Άχαστη συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια – Όλα τα μυστικά για να γίνουν άψογα - iefimerida.gr

Άχαστη συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια – Όλα τα μυστικά για να γίνουν άψογα

Σπιτικά πασχαλινά κουλοθυράκια/ φωτογραφία: shutterstock
Σπιτικά πασχαλινά κουλοθυράκια/ φωτογραφία: shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Για σπιτικά πασχαλινά κουλουράκια με φανταστικό άρωμα και τέλεια υφή έχουμε την πιο εύκολη και εγγυημένη συνταγή!

Κάθε περιοχή της Ελλάδας και κάθε οικογένεια έχει τη δική της συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια. Είναι εύκολα, γρήγορα και αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους. Ακόμα και αν είσαστε πρωτάρηδες στην κουζίνα και ειδικά στα γλυκά αξίζει να δοκιμάσετε να τα φτιάξετε. Η επιτυχία είναι σίγουρη αρκεί να βάλετε αγάπη και φυσικά να ακολουθήσετε τη συνταγή και τις παρακάτω συμβουλές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υλικά για 40-50 κουλουράκια

  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 γρ. αγελαδινό βούτυρο, παγωμένο, σε κυβάκια
  • 250 γρ. ζάχαρη, λευκή ή καστανή, κρυσταλλική
  • 2 αβγά + 1 αβγό χτυπημένο με λίγο νερό για το άλειμμα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για τουλάχιστον 10 λεπτά να αφρατέψουν πολύ καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι συνεχίζοντας το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά ζυμώνουμε λίγο μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια λεία ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια και τα ζυγίζουμε ένα ένα. Θέλουμε να έχουν βάρος 25 γραμμάρια το καθένα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170°C στον αέρα. Πλάθουμε μικρά κουλούρια (πλεξουδάκια, σαλιγκάρια ή βαρκούλες) και τα τοποθετούμε σε ταψιά του φούρνου στρωμένα με λαδόκολλα. Με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλούρια και τα ψήνουμε 20-25 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Κουλουράκια πλεξούδες, έτοιμα για ψήσιμο/ φωτογραφία: shutterstock
Κουλουράκια πλεξούδες, έτοιμα για ψήσιμο/ φωτογραφία: shutterstock

6 tips για τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλούρια

Υλικά πρώτης ποιότητας
Όσο πιο απλή είναι μια συνταγή τόσο καλύτερα πρέπει να είναι τα υλικά. Όταν σε ένα γλυκό βάζεις λίγα πράγματα είναι εύκολο να φανεί αν κάτι δεν είναι καλό και αντίστοιχα δύσκολο να καλυφθεί η όποια ατέλεια. Το βούτυρο (αγελαδινό, αιγοπρόβειο ή και τα δύο) είναι το ήμισυ του παντός στα πασχαλινά κουλουράκια. Τα αφρατεύει και τους δίνει όλη τη νοστιμιά. Αν τα θέλετε πιο ανάλαφρα από άποψη γεύσης και αρωμάτων προτιμήστε το αγελαδινό, αν όμως αγαπάτε τα πιο πληθωρικά βάλτε αιγοπρόβειο. Μια καλή λύση είναι να βάλετε μισό και μισό. Επίσης επιλέξτε καλής ποιότητας αλεύρι και φυσικά φρέσκα αβγά ελευθέρας βοσκής. SOS: προτιμήστε να βάλετε καστανή ζάχαρη που δίνει έξτρα τραγανή υφή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολύ χτύπημα αλλά ελάχιστο ζύμωμα
Για να γίνουν αφράτα και τραγανά τα κουλούρια πρέπει να χτυπήσουμε πολύ καλά και για πολλή ώρα το βούτυρο με τη ζάχαρη. Χτυπήστε τα για τουλάχιστον 10 λεπτά και αν έχετε κουράγιο και υπομονή αφήστε τα και παραπάνω (μέχρι 20 λεπτά). Όταν έρθει όμως η ώρα να πέσει το αλεύρι και τα αβγά χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ανακατεύουμε πολύ απαλά ώστε να ενωθούν τα υλικά χωρίς να σφίξει η ζύμη. Ιδανικά, όταν είναι να πέσουν το αλεύρι και τα αβγά σταματήστε το μίξερ και συνεχίστε το ζύμωμα με το χέρι. Αν τη δουλέψετε πολύ θα αρχίσει να αποβάλει το βούτυρο και τα κουλούρια θα βγουν στεγνά και σκληρά.

Υλικά για πασχαλινά κουλουράκια και ζύμη έτοιμη για πλάσιμο/ φωτογραφία: shutterstock
Υλικά για πασχαλινά κουλουράκια και ζύμη έτοιμη για πλάσιμο/ φωτογραφία: shutterstock

Η ζύμη θέλει ψυγείο
Μετά από τόσο ανακάτεμα και χτύπημα η ζύμη έχει ζεσταθεί αρκετά και είναι φυσιολογικό να βγει πολύ μαλακή και κολλώδης. Για να μπορέσουμε όμως να την πλάσουμε και να φτιάξουμε ωραία σχήματα πρέπει οπωσδήποτε να την βάλουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 λεπτά ώστε να σφίξει καλά και να δουλεύεται πιο εύκολα.

Ζύγισμα ακριβείας
Για να ψηθούν άψογα και απολύτως ομοιόμορφα τα κουλουράκια πρέπει να είναι ισομεγέθη. Για σίγουρο αποτέλεσμα, μην χωρίσετε τη ζύμη με το μάτι ή με κουτάλι κ.ο.κ. αλλά χρησιμοποιήστε ζυγαριά ακριβείας και φροντίστε το κάθε κουλουράκι να είναι 25 γραμμάρια. Μπορεί να μοιάζει υπερβολικό και χρονοβόρο ως διαδικασία όλο αυτό αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να μην έχετε ανόμοια κουλούρια που στο τέλος άλλα θα βγουν ωμά και άλλα καμμένα. Επίσης, όταν τα τοποθετήσετε στα ταψιά φροντίστε να αφήσετε κενά ανάμεσά τους ώστε νμα έχουν το περιθώριο να φουσκώσουν χωρίς να κολλήσουν το ένα με το άλλο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απολαυστικές παραλλαγές
Μέσα στην απλότητά τους τα πασχαλινά κουλούρια δέχονται και μερικές προσθήκες που τα κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέροντα. Μπορούμε λοιπόν αν θέλουμε να προσθέσουμε 1 κ.γ. κανέλα, γαρίφαλο ή ξύσματα εσπεριδοειδών.

Κάθε μέρα, φρέσκα κουλούρια
Για να τα διατηρήσουμε φρέσκα και τραγανά για περισσότερες ημέρες αποθηκεύουμε τα κουλούρια σε γυάλινο τάπερ ή μεταλλικό κουτί, κλεισμένα αεροστεγώς. Επίσης μπορούμε να τα ψήνουμε τμηματικά ανά 2-3 ημέρες διατηρώντας τη ζύμη (ωμή) στο ψυγείο, τυλιγμένη σε μεμβράνη. Αντέχει έως και 1 εβδομάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ