Χωρίς αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη: ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε το τυρί και να το διατηρήσετε φρέσκο - iefimerida.gr

Χωρίς αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη: ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε το τυρί και να το διατηρήσετε φρέσκο

Τυρί σε πάγκο
Οι λάτρεις του τυριού θέλουν σίγουρα να μάθουν πώς το τυρί συντηρείται καλύτερα /shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όλοι οι λάτρεις του τυριού θέλουν να έχουν στο ψυγείο τους ένα κομμάτι τυρί για να μπορούν να το απολαμβάνουν φρέσκο όποτε το επιθυμούν.

Ωστόσο μετά από μερικές ημέρες συνήθως παρατηρούμε ότι το τυρί που έχουμε αποθηκευμένο στο ψυγείο έχει στεγνώσει ή έχει αποκτήσει μια περίεργη μυρωδιά. Γι' αυτό είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τα κόλπα για την αποτελεσματική διατήρησή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε το τυρί και να το διατηρήσετε φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δεν απαιτεί πολλά έξοδα και ούτε είναι δύσκολο. Απλώς πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα υλικά. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να πούμε ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε αλουμινόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη για να διατηρήσετε το τυρί σας φρέσκο.

Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, το αλουμινόχαρτο και η μεμβράνη δεν αποτελούν καλή επιλογή για τη σωστή αποθήκευση του τυριού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το τυρί πρέπει να διατηρεί το ιδανικό επίπεδο υγρασίας και τα προϊόντα αυτά δεν ενδείκνυνται.

Το μειονεκτήματα που έχει η διατήρηση του τυριού σε αλουμινόχαρτο και πλαστική μεμβράνη

- Το αλουμινόχαρτο εμποδίζει την είσοδο του αέρα και συγκρατεί υπερβολική υγρασία με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται μούχλα. Επιπλέον, μπορεί να προσδώσει στο τυρί μια μεταλλική γεύση.

- Η πλαστική μεμβράνη δημιουργεί ένα αεροστεγές περιβάλλον και δεν επιτρέπει στο τυρί να «αναπνεύσει». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το τυρί να γίνεται κολλώδες και να έχει δυσάρεστη οσμή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν τυλίξετε το τυρί σε αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη, δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τη φυσική του υγρασία και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξει η υφή του, ενώ θα αλλοιωθεί και η ποιότητά του μέσα σε λίγες ημέρες.

Οι αλάνθαστες επιλογές για την διατήρηση του τυριού

Ειδικό χαρτί για τυρί: Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος αποθήκευσης του τυριού, επειδή του επιτρέπει να αναπνέει και να διατηρεί τη φυσική του υγρασία. Το κλειδί είναι η πορώδης επιφάνειά του, η οποία προστατεύει το τυρί αλλά δεν το «πνίγει».

Αυτό το περιτύλιγμα μπορείτε να το βρείτε σε γαλακτοπωλεία ή μεγάλα καταστήματα αλλαντικών, αλλά σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το βρείτε, μπορείτε να καταφύγετε σε χρήση λαδόκολλας ή χαρτιού ψησίματος.

Λαδόκολλα ή χαρτί ψησίματος: Εάν δεν μπορείτε να αγοράσετε ειδικό χαρτί τυριού, η λαδόκολλα ή το χαρτί ψησίματος είναι καλές εναλλακτικές λύσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τους λάτρεις του τυριού, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον καλύτερο τρόπο για να το διατηρήσετε στο ψυγείο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να χάσετε τη γεύση ή την υφή του.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να τυλίξετε το τυρί σε ένα φύλλο λαδόκολλας ή χαρτί ψησίματος. Αν θέλετε μεγαλύτερη προστασία, μπορείτε να το καλύψετε με ένα βαμβακερό πανί ή να το τοποθετήσετε σε ένα δοχείο με καπάκι που δεν σφραγίζει εντελώς. Οι ειδικοί λένε ότι αυτή η τεχνική είναι ιδανική για ημι-ωριμασμένα και παλαιωμένα τυριά, όπως το γκούντα, το τσένταρ και η παρμεζάνα.

Η χρήση ενός γυάλινου δοχείου ή βάζου με χαλαρό καπάκι είναι επίσης μια καλή επιλογή να αποθηκεύσετε το τυρί. Προσοχή: μην κλείνετε καλά, αλλά αφήστε να εισέλθει λίγος αέρας. Με αυτόν τον τρόπο το τυρί διατηρεί την υγρασία τόσο όσο.

Μια πρόσθετη συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί είναι να τοποθετήσετε ένα φύλλο λαδόκολλας μέσα στο δοχείο στο οποίο πρόκειται να αποθηκευτεί το τυρί. Αυτό θα είναι μια επιπλέον βοήθεια για τη συντήρηση του τυριού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον συμβουλές

Το τυρί δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με άλλα τρόφιμα, καθώς απορροφά αμέσως τα αρώματα. Πρέπει να διατηρείται μακριά από προϊόντα όπως ψάρια ή κρεμμύδια.

- Το ιδανικό μέρος του ψυγείου για την αποθήκευση του τυριού είναι το συρτάρι με τα λαχανικά, επειδή είναι το λιγότερο κρύο μέρος του ψυγείου και έχει την ιδανική υγρασία.

- Κάθε φορά που κόβετε ένα κομμάτι τυρί, τυλίξτε το ξανά το συντομότερο δυνατό για να μην ξεραθεί και βάλτε το ξανά στο ψυγείο για να συνεχιστεί η διαδικασία συντήρησης.

- Εάν εμφανιστεί μούχλα στα σκληρά τυριά, απλώς ξύστε το προσβεβλημένο μέρος και το υπόλοιπο μπορεί να καταναλωθεί. Από την άλλη πλευρά, αν η μούχλα εμφανιστεί σε λευκά τυριά, δεν έχετε άλλη επιλογή από το να το πετάξετε.

Το τυρί στη διατροφή: τρεις λόγοι για να το προτιμήσετε

  1. Παρέχει ασβέστιο για γερά οστά και δόντια: Το τυρί είναι μία από τις κύριες πηγές ασβεστίου στη διατροφή. Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας των οστών, την πρόληψη της οστεοπόρωσης και την ενίσχυση των δοντιών, ιδίως κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης αλλά και για τους ηλικιωμένους.

2. Πλούσιο σε καλής ποιότητας πρωτεΐνες: το τυρί περιέχει πλήρεις πρωτεΐνες που βοηθούν στο σχηματισμό ιστών. Συνιστάται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ενός θρεπτικού πρωινού ή σνακ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Πηγή βασικών βιταμινών και ανόργανων συστατικών: εκτός από ασβέστιο, το τυρί παρέχει βιταμίνες Α, D, Β12 και ανόργανα συστατικά όπως φώσφορο και ψευδάργυρο. Αυτά συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, του μεταβολισμού και της υγείας των ματιών.

Τρία υγιεινά τυριά

Όταν πρόκειται για τρόφιμα, οι κατηγορίες «καλό» και «κακό» δεν πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά. Επηρεάζουν τον οργανισμό με διαφορετικούς τρόπους για διάφορους λόγους.

Ωστόσο, υπάρχει ομοφωνία ότι όσον αφορά τα τυριά, τρία είναι πολύ υγιεινά:

1. Ρικότα: έχει χαμηλά λιπαρά (ειδικά αν είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά), είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και περιέχει ασβέστιο. Συνήθως συνιστάται για ελαφριά διατροφή, κατανάλωση μετά την προπόνηση ή ως υποκατάστατο των πιο λιπαρών τυριών.

2. Τυρί cottage: είναι χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά. Επιπλέον, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και παρέχει σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι ιδανικό για πρωινό ή σνακ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Τυρί φέτα, αν είναι δυνατόν, φέτα από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα. Παρόλο που το τυρί φέτα είναι πιο αλμυρό από άλλες επιλογές, έχει λιγότερα λιπαρά και θερμίδες από πολλά σκληρά τυριά. Οι εκδοχές της φέτας που παρασκευάζονται με κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα μπορεί να είναι πιο εύπεπτες. Συνιστώνται για σαλάτες ή μεσογειακά γεύματα.

Καθένα από αυτά τα τυριά μπορεί να συνδυαστεί με διαφορετικούς τρόπους με άλλα τρόφιμα, σε αλμυρά πιάτα ή σαλάτες. Ανάλογα με το μείγμα, η γεύση τους μπορεί να γίνει περισσότερο ή λιγότερο έντονη στον ουρανίσκο. Αν αναζητάτε υγιεινές επιλογές, εκτός από τη χρήση τους σε σαλάτες, ισχύει επίσης ο συνδυασμός τους με φρούτα ή ξηρούς καρπούς. Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις χρησιμοποιούνται συχνά για σνακ ή σε finger food.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αλουμινόχαρτο μεμβράνη τυρί φρεσκάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ