Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και αν ετοιμάζεται ένα εορταστικό τραπέζι για τους φίλους ή την οικογένειά σας, με αυτές τις συνταγές για ποτό, θα τους εντυπωσιάσετε.
Αν έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό την περίοδο των εορτών, σίγουρα θα έχετε δοκιμάσει το ζεστό κρασί με τα ξυλάκια κανέλας και το πορτοκάλι.
Το ζεστό κρασί πίνεται εδώ και αιώνες και, στο παρελθόν, σερβιριζόταν είτε ζεστό είτε κρύο. Κατά τον Μεσαίωνα, το κρασί αναμεμειγμένο με ακριβά μπαχαρικά αποτελούσε ένα ποτό της ελίτ. Γνωστό ως «gluhwein» αποτελεί γερμανική παράδοση από τον 15ο αιώνα και σερβίρεται ακόμη και σήμερα σε κάθε χριστουγεννιάτικη αγορά της Ευρώπης. Ωστόσο, συχνά είναι φρικτά γλυκό και υπερβολικά καρυκευμένο.
Για την φετινή περίοδο των γιορτών, δοκιμάστε μία από αυτές τις συνταγές και ένα πιο εκλεπτυσμένο αποτέλεσμα, που θα εντυπωσιάσει τους πάντες – και θα σας ζητάνε και την συνταγή.
Απλό και εκλεπτυσμένο
Λευκό ζεστό κρασί
Αν πρόκειται να κάνετε ένα λευκό ζεστό κρασί, χρησιμοποιήστε ένα ξηρό, όπως sauvignon blanc ή pinot grigio για να εξισορροπήσετε τη γλυκύτητα που προσθέτει το μέλι.
Αυτό το στυλ μπορεί επίσης να αντέξει περισσότερο λεμόνι από τις κόκκινες εκδοχές, ενώ η χρήση αρωματικών βοτάνων, όπως το δεντρολίβανο, ως γαρνιτούρα, το καθιστά μια πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή.
Συνταγή (για 6 άτομα)
- 750ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 πορτοκάλι, κομμένο σε φέτες
- 1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες
- 4-5 ολόκληρα γαρίφαλα
- 2 ξυλαράκια κανέλας
- 2-3 φέτες φρέσκo τζίντζερ (αποφλοιωμένο)
- 2 γλυκάνισοι
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι (ανάλογα με τη γεύση)
- Φρέσκα κλαδάκια δεντρολίβανου ή θυμαριού (για γαρνίρισμα)
Μέθοδος παρασκευής
Τοποθετήστε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σιγοβράστε για 15-20 λεπτά, χωρίς να βράσει. Δοκιμάστε και προσθέστε περισσότερο μέλι αν θέλετε.
Ανακατέψτε καλά και αδειάστε το σε πυρίμαχα ποτήρια ή κούπες. Γαρνίρετε με ένα κλαδάκι δεντρολίβανο ή θυμάρι.
Λατρεία για ροζέ
Ροζέ ζεστό κρασί
Αν σκέφτεστε ροζέ αυτή την εορταστική περίοδο, αποφύγετε τα γλυκά και γλυκανάλατα στυλ, όπως το λευκό zinfandel, και, αντίθετα, προτιμήστε ροζέ ξηρά κρασιά με υψηλή οξύτητα.
Αντικαθιστώντας τον γλυκάνισο με κλωναράκια θυμαριού, προσθέτετε μια κομψή πινελιά που δεν θα υπερκαλύψει το κρασί.
Μπορείτε επίσης να περάσετε το χείλος του ποτηριού με μέλι και να το βουτήξετε σε ένα πιάτο με αποξηραμένα ροδοπέταλα για μια γαρνιτούρα που θα κάνει τους καλεσμένους σας να πουν «ουάου».
Χρησιμοποιήστε την ίδια μέθοδο όπως και για το λευκό ζεστό κρασί, παραπάνω.
Συνταγή (για 6 άτομα)
- 750ml ξηρό ροζέ κρασί
- 1 πορτοκάλι, κομμένο σε φέτες
- 1 γκρέιπφρουτ, κομμένο σε φέτες
- 4-5 ολόκληρα γαρύφαλλα
- 2-3 κλαδάκια φρέσκου θυμαριού
- 2 ξυλαράκια κανέλας
- 3-4 φέτες φρέσκου τζίντζερ (αποφλοιωμένο)
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι (ανάλογα με τη γεύση)
- Αποξηραμένα ροδοπέταλα (για γαρνίρισμα)
Ένα μήλο την ημέρα
Πικάντικος μηλίτης
Αν σας αρέσει η ιδέα ενός ελαφρύτερου, πικάντικου ποτού, αλλά εσείς ή οι καλεσμένοι σας δεν πίνουν κρασί, τότε ο ζεστός μηλίτης μπορεί να είναι η κατάλληλη επιλογή.
Αποφύγετε τους υπερβολικά γλυκούς ή τεχνητά αρωματισμένους μηλίτες και προτιμήστε υψηλής ποιότητας. Παράλληλα, χρησιμοποιήστε φυσικές γλυκαντικές ουσίες όπως μέλι ή σιρόπι σφενδάμου και προσέξτε τα μπαχαρικά.
Συνταγή (για 6-8 άτομα)
- 750ml ξηρού ή ημίξηρου μηλίτη
- 250ml χυμό μήλου
- 1 πορτοκάλι, σε λεπτές φέτες
- 1 λεμόνι, σε λεπτές φέτες
- 2-3 ξυλάκια κανέλας
- 4-5 ολόκληρα γαρύφαλλα
- 2-3 φέτες φρέσκο τζίντζερ (αποφλοιωμένο)
- 2 γλυκάνισοι
- 2-3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο ή θυμάρι
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου (ανάλογα με τη γεύση)
- 150 ml μπράντι
Μέθοδος παρασκευής
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου και σιγοβράστε για 15 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Δοκιμάστε και προσαρμόστε τη γλυκύτητα όπως επιθυμείτε προσθέτοντας μέλι ή σιρόπι.
Σε αυτό το σημείο, προσθέστε το αλκοόλ (αν χρησιμοποιείτε) και σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά πριν σουρώσετε και σερβίρετε σε κούπες. Γαρνίρετε όπως επιθυμείτε.
Στο πνεύμα των Χριστουγέννων
Γλυκό ουίσκι
Το κλειδί για τη χρήση οινοπνευματωδών ποτών για mulling είναι η σωστή ισορροπία με τα άλλα υγρά συστατικά.
Τα πιο σκούρα αποστάγματα, όπως το καρυκευμένο ρούμι, το κονιάκ και το ουίσκι, λειτουργούν καλύτερα, καθώς μπορούν να ενισχύσουν και να συμπληρώσουν τις ξυλώδεις, πικάντικες γεύσεις.
Αν επιλέξετε ουίσκι, αποφύγετε τα καπνιστά είδη και προτιμήστε φρουτώδεις, πικάντικες εκδοχές, όπως το Bourbon, το αμιγές σκωτσέζικο ή το ιρλανδικό ουίσκι.
Ακολουθεί μια συνταγή για ζεστό ουίσκι - χρησιμοποιήστε την ίδια μέθοδο όπως και για τον ζεστό μηλίτη.
Συνταγή (για 4-6 άτομα)
- 500ml νερό
- 250ml φρουτώδες ουίσκι
- 250ml χυμός μήλου
- 1 μικρό πορτοκάλι, σε λεπτές φέτες
- 1 λεμόνι, σε λεπτές φέτες
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
- 1 λοβό βανίλιας, χωρισμένο κατά μήκος, ή 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 3-4 λοβούς κάρδαμο, ελαφρά θρυμματισμένοι
- 2 ξυλάκια κανέλας (κρατήστε το ένα για γαρνίρισμα)