Όλοι οι λάτρεις του καφέ θέλουμε να φτιάχνουμε το αγαπημένο μας ρόφημα στο σπίτι τόσο τέλειο όσο είναι όταν το απολαμβάνουμε έξω. Ευτυχώς γίνεται, και μάλιστα πιο εύκολα από όσο φανταζόμαστε.
Η αλήθεια είναι ότι αν παρακολουθήσουμε προσεκτικά τις κινήσεις ενός barista επί τω έργω, το να ετοιμάσουμε μόνοι μας έναν άψογο καφέ μοιάζει δύσκολο έως ακατόρθωτο. Με την απαραίτητη προσοχή στα βασικά όμως, αλλά και σε κάποιες μικρές λεπτομέρειες, μπορούμε να τα καταφέρουμε τελικά εξίσου καλά με έναν επαγγελματία. Πάμε να δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά μερικές γνωστές, αγαπημένες αλλά και πιο εξεζητημένες δροσερές βερσιόν καφέ που αγαπάμε να απολαμβάνουμε ανεξαρτήτως εποχής.

Οι δικοί μας freddo espresso & freddo cappuccino
Είναι οι αγαπημένοι μας και είναι ελληνικοί! Πρόκειται για δύο εντελώς δικές μας «εφευρέσεις» οι οποίες βέβαια πατάνε στις αντίστοιχες ζεστές εκδοχές των Ιταλών. Για να φτιάξουμε σωστά λοιπόν έναν freddo espresso χρησιμοποιούμε διπλή δόση εσπρέσο ώστε ο καφές μας να διατηρήσει την έντονη γεύση του όταν προσθέσουμε τον πάγο. Μετά την εκχύλιση, προσθέτουμε ζάχαρη (αν θέλουμε), και χτυπάμε τον καφέ στη φραπιέρα μαζί με 1-2 παγάκια ώστε να κρυώσει λίγο.
Κατόπιν, τον μεταφέρουμε σε ποτήρι και προσθέτουμε επιπλέον πάγο. Σε κάθε περίπτωση, δεν βάζουμε παραπάνω από 4-5 μεγάλα παγάκια στο σύνολο γιατί θα αραιώσουν πολύ τον καφέ μας και θα χάθει η έντασή του. Επίσης αποφεύγουμε τον τριμμένο πάγο ο οποίος λιώνει αμέσως και νερώνει γρήγορα τον καφέ. Extra tip: οι ειδικοί γευσιγνώστες του καφέ προτείνουν να τον πίνουμε σε χαμηλό ποτήρι και μάλιστα χωρίς καλαμάκι για να απολαμβάνουμε στο 100% τα αρώματα και τη γεύση του.
Όσο για το αφρόγαλα, τον μεγάλο πρωταγωνιστή του freddo cappuccino, για να γίνει σωστά χρειάζεται μπόλικο παγωμένο γάλα και αρκετό χτύπημα στη φραπιέρα. Προσοχή, επ’ ουδενί λόγο δεν προσθέτουμε παγάκια στο γάλα κατά τη διαδικασία του χτυπήματος γιατί έτσι το αφρόγαλά δεν πρόκειται να πήξει ποτέ. Το ίδιο βέβαια θα συμβεί και αν χρησιμοποιήσουμε φυτικά γάλατα τα οποία δεν σφίγγουν σωστά όσο κι αν τα χτυπήσουμε.

Affogato: ο καφές των γλυκατζήδων
Στα ιταλικά σημαίνει «πνιγμένος» και, στη γλώσσα της ιταλικής γαστρονομίας, αναφέρεται σε οποιοδήποτε φαγώσιμο συνδυάζει κάτι παγωμένο με κάποιο ζεστό υγρό όπως ακριβώς ο συγκεκριμένος καφές. Για να φτιάξουμε σωστά έναν affogato δεν έχουμε παρά να βάλουμε μια μπάλα παγωτού σε ένα φλιτζάνι και από πάνω να εκχυλίσουμε μία δόση εσπρέσο.
Οι Ιταλοί συνήθως χρησιμοποιούν παγωτό βανίλια αλλά έχει ενδιαφέρον να πειραματιστούμε και με άλλες γεύσεις. Σοκολάτα, μόκα, αλατισμένη καραμέλα και μπισκότο είναι μερικές επιλογές που ταιριάζουν πολύ με τη γεύση του καφέ. Επίσης, όσο γλυκατζήδες και να είστε αποφύγετε να προσθέσετε ζάχαρη στον συγκεκριμένο καφέ καθώς το αποτέλεσμα θα είναι λιγωτικό. Ιδανικά χρησιμοποιούμε σκέτο καφέ ώστε η πικρή του γεύση να κάνει αντίθεση με τη γλύκα του παγωτού.

Cold brew: υπομονή και εντύπωση
Δυο κρύοι καφέδες που έχουν μπει τα πολύ τελευταία χρόνια στη ζωή μας είναι ο cold brew και ο iced brew. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο παρεμφερείς εκδοχές του καφέ φίλτρου. Μπορεί κάποτε να μην μας περνούσε καν από το μυαλό ότι θα δοκιμάζαμε-πίναμε κρύο καφέ φίλτρου, και θα μας άρεσε κιόλας, αλλά τώρα που η ποιότητα των καφέδων της αγοράς βελτιώνεται συνεχώς οι κρύοι φίλτρου έχουν γίνει ήδη αγαπημένη συνήθεια για κάποιους.
Είναι γεγονός ότι είναι σχετικά απλή στην παρασκευή τους αλλά το να γίνουν σωστά παίρνει χρόνο αφού πρέπει ο καφές να μουλιάσει για ώρες ώστε να βγάλει στο 100% τα αρώματα και τη γεύση του. Σε μια γυάλινη κανάτα βάζουμε 200 γρ. καφέ φίλτρου και 1 λίτρο νερό και τον αφήνουμε να μουλιάσει για 8-12 ώρες. Μετά φιλτράρουμε το μείγμα αυτό ώστε να απομακρυνθεί ο αλεσμένος καφές, το μεταφέρουμε σε γυάλινο μπουκάλι που κλείνει καλά και τον διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 3 μέρες.
Αξίζει όμως τελικά να περιμένουμε τόσες ώρες για έναν καφέ; Η απάντηση είναι ναι, χωρίς δεύτερη σκέψη. Αυτή η μέθοδος δίνει καφέδες πραγματικά νόστιμους και φινετσάτους, με όλα τα αρώματα και τις γεύσεις της εκάστοτε ποικιλίας, εξαλείφοντας την όποια αιχμηρή πίκρα ή οξύτητα.
Iced brew: δροσιά και ισορροπία
Για τους λίγο πιο βιαστικούς βέβαια υπάρχει και ο iced brew που απλά είναι ένας καφές φίλτρου με πάγο. Πόσο πάγο όμως πρέπει να βάλουμε για να έχει ισορροπημένη γεύση ο καφές μας; Αν και υπάρχουν πολλές και διαφορετικές συνταγές το μυστικό κρύβεται στην αναλογία καφέ-νερού-πάγου: 16 γρ. καφέ φίλτρου και 225 ml νερό (μισό σε θερμοκρασία δωματίου και μισό σε παγάκια) δίνουν ένα καλό αποτέλεσμα. Φτιάχνουμε λοιπόν τον καφέ με το νερό (σε καφετιέρα, γαλλική πρέσα, chemex κ.ο.κ.), τον εκχυλίζουμε πάνω σε πάγο ή του προσθέτουμε πάγο αφού έχει εκχυλιστεί και απολαμβάνουμε.

Espresso tonic: Το ιδανικό πρωινό-brunch mocktail
Αν και πρωτοεμφανίστηκε στη Σουηδία πριν σχεδόν 20 χρόνια, στα ελληνικά καφέ τον συναντάμε και τον δοκιμάζουμε τον πολύ τελευταίο καιρό. Αρκετά εκκεντρικός και ασυνήθιστος συνδυασμός κάνει τους λάτρεις του είδους δυστακτικούς. Ωστόσο,μια δοκιμή αρκεί για να πείσει κάποιους να τον παραγγείλουν έξω αλλά και να μάθουν να τον φτιάχνουν στο σπίτι.
Η αλήθεια είναι ότι είναι άκρως δροσερός και ευκολόπιοτος αφού λόγω του ανθρακικού που περιέχει το tonic τονίζονται όλες οι γεύσεις και τα αρώματα του καφέ. Ακόμα το tonic δίνει στο τελικό μείγμα τα ανάλαφρα γευστικά χαρακτηριστικά του (πικρό, γλυκό, ξινό). Όσο αφορά τη συνταγή, και σε αυτή την περίπτωση για να διατηρήσουμε την ένταση, βάζουμε διπλή δόση ασπρέσσο στην οποία προσθέτουμε 4-5 παγάκια και 100 ml tonic. Οι πιο τολμηροί βάζουν και λεμόνι, πορτοκάλι ή λάιμ (λεπτές φέτες ή φλούδες) ή ακόμα και μπαχαρικά (κανέλα, τζίντζερ κ.ά.).