουν πολλές εξαιρετικές χρήσεις, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ.
«Είναι υπέροχα για τον έλεγχο των μερίδων … Έχω φτιάξει μικρές μερίδες σπανακόπιτας, τάρτες πίτας κολοκύθας, τάρτες βατόμουρου λεμονιού, και πολλά άλλα», είπε στο Insider.
Κατεψυγμένα λαχανικά
Φυσικά, από τις πιο σωστές ιδέες, είναι να αποθηκεύσετε τον καταψύκτη σας λαχανικά, όπως μπιζέλια και μπάμιες, επειδή διατηρούνται και μαγειρεύονται καλά μετά την απόψυξη.
«Έχω πάντα παγωμένα μπιζέλια για να ταΐσω την κόρη μου απευθείας από τον καταψύκτη», δήλωσε ο Αλεξάντερ στο Insider. «Έχω επίσης σπανάκι για να φτιάξω λαζάνια και άλλα πιάτα με σπανάκι», πρόσθεσε.
Κατεψυγμένα μυρωδικά
Πάρτε τα μυρωδικά σας από την κατάψυξη, αν θέλετε να διαρκέσουν. Αν και τα φρέσκα μυρωδικά προσφέρουν πολλά στη γεύση, τείνουν να χαλάσουν γρήγορα, οπότε αν δεν πηγαίνετε συχνά στο παντοπωλείο, αγοράστε μπόλικα και αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη.
Κατεψυγμένα ζυμαρικά
Δεδομένου ότι τα ζυμαρικά είναι τόσο εύκολο να μαγειρευτούν, η αγορά κατεψυγμένων ζυμαρικών, δεν θα σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο ή ενέργεια.
Τα κατεψυγμένα πιάτα ζυμαρικών μπορούν επίσης να έχουν περίεργη υφή όταν μαγειρεύονται και θερμαίνονται. Επίσης, αυτά τα κατεψυγμένα πιάτα είναι συχνά πλούσια σε νάτριο και λίπος, οπότε καλύτερα να τα μαγειρεύετε μόνοι σας, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε ποια συστατικά πηγαίνουν στο γεύμα σας.
Προμαγειρεμένο ρύζι
Το προμαγειρεμένο ρύζι είναι πολύ πιο ακριβό από το να το φτιάξετε μόνοι σας. «Η υφή και η γεύση του προμαγειρεμένου ρυζιού δεν θα είναι ποτέ ίδια με το σπιτικό, και είναι σχεδόν τέσσερις φορές ακριβότερο από το να το μαγειρεύεις μόνος σου», δήλωσε ο Λομέλι στο Insider.
Αντ 'αυτού, είπε, πρέπει να μαγειρέψετε, να μοιράσετε και να παγώσετε το δικό σας ρύζι, αφού θα έχει καλύτερη γεύση και θα εξοικονομήσετε χρήματα.
Φωτογραφίες: Shutterstock