Ο καθηγητής της σχολής Ferrandi του Παρισιού, Stephan Jakic, ένωσε δημιουργικά τα σπάνια γαλλικά και ελληνικά προϊόντα ενός αληθινού γαστρονομικού παραδείσου στην καρδιά της πόλης.
Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι να αγαπάει κανείς τη Γαλλία. Εκείνος όμως που δικαιωματικά έρχεται πρώτος στο μυαλό όλων μας είναι η γαστρονομία της. Καταγεγραμμένη στο συλλογικό ασυνείδητο ως η χώρα που παράγει κορυφαία προϊόντα, η Γαλλία έχει βάλει τις βάσεις της υψηλής, και όχι μόνο, μαγειρικής διεθνώς, προσφέροντας σπουδαίες τεχνικές και εκλεπτυσμένες γεύσεις.
Αυτές ακριβώς τις γεύσεις δοκιμάσαμε όσοι βρεθήκαμε το μεσημέρι της Τρίτης 18 Μαρτίου στο φιλόξενο και πάντα ενημερωμένο delicatessen του Κολωνακίου, Nora’s Deli. Στο πλαίσιο της εβδομάδας γαλλικής γαστρονομίας «Merci Chef», που διοργανώνεται φέτος για δεύτερη χρονιά με πρωτοβουλία της γαλλικής πρεσβείας, βρέθηκε εκεί ο καθηγητής της σχολής Ferrandi στο Παρίσι, Stephan Jakic.

Ο διακεκριμένος σεφ ανέδειξε τα παραδοσιακά γαλλικά προϊόντα μέσα από συνταγές, τεχνικά απλές αλλά βαθιά νόστιμες. Η οικοδέσποινα Νόρα Σμάτση με έναν σύντομο χαιρετισμό καλωσόρισε τον σεφ και τους παρευρισκόμενους, ευχαριστώντας την πρεσβεία της Γαλλίας για την συνεργασία. Ο κ. Jakic τόνισε ότι βρήκε στο Nora’s Deli εξαιρετικά γαλλικά προϊόντα αλλά και ελληνικές επιλογές υψηλής ποιότητας.

Κατσικίσιο τυρί με αχλάδι και φιστίκι ή με κουκουνάρι και ξίδι, πατέ με μυρωδικά, comté με καρύδια και ροκφόρ με ζελέ κρασιού, φρέσκα λαχανικά με αγιολί και ιδιαίτερα τουρσιά είναι μόνο μερικά από όσα δοκίμασαν οι δεκάδες καλεσμένοι που γέμισαν τον εξωτερικό χώρο του Nora’s Deli. Τα εκλεκτά εδέσματα συνοδεύτηκαν από εξίσου εκλεκτά κρασιά από την περιοχή του Ροδανού (Chateau Saint Cosme), όπως το Micro-Cosme Blanc 2023, ένας ανάλαφρος και γεμάτος φρεσκάδα συνδυασμός Sauvignon Blanc και Viognier και το απολαυστικό Syrah Côtes du Rhône 2023 κ.ά.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Laurance Auer, ο σεφ της γαλλικής πρεσβείας Jean Marie Hoffmann και πολλοί άλλοι Έλληνες και Γάλλοι σεφ που συμμετέχουν φέτος στη διοργάνωση, όπως ο βραβευμένος chef Julien Hennote και ο διακεκριμένος chef patissier Gilles Marchal, ο κορυφαίος Έλληνας ζαχαροπλάστης Στέλιος Παρλιάρος και ο σεφ Γιώργος Μακρυγιώργος.

«Merci chef»: Μια πολυδιάστατη απολαυστική γιορτή
Οι εκδηλώσεις της εβδομάδας γαλλικής γαστρονομίας που ξεκίνησε την Κυριακή 16/3 έχουν ήδη κλέψει τις εντυπώσεις, δίνοντας για δεύτερη χρονιά πολλές και διαφορετικές ευκαιρίες απόλαυσης στους λάτρεις του φαγητού. Αυτές τις ημέρες κοινό και επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον γαστρονομικό πολιτισμό της Γαλλίας και να ανακαλύψουν τη σχέση του με την ελληνική μαγειρική παράδοση.
Live μαγειρικές και επιδείξεις τεχνικών ζαχαροπλαστικής, σεμινάρια, εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα, προβολές ταινιών, παρουσιάσεις και συζητήσεις για θέματα βιωσιμότητας, γευσιγνωσίες κ.ά. έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με επιτυχία σε διάφορα σημεία της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, στη Ρόδο, στη Μυτιλήνη και στο Ναύπλιο.
Στο πλούσιο πρόγραμμα που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 21/3 συμμετέχουν φέτος 9 βραβευμένοι σεφ που έχουν έρθει από τη Γαλλία αποκλειστικά και μόνο για την εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας και 20 καταξιωμένοι Έλληνες και Γάλλοι σεφ που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.