Καλοκαιρινά λαχανικά, σαλατικά και φρούτα πρωταγωνιστούν στο τραπέζι μας όπως και οι πίτες, με κριτσανιστό φύλλο και κάθε λογής γέμιση.
Τα βλίτα τα χόρτα του καλοκαιριού, βραστά πλάι σε ένα ψαράκι ή μία στραπατσάδα και γιατί όχι σε μία πίτα που κλείνει μέσα της τις μυρωδιές του καλοκαιριού. Τα βλίτα είναι πλούσια σε σίδηρο, σε βιταμίνη C και βιταμίνη Α.
Είναι πηγή μαγγανίου, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου και έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Στην Ηπειρο τα βράζουν, τα ανακατεύουν με κολοκυθάκια, τυράκι, μυρωδικά, τα κλείνουν σε φύλλο και τα βάζουν για 60' στο φούρνο. Απολαύστε τη με ένα ποτήρι δροσερή Μαλαγουζιά, επίσης για πρωινό ή κολατσιό στη θάλασσα.
Βλιτόπιτα, η καλοκαιρινή
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 4 κολοκύθια τριμμένα, αν έχετε ταιριάζουν και κολοκυθοανθοί
- ½ kg βλίτα βρασμένα στραγγισμένα από το νερό
- 2 αυγά χτυπημένα
- 500 γρ. γραβιέρα, μυζήθρα ή φέτα, ανάλογα με την προτίμησή σας
- ⅓ ματσάκι άνηθο
- ⅓ μαϊντανό
- φυλλαράκια δυόσμου
- ελαιόλαδο
- 1 συσκευασία φύλλο κρούστας ή χωριάτικο
Βήμα βήμα η συνταγή για την πίτα
Αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί, χωρίς να πάρει χρώμα, προσθέτουμε τα κολοκύθια και τα βλίτα σε κομμάτια μέχρι να πιούν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τα τυριά, τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να μείνει χωρίς υγρά. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Βάζουμε λαδωμένα τα μισά φύλλα, καλύπτουμε με τη γέμιση και ολοκληρώνουμε με τα υπόλοιπα. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της πίτας και χαράζουμε σε κομμάτια ενώ ραντίζουμε με νερό. Ψήνουμε για μία ώρα περίπου στους 180, ανάλογα με τον φούρνο. Καλή όρεξη!