Αυτή η συνταγή για λαχταριστές καριόκες θα σας βοηθήσει να φτιάξετε τα νοστιμότερα παραδοσιακά κεράσματα.
Στα ζαχαροπλαστεία ξεκίνησαν να φτιάχνουν καριόκες ως το γλυκό όπου μπορούν να αξιοποιηθούν προϊόντα που τείνουν να μπαγιατεύουν γρήγορα.
Κέικ και μπισκότα αλέθονταν όλα μαζί, αναμειγνύονταν με σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, κανέλα και γαρίφαλο, και κάπως έτσι προέκυπταν οι πεντανόστιμες καριόκες.
Το αγαπημένο γλύκισμα επιδέχεται πάρα πολλές παραλλαγές, και μπορείτε να φτιάξετε τη γέμιση αναλόγως με τις προσωπικές σας προτιμήσεις.
Η συγκεκριμένη συνταγή από τον Στέλιο Παρλιάρο είναι μια σχετικά απλή εκδοχή, χωρίς πολύ έντονα αρώματα από τα μπαχαρικά, με πρωταγωνιστή τη σοκολατένια γεύση.
Το χοντρό αλάτι δίνει μία ενδιαφέρουσα νότα και αλμυρή επίγευση, που θα σας ξετρελάνει!
Υλικά
- 150 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. μαύρη ζάχαρη
- 150 γρ. αμύγδαλο, σε σκόνη
- 115 γρ. αλεύρι
- 25 γρ. κακάο
- 2 γρ. χοντρό αλάτι
- 225 γρ. gianduja
- 500 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο για επικάλυψη
Εκτέλεση
- Στον κάδο του μίξερ ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από τις σοκολάτες. Η ζύμη αυτή έχει τη μορφή κραμπλ.
- Την τρίβουμε με τα δάχτυλά μας πάνω σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 160οC για 15 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει και τρίβουμε το κραμπλ σε χονδρή σκόνη με τα χέρια ή στο μπλέντερ.
- Λιώνουμε τη gianduja, αποσύρουμε και την στρώνουμε στους 28-30οC. Προσθέτουμε μέσα σε αυτή τη σκόνη του κραμπλ και ανακατεύουμε.
- Απλώνουμε το μείγμα σε μία λαδόκολλα, σε πάχος 1 εκ. περίπου ή σε ατομικά τσέρκια στο σχήμα που θέλουμε και αφήνουμε να κρυώσει για ένα βράδυ, σε δροσερό μέρος αλλά όχι στο ψυγείο.
- Ξεφορμάρουμε εάν έχουμε χρησιμοποιήσει τσέρκια ή κόβουμε στο σχήμα που θέλουμε, τετράγωνα ή ρόμβους κατά προτίμηση ώστε να μην έχουμε απώλεια.
- Ένα-ένα τα βουτάμε στην κουβερτούρα που έχουμε λιώσει και στρώσει στους 30-31οC. Αφήνουμε τις καριόκες πάνω σε μία λαδόκολλα να στεγνώσουν για 1 ώρα περίπου.
- Οι καριόκες διατηρούνται για τουλάχιστον έναν μήνα εκτός ψυγείου.