ΕΦΕΤ: 1 στους 10 νοσεί έπειτα από κατανάλωση ακατάλληλης τροφής - iefimerida.gr

ΕΦΕΤ: 1 στους 10 νοσεί έπειτα από κατανάλωση ακατάλληλης τροφής

Άνθρωποι που τρώνε
«Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων» σήμερα / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων» σήμερα, και ο ΕΦΕΤ με ανακοίνωσή του καλεί για άλλη μια φορά τις επιχειρήσεις τροφίμων να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας, τόσο για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων όσο και για την ορθή λειτουργία τους.

Επίσης, ο ΕΦΕΤ διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι συνεχίζει τους συστηματικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίζει και να προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών. Η 7η Ιουνίου υιοθετήθηκε ως η «Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων» με πρωτοβουλία της Επιτροπής του Codex Alimentarius (στον οποίο ο ΕΦΕΤ είναι το Εθνικό Σημείο Επαφής) και έχοντας την υποστήριξη των Παγκόσμιων Οργανισμών Τροφίμων, Γεωργίας και Υγείας FAO - WHO.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως επισημαίνει ο ΕΦΕΤ, η συγκεκριμένη απόφαση ήταν το αποτέλεσμα πολυετών συζητήσεων και διαπραγματεύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και επικυρώθηκε στην 73η γενική γυνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Δεκέμβριο.

Φέτος, η 7η Ιουνίου θα εορταστεί για πρώτη φορά, έχοντας ως στόχο να επιστήσει την προσοχή και να εμπνεύσει δράσεις για την πρόληψη, την ανίχνευση και τη διαχείριση των τροφιμογενών κινδύνων, συμβάλλοντας έτσι στην επισιτιστική ασφάλεια, στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ευημερία, στη γεωργία καθώς και στην πρόσβαση στην αγορά, στον τουρισμό και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

1 στα 10 άτομα θα νοσήσουν αφού έχουν καταναλώσει ακατάλληλη τροφή

Τα Ηνωμένα Έθνη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμούν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο 600 περίπου εκατομμύρια περιστατικά τροφιμογενών νοσημάτων σημειώνονται ετησίως, γεγονός το οποίο μεταφράζεται στο ότι 1 στα 10 άτομα θα νοσήσουν σε παγκόσμια κλίμακα, αφού έχουν καταναλώσει ακατάλληλη ή μολυσμένη τροφή, ενώ 420.000 άτομα θα καταλήξουν. Μάλιστα, τα παιδιά κάτω των 5 ετών θεωρούνται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν και κάθε χρόνο καταγράφονται 125.000 θάνατοι οφειλόμενοι στα τροφιμογενή νοσήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα παραπάνω στοιχεία, προκύπτει ότι η πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες ασφαλών και θρεπτικών τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την προώθηση της καλής υγείας. Άλλωστε, η ασφάλεια των τροφίμων και η "εξάλειψη" της πείνας αποτελούν δύο από τους στρατηγικούς στόχους της Ατζέντας των FAO - WHO για το 2030.

Στη χώρα μας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ειδικότερα ο ΕΦΕΤ, ως αρμόδια Αρχή για τον έλεγχο των τροφίμων, πρωτοστατεί στην προσπάθεια για τη λειτουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος ασφάλειας για τα τρόφιμα στη χώρα μας. Ενός συστήματος που θα διασφαλίζει στον Έλληνα καταναλωτή μία αναβαθμισμένη ποιότητα τροφίμων μέσα από τον προληπτικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο έλεγχο της τροφικής αλυσίδας που θα ελαχιστοποιεί τους κινδύνους αλλά και μέσα από κατασταλτικό έλεγχο όπου και όταν διαπιστώνονται παραβάσεις. Τα ασφαλή τρόφιμα και η συνεπαγόμενη υγεία των καταναλωτών, η παροχή ορθής πληροφόρησης στους καταναλωτές και η παροχή κατάρτισης στους υπευθύνους των επιχειρήσεων αποτελούν τους βασικούς άξονες ενεργειών του ΕΦΕΤ, επισημαίνεται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ