Ο ιδανικός «μεζές» για να συντροφεύσει κανείς ένα εκλεκτό κρασί. Μια γαλλική συνταγή που σερβίρεται συχνά σε καλά εστιατόρια.
Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα τα σου τα γνωρίζουμε μόνο γλυκά. Ωστόσο οι Γάλλοι γνωρίζουν πολύ καλά τα γκουζέρ, τα αλμυρά σουδάκια με τυρί που συνοδεύουν συχνά το κρασί τους. Πρόκειται για μια παρασκευή που βασίζεται στη διάσημη συνταγή «πατ-α-σου» (ένα ζυμάρι που ξεκινά στην κατσαρόλα) και στο οποίο προστίθεται ένα παραδοσιακό τυρί της χώρας, το γκριγιέρ.
Ωστόσο, μπορείτε πολύ εύκολα να αντικαταστήσετε το γκριγιέρ με άλλο κίτρινο τυρί, όπως το έμενταλ. Η συνταγή έχει τις ρίζες της στην Βουργουδνία, ενώ σε άλλες τις εκδοχές σερβίρεται γεμιστή με ζαμπόν, μανιτάρια ή μοσχάρι.
Υλικά
- 250ml/1 φλιτζάνι περίπου νερό
- 100 γρ. αλατισμένο βούτυρο
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 180 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί (ιδανικά Εμενταλ)
- 4 αυγά
- Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 κρόκο αυγού
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε το νερό και το βούτυρο σε κατσαρόλα να βράσουν. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας ζωηρά και μόλις ενωθούν, κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά. Η ζύμη θα πρέπει να έχει γίνει μια ομοιόμορφη μπάλα.
- Προσθέτουμε τα αυγά, ένα – ένα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Αν διαθέτετε μεγάλο μίξερ, τότε θα σας βοηθήσει πολύ στο ανακάτεμα. Προσθέτουμε κάθε αυγό, εφόσον η ζύμη έχει απορροφήσει το προηγούμενο.
- Τέλος, προσθέτουμε το τυρί τριμμένο, μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύοντας ώσπου να πάρουμε μια ελαστική ζύμη.
- Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί και στρώνουμε τα σουδάκια. Είτε κόβοντας μικρά ομοιόμορφα μπαλάκια με δύο κουτάλια του καφέ, είτε χρησιμοποιώντας σακούλα ζαχαροπλαστικής και αφήνοντας ικανό κενό ανάμεσα στα σουδάκια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC, για περίπου 25 λεπτά ώσπου να φουσκώσουν και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Σερβίρουμε ζεστά.
- Μπορείτε να τα ετοιμάσετε, να τα καταψύξετε – εφόσον κρυώσουν – και να τα ζεστάνετε και πάλι λίγο πριν τα σερβίρετε.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο