Μία εύκολη συνταγή για λαχταριστή πίστα που θα σας λύσει τα χέρια! Γίνεται στο τηγάνι, σε λίγο χρόνο και θα την λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Οι ζεστοί, καλοκαιρινοί μήνες είναι ταυτισμένοι στο μυαλό μας με στιγμές χαλάρωσης, συνεπώς η ιδέα του να περνάμε ατελείωτες ώρες στην κουζίνα δεν μοιάζει και τόσο ελκυστική.
Γι' αυτό το λόγο, συνταγές που απαιτούν την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια και χρόνο είναι ιδανικές επιλογές για τη θερινή περίοδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτή η λαχταριστή και έυκολη πίτσα «τηγανιού», η οποία υπόσχεται να σας χορτάσει και να σας ξετρελάνει με την πλούσια γεύση της, ενώ θα είναι έτοιμη στο πι και φι.
To «ατού» αυτής της νόστιμης συνταγής είναι ότι μπορείτε να τη διαμορφώσετε ανάλογα με την όρεξη σας, επιλέγοντας διαφορετικά λαχανικά, τυριά και αρώματα για το topping σας ώστε να μη τη βαρεθείτε ποτέ. Είναι επίσης ο τέλειος τρόπος να αξιοποιήσετε υλικά του ψυγείου σας που είναι έτοιμα να λήξουν, συνδυάζοντας τα με δημιουργικότητα και φαντασία.
Υλικά για πίτσα στο τηγάνι
Για τη ζύμη πίτσας
- 3 γρ. μαγιά ξερή
- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 180 ml νερό
- 300 γρ. αλεύρι σκληρό
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το άλειμμα του σκεύους
- 1 κ.γ. αλάτι
Για τη σάλτσα
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ, περασμένη από το μπλέντερ
- 1 κ.γ. βασιλικό ξερό
- 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
- 1 κ.σ. φρυγανιά, τριμμένη
- 1/4 κ.γ. θυμάρι ξερό
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τα topping
- Τυρί gouda, τριμμένο
- Ζαμπόν, κομμένο στη μέση
- Μπέικον, κομμένο στη μέση
- Φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
- Πιπεριά πράσινη, κομμένη σε λεπτές κάθετες φέτες
- Κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
- Ελιές, ροδέλες
- Φέτα, τριμμένη
Πίτσα στο τηγάνι
- Για τη ζύμη πίτσας: Σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα για 5 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι, το λάδι, το αλάτι και το μείγμα μαγιάς. Ζυμώνουμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να δημιουργήσουμε μια μαλακή και ομοιόμορφη ζύμη.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1-1½ ώρα.
- Για τη σάλτσα: Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και ανακατεύουμε καλά, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
- Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε κομμάτια των 100 γρ. και τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε στρογγυλό σχήμα με έναν πλάστη.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι διαμέτρου 30 εκ. σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε το ένα ζυμάρι για 1-2 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει.
- Με μια σπάτουλα, αναποδογυρίζουμε το ζυμάρι, αλείφουμε την επιφάνεια του με λίγη σάλτσα, αφήνοντας λίγο κενό από τις άκρες, πασπαλίζουμε με τυρί gouda και από πάνω προσθέτουμε τον συνδυασμό των υλικών που επιθυμούμε.
- Χαμηλώνουμε ελάχιστα τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι και ψήνουμε την πίτσα για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να λιώσει το τυρί.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα ζυμάρια και σερβίρουμε αμέσως.