Διαπρέπει ξανά η ελληνική κουζίνα -Αυτό το πιάτο αναδείχθηκε δεύτερο τοπ φαγητό φούρνου στον κόσμο - iefimerida.gr

Διαπρέπει ξανά η ελληνική κουζίνα -Αυτό το πιάτο αναδείχθηκε δεύτερο τοπ φαγητό φούρνου στον κόσμο

γιουβέτσι κοτόπουλο
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ελληνική κουζίνα φαίνεται πως συνεχίζει να σαρώνει και να αναγνωρίζεται διεθνώς, καθώς κατέχει εξέχουσα θέση στις γαστρονομικές λίστες του Taste Atlas.

Πριν από λίγες ημέρες το Taste Atlas έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τις καλύτερες κουζίνες, κατατάσσοντας την ελληνική στη δεύτερη θέση, με την ιταλική και την ιαπωνική να ισοβαθμούν στην κορυφή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός αυτού, όμως, οι επιμέρους λίστες της με κατηγορίες φαγητών, πόλεων που αξίζει να επισκεφθείς, καλύτερες περιοχές για φαγητό κ.ά., είναι γεμάτες... Ελλάδα!

Το γιουβέτσι στη 2η θέση των φαγητών φούρνου

Έτσι, στην κατηγορία των καλύτερων casserole, των φαγητών δηλαδή που φτιάχνονται στον φούρνο σε ειδικό σκεύος, στη δεύτερη θέση φιγουράρει το παραδοσιακό γιουβέτσι.

«Αυτή η κλασική ελληνική casserole αποτελείται από έναν συνδυασμό ζυμαρικών και κοκκινιστού κρέατος με ντομάτα που παρασκευάζεται ως πιάτο σε ένα σκεύος. Αν και το μοσχαρίσιο κρέας είναι η παραδοσιακή επιλογή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα είδη κρέατος, ενώ η πλούσια σάλτσα ντομάτας είναι συνήθως καρυκευμένη με κανέλα, μπαχάρι, κόκκινο κρασί, γαρύφαλλο και φύλλα δάφνης», αναφέρει χαρακτηριστικά το Taste Atlas.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η παράδοση προτείνει τη χρήση δύο ειδών ζυμαρικών -του μικρού μεγέθους κριθαριού ή των τετράγωνων χυλοπιτών- και την επικάλυψη της κατσαρόλας με μια στρώση τριμμένου τυριού. Το γιουβέτσι, που πήρε το όνομά του από τα τουρκικά πήλινα σκεύη, αποτελεί ένα κοινό γεύμα που σερβίρεται σε μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις και σε διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις», προσθέτει η περιγραφή.

Μάλιστα, το γιουβέτσι κατέκτησε και διπλή διάκριση, καθώς ψηφίστηκε ως το πέμπτο καλύτερο πιάτων ζυμαρικών στον κόσμο.

Στις πρώτες θέσεις κάθε λίστας ένα ελληνικό πιάτο

Σε κάθε επιμέρους λίστα φιγουράρουν ελληνικά πιάτα, τόσο στο σύνολο όσο και στην κορυφή. Για παράδειγμα, η μπουγάτσα βρέθηκε στην τέταρτη θέση των καλύτερων πρωινών του κόσμου, ενώ τα τρίγωνα Πανοράματος κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στα καλύτερα γλυκά του κόσμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη, επτά παραδοσιακά ελληνικά πιάτα βρέθηκαν στη λίστα με τα 100 καλύτερα φαγητά στον κόσμο, εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα μας. Πρόκειται για τον ντάκο, τα παϊδάκια, το γιουβέτσι, τον γύρο, το κοκορέτσι, το κλέφτικο και το σουβλάκι. Μάλιστα, για το περίφημο κοκορέτσι ξέσπασε διαδικτυακός «πόλεμος» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο ντάκος, μάλιστα, στέφθηκε η καλύτερη σαλάτα στον κόσμο για το 2023, ενώ η χωριάτικη σαλάτα κατέκτησε την 4η θέση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέσσερις ελληνικές πόλεις στις καλύτερες του κόσμου για φαγητό

Τώρα, μια νέα λίστα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η ελληνική κουζίνα θεωρείται μια από τις τοπ του κόσμου και φαίνεται πως ο κόσμος ακόμη και στο εξωτερικό την αγαπά και την ξεχωρίζει.

Συγκεκριμένα, το Taste Atlas δημοσίευσε τη λίστα με τις 100 καλύτερες πόλεις στον κόσμο για φαγητό. Στη λίστα φιγουράρουν πέντε ελληνικές πόλεις, με τις τέσσερις μάλιστα στην 50άδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, στη 19η θέση βρίσκεται το Ηράκλειο (με βαθμολογία 4,60), στην 21η η Αθήνα (4,60), στην 22η η Θεσσαλονίκη (4,59), στην 26η τα Χανιά (4,57) και στην 70ή το Μεσολόγγι (4,41).

Η Κρήτη μάλιστα στέφθηκε 4η καλύτερη περιοχή για φαγητό στον κόσμο.

Άλλες διακρίσεις ελληνικών πιάτων

Οι διακρίσεις των ελληνικών πιάτων στις λίστες του Taste Atlas δεν έχουν τέλος. Συγκεκριμένα, τα αγαπημένα μας μελομακάρονα ψηφίστηκαν τα πέμπτα καλύτερα μπισκότα στον κόσμο, το κοκορέτσι το καλύτερο πιάτο με εντόσθια, η λακέρδα το τρίτο καλύτερο τουρσί, ο γύρος το καλύτερο τυλιχτό, τα πιταράκια και το σαγανάκι κατέκτησαν την 2η και 3η θέση αντίστοιχα στα πιάτα με τυρί, η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου η καλύτερη πατάτα στον κόσμο, το μέλι Ικαρίας και το μέλι Ελάτης το 2ο και το 5ο καλύτερο στον κόσμο, ο freddo espresso και ο freddo cappuccino 2ος και 3ος καλύτερος καφές στον κόσμο, οι πιπεριές Φλωρίνης πέμπτες στον κόσμο, το λάδι από το Φοινίκι Λακωνίας πρώτο στον κόσμο, ενώ 3ο της Καλαμάτας και 5ο το αγουρέλαιο Χαλκιδικής. Τέλος, το φιστίκι Αιγίνης στέφθηκε ο καλύτερος ξηρός καρπός στον κόσμο, ενώ στην 5η θέση βρίσκεται το κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ