Πίτα, τάρτα, torta ή pie – όπως κι αν ονομάζεται, η ιδέα παραμένει η ίδια σε όλο τον κόσμο: μια λαχταριστή ζύμη γεμιστή με γλυκές ή αλμυρές λιχουδιές που ψήνεται στον φούρνο.
Όταν ακούμε τη λέξη «πίτα», το μυαλό των Αμερικανών πηγαίνει κατευθείαν στις κλασικές αμερικανικές μηλόπιτες ή κερασόπιτες, ενώ των Ελλήνων στις αλμυρές τυρόπιτες, σπανακόπιτες κ.ο.κ. Όμως, αυτό είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από τον τεράστιο κόσμο των γλυκών και αλμυρών πιτών που κατακλύζουν τις κουζίνες από τη Φλόριντα μέχρι τις Φιλιππίνες.
Από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, οι πίτες έχουν εξελιχθεί και υιοθετηθεί από διαφορετικούς λαούς, αφήνοντας το δικό τους αποτύπωμα σε κάθε τοπική κουζίνα.
Ας γνωρίσουμε μερικές από τις πιο διάσημες πίτες του κόσμου όπως τις έχει καταγράψει το CNN.
Αλμυρές πίτες με κρέας
Στην Αρχαία Ρώμη, οι πρώτες κρεατόπιτες χρησιμοποιούσαν τη ζύμη όχι ως βρώσιμο μέρος, αλλά ως μέσο για να διατηρείται το κρέας τρυφερό. Χρειάστηκαν αιώνες μέχρι να εξελιχθεί η συνταγή ώστε η τραγανή κρούστα να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του πιάτου.
Στη Βρετανία και τις πρώην αποικίες της, η κρεατόπιτα έγινε τέχνη. H Steak and ale pie είναι μια αγαπημένη συνταγή των pubs, που έχει τις ρίζες της στη μεσαιωνική Αγγλία, χρησιμοποιώντας τοπικά κρέατα, θηράματα και λαχανικά.
Η tourtière – η παραδοσιακή γαλλοκαναδική κρεατόπιτα, γεμίζεται με χοιρινό κιμά και σερβίρεται τα Χριστούγεννα. Στις παραθαλάσσιες περιοχές, μια εκδοχή της περιλαμβάνει σολομό.

Η Αυστραλιανή & Νεοζηλανδική κρεατόπιτα – μοιάζει με ατομική τάρτα, γεμάτη με μοσχάρι και σάλτσα, και συχνά συνοδεύεται με κέτσαπ.
Οι φορητές, μικρότερες εκδοχές των κρεατόπιτων είναι εξίσου δημοφιλείς: Οι Cornish pasties (πίτες Κορνουάλης) διαδόθηκαν αρχικά ως φαγητό για μεταλλωρύχους και πλέον προστατεύονται ως γεωγραφικά πιστοποιημένο προϊόν.
Οι Jamaican beef patties (τζαμαϊκανές μοσχαρίσιες πίτες) οι νιγηριανές κρεατόπιτες είναι παρόμοιες, αλλά η τζαμαϊκανή πίτα διαφοροποιείται από τη χρυσή, εμπλουτισμένη με κουρκουμά κρούστα και την καρυκευμένη γέμιση.
Οι empanadas είναι δημοφιλείς από την Ισπανία και τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Λατινική Αμερική και τις Φιλιππίνες.

Άλλες αλμυρές πίτες
Η Ελλάδα, ως μία από τις πατρίδες της πίτας, έχει να προσφέρει αμέτρητες γεύσεις!
Η σπανακόπιτα είναι ίσως η πιο γνωστή ελληνική πίτα, γεμιστή με σπανάκι και φέτα, ανάμεσα σε φύλλο κρούστας.
Η χορτόπιτα, μπορεί να χαρακτηριστεί η «ξαδέρφη» της σπανακόπιτας, αλλά με μείγμα από διάφορα άγρια χόρτα.

Φυσικά από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η τυρόπιτα, η αγαπημένη πίτα με λιωμένο τυρί.
Ξεχωριστή θέση έχει η μαριδόπιτα, μία ψαρόπιτα από τις νησιωτικές περιοχές.
Παρόμοιες είναι και οι αλβανικές μπέρεκ (burek/byrek), με γέμιση από κιμά, σπανάκι ή τυρί. Η εκδοχή με ντομάτα και καραμελωμένα κρεμμύδια ονομάζεται «αλβανική πίτσα».
Πίτες που συνδυάζουν αλμυρές & γλυκές γεύσεις
Οι πίτες με κρέας κυριαρχούσαν για αιώνες, αλλά τα μπαχαρικά βοήθησαν να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ γλυκού και αλμυρού.
Η pastilla, μια μαροκινή πίτα που ακούει επίσης στα ονόματα bisteeya ή b'stilla, είναι μια πικάντικη πίτα που συνδυάζει πουλερικά, αμύγδαλα και αυγά. Αν και το περιστέρι ή το κοτόπουλο ήταν το παραδοσιακό πουλερικό της επιλογής, οι πιο εύκολες σύγχρονες εκδοχές χρησιμοποιούν κοτόπουλο.
Αν λατρεύετε τη βελούδινη υφή της corn spoon bread ή του corn pudding, τότε η αμερικανική γλυκιά καλαμποκένια πίτα είναι το επόμενο βήμα προς την απόλυτη απόλαυση. Η προσθήκη φρέσκων καλαμποκιών σε γλυκιά κρεμώδη γέμιση, όπως αυτή της chess pie, είναι αγαπημένη πρακτική των αρτοποιών που εκμεταλλεύονται στο έπακρο τα καλοκαιρινά προϊόντα.

Φρουτόπιτες: Η απόλυτη εκδοχή της εποχιακής απόλαυσης
Οι φρουτόπιτες είναι ο καλύτερος τρόπος να απολαύσεις την εποχιακή σοδειά, και πολλές από τις γνωστές πίτες της Βόρειας Αμερικής σήμερα έχουν ρίζες στους Ευρωπαίους αποίκους. Εκείνοι είτε έφεραν μαζί τους σπόρους από την Ευρώπη, είτε συνδύασαν τις παραδοσιακές τους συνταγές με ντόπια φρούτα.
Η Rhubarb Pie έγινε δημοφιλής στη Νέα Αγγλία τη δεκαετία του 1820 και εξαπλώθηκε προς τα νότια και δυτικά μαζί με τον πληθυσμό. Η πίτα με σταφύλια Concord χρησιμοποιεί τα ζουμερά, σκουρόχρωμα σταφύλια που είναι εγγενή στη Βόρεια Αμερική και τα ίδια που βρίσκουμε στις παιδικές μαρμελάδες.
Οι πίτες με λωτό (Persimmon Pie) βρίσκονται σε οικογενειακές συνταγές σε ολόκληρη την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, αξιοποιώντας ένα ακόμη εγγενές φρούτο που μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο δυτικά όσο η Αϊόβα και τόσο βόρεια όσο το Κονέκτικατ. Θυμίζει σε υφή κολοκυθόπιτα, καθιστώντας την ιδανική για το φθινόπωρο.

Η μηλόπιτα (Apple Pie) έχει καθιερωθεί ως η απόλυτη αμερικανική πίτα, όπως έγραψε ο Jack Kerouac στο On the Road: «Έφαγα άλλη μια μηλόπιτα με παγωτό· σχεδόν αυτό ήταν ό,τι έτρωγα σε όλο το ταξίδι μου στη χώρα».
Παρόλο που θεωρείται η απόλυτη αμερικανική πίτα, οι περισσότερες ποικιλίες μήλων εισήχθησαν στη Βόρεια Αμερική από την Ευρώπη.
Οι vlaai είναι ολλανδικές φρουτόπιτες που φτιάχνονται με ζύμη μπριός αντί για την κλασική βουτυρένια ζύμη. Εκδοχές όπως η appelvlaai (ολλανδική μηλόπιτα) παντρεύουν τη νέα και παλιά σχολή της ζαχαροπλαστικής.
Άλλες γλυκές πίτες
Δεν αγαπάτε τις πίτες με μαγειρεμένα φρούτα; Οι βελούδινες, κρεμώδεις πίτες είναι εδώ για να ικανοποιήσουν κάθε σας επιθυμία!
Οι λάτρεις της πίτας με κρέμα καρύδας θα πρέπει να αναζητήσουν την φιλιππινέζικη πίτα buko, μια σπεσιαλιτέ της επαρχίας Λαγκούνα. Αυτή η πίτα με διπλό φύλλο κρούστας φτιαγμένη με νεαρή καρύδα (buko) και κρεμώδη γέμιση, θυμίζει τροπικό παράδεισο σε κάθε μπουκιά.
Η βρετανική πίτα Banoffee pie είναι μια σχετικά σύγχρονη πίτα, που δημιουργήθηκε από τον σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου The Hungry Monk στο East Sussex της Αγγλίας, τη δεκαετία του 1970, και είναι πλέον μια κλασική πίτα χωρίς ψήσιμο. Το όνομά της προέρχεται από τα δύο βασικά συστατικά της: μπανάνες και σάλτσα καραμέλας (toffee sauce). Ενώ η αρχική συνταγή (που γράφεται banoffi) απαιτεί κρούστα ζαχαροπλαστικής, σε πολλές εκδοχές χρησιμοποιείται κρούστα από μπισκότα ή κράκερ γκράχαμ, κάνοντάς την ακόμα πιο λαχταριστή.

Η πικάντικη πίτα Key lime pie είναι ένα must-try όταν επισκέπτεστε το Key West της Φλόριντα, όπου μερικές φορές σερβίρεται ακόμα και παγωμένη με επικάλυψη σοκολάτας!
Πιο πάνω στην Ανατολική Ακτή, η πίτα Atlantic Beach pie από τη Βόρεια Καρολίνα είναι μια πιο αλμυρή εκδοχή της δροσερής πίτας εσπεριδοειδών. Τα θρυμματισμένα κρακεράκια Saltine αποτελούν τη βάση της κρούστας και η πικάντικη γέμιση λεμόνι-λάιμ δίνει στους λάτρεις των εσπεριδοειδών το καλύτερο και από τους δύο κόσμους, έχοντας την ιδανική ισορροπία γλυκού και ξινού.
Εσείς, ποια πίτα θα δοκιμάζατε; Από την Ελλάδα μέχρι τη Μαροκινή pastilla και από τις βρετανικές κρεατόπιτες μέχρι τις τροπικές empanadas, η πίτα έχει αμέτρητες μορφές σε όλο τον κόσμο.
Οπότε, είτε ταξιδεύετε είτε μαγειρεύετε στο σπίτι, δοκιμάστε μια διεθνή πίτα και απολαύστε τη μοναδική της γεύση!
Φωτογραφίες: Shutterstock