To Πάσχα μπορεί να γίνει απολαυστικό με υπέροχα πιάτα χωρίς ζωικά προϊόντα από διάσημους σεφ και δημοφιλείς vegan foodies.
Η πασχαλινή περίοδος βάζει ξανά στο τραπέζι το αίτημα για μια ηθική διατροφή που δεν βλάπτει τα ζώα. Βρήκαμε τις πιο νόστιμες, εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές που προτείνουν οι πιο γνωστοί σεφ και vegan food bloggers για να στρώσουμε το τραπέζι μας με αγάπη, τόσο για τον εαυτό μας αλλά και για όλα τα έμβια όντα του πλανήτη.
Vegan σις κεμπάπ από τον σεφ Γιώργο Τσούλη
Η vegan εκδοχή του αγαπημένου μας ανατολίτικου μεζέ από τον σεφ Γιώργο Τσούλη. Στο πλούσιο site του giorgostsoulis.com με συνταγές μαγειρικής και έξυπνα tips μπορείτε να βρείτε πολλές ιδέες για το vegan πασχαλινό τραπέζι σας.
Υλικά
320 γρ. πατάτα, βρασμένη
300 γρ. αρακά, κατεψυγμένο
200 γρ. ρεβύθια, βρασμένα
70 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
2 κ.γ. τζίντζερ, τριμμένο
2 κ.γ. κόλιανδρο, ξερό
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα
Για τη σάλτσα:
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ.σ. ζάχαρη, καστανή
1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
½ κ.γ. τσίλι, σε σκόνη
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα:
Ντομάτα, ψημένη
Πράσινη πιπεριά κέρατο, ψημένη
Πίτες αραβικές
Εκτέλεση
Αδειάζουμε στο πολυκοπτικό (ή σε δόσεις στο multi) τα ρεβύθια, τις πατάτες, το κρεμμύδι και τα πολτοποιούμε πολύ καλά. Αφού είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Αμέσως μετά, αδειάζουμε στο παραπάνω μπολ τον αρακά, το σκόρδο, το τζίντζερ, το δυόσμο, το μοσχοκάρυδο, τον κόλιανδρο, την πάπρικα, το κύμινο, τη φρυγανιά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με τα χέρια μας, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Μόλις είναι έτοιμο, σκεπάζουμε το μείγμα και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Εκτέλεση για τη σάλτσα: Παράλληλα, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να κάψει. Αφού κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σοτάρουμε για περίπου 2 λεπτά.
Έπειτα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, την πάπρικα, το τσίλι, την ντομάτα κονκασέ, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Μόλις είναι έτοιμη, την αδειάζουμε σε ένα μπολ και την αφήνουμε στην άκρη.
Αφού περάσουν τα 30 λεπτά, παίρνουμε ξυλάκια για σουβλάκια και τα τυλίγουμε με λίγη ποσότητα από το μείγμα.
Ύστερα, βρέχουμε τα δάχτυλα μας και πατάμε τα σις κεμπάπ ελαφρώς, ώστε να τους δώσουμε το σχήμα που επιθυμούμε. Μόλις είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
Στη συνέχεια, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να κάψει. Αφού κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε τα σις κεμπάπ για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Τέλος, σερβίρουμε τα σις κεμπάπ μαζί με την παραπάνω σάλτσα, ψημένη ντομάτα, ψητή πιπεριά και αραβικές πίτες.
Βρείτε περισσότερες vegan συνταγές εδώ: giorgostsoulis.com
Vegan μαγειρίτσα από το The Veggie Sisters
Ένα νόστιμο πιάτο για το βράδυ της Ανάστασης από την Ελένη Πάτση, διαχειρίστρια του εξαιρετικού vegan blog The Veggie Sisters.
Υλικά για 3 άτομα
500 γρ. μαρούλι, μέτρια κομμένο
500 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο
3 πράσα, κομμένα σε φέτες
3 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
15 γρ. πορτσίνι
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
μπόλικος μάραθος κ μαϊντανός, ψιλοκομμένα
6 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζω για 2-3 ώρες τα μανιτάρια στο κρασί. Κατόπιν τα σουρώνω (δεν πετώ το κρασί) και τα ψιλοκόβω. Ζεσταίνω σε μια κατσαρόλα το μισό λάδι και σοτάρω για 2 λεπτά τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα πράσα και τα μανιτάρια. Σβήνω με το κρασί και αφού εξατμισθεί, προσθέτω το μαρούλι, το σπανάκι και τα μυρωδικά μαζί με ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Αφήνω να μαγειρευτεί το φαγάκι μου σε μέτρια φωτιά. Προς το τέλος αλατοπιπερώνω και ρίχνω και τον πελτέ. Όταν είναι έτοιμο, χύνω και το υπόλοιπο λάδι. Είναι υπέροχο και την επόμενη μέρα και τρώγεται ευχάριστα τόσο ζεστό όσο και κρύο.
Βρείτε περισσότερες vegan συνταγές εδώ: theveggiesisters.gr
Κεφτεδάκια φακής με βρώμη & γρήγορη σος πιπεριάς από τη Madame Ginger
Λαχταριστά vegan κεφτεδάκια για το πασχαλινό μας τραπέζι από την Madame Ginger του δημοφιλούς site μαγειρικής madameginger.com
Υλικά για τα κεφτεδάκια
1 λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, χοντροτριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες ή ψιλοκομμένες
60 γρ. νιφάδες βρώμης Quaker
½ κ.γ. ξερή ρίγανη
200 γρ. φακές, βρασμένες (~150 γρ. ξερές)
1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1 κ.σ. τοματοπελτέ ½ ματσάκι μαϊντανό (τα φύλλα)
1 αυγό ή 1 κ.σ. κοπανισμένο λιναρόσπορο ανακατεμένο με 2 ½ κ.σ. νερό αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι ελαιόλαδο
Υλικά για τη σος πιπεριάς
30 γρ. νιφάδες βρώμης Quaker
2 ψητές πιπεριές Φλωρίνης
1 σκελίδα σκόρδο
2 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
¼ κ.γ. μπούκοβο ή πιπέρι καγιέν
30 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το καρότο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και στο τέλος το σκόρδο για ένα ακόμα λεπτό. Αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Βάζουμε στο μούλτι τις νιφάδες βρώμης Quaker με τη ρίγανη και μπλεντάρουμε μέχρι να γίνει σκόνη. Προσθέτουμε τις βρασμένες φακές, τη σάλτσα σόγιας, τον τοματοπελτέ, τον μαϊντανό και το υποκατάστατο αυγού (για τη vegan εκδοχή του βλ. παρακάτω) ή το αυγό, αλατοπιπερώνουμε και μπλεντάρουμε καλά. Αν χρειαστεί το κάνουμε σε δύο δόσεις.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μείγμα της βρώμης με το καρότο και το κρεμμύδι, σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά, να σφίξει ελαφρώς το μείγμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Πλάθουμε 18-20 κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε σε ταψί όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20 λεπτά, γυρίζοντας τα κεφτεδάκια στη μέση περίπου του ψησίματος.
Όσο ψήνονται τα κεφτεδάκια ετοιμάζουμε τη σάλτσα, μπλεντάροντας όλα τα υλικά στο μούλτι και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Βρείτε περισσότερες vegan συνταγές εδώ: madameginger.com
Φιλέτο από σεϊτάν στα κάρβουνα από το Beets-me
Ένα ζουμερό νόστιμο πιάτο για το πασχαλινό BBQ από τον Κωνσταντίνο Δήμουλα, διαχειριστή του blog Beets-me και συγγραφέα του βιβλίου μαγειρικής «Το βρώμικο αλλιώς».
Υλικά
200 γρ τόφου
1/2 κούπα + 1 κ.σ. γλουτένη σίτου (περίπου 100 γρ.)
1/4 της κούπας νερό
3 κ.σ. διατροφική μαγιά
1 κ.σ. κορν φλάουερ
1 κ.σ. Ηλιέλαιο
1 κ.σ. λευκό ξύδι
2 κ.γ. μείγμα για κοτόπουλο
1 κ.γ. Αλάτι
3/4 κ.γ. σκόρδο σκόνη
1/2 κ.γ. κρεμμύδι σκόνη
1/2 κ.γ. υγρός καπνός ή καπνιστή πάπρικα
1/3 κ.γ. δενδρολίβανο τριμμένο
Εκτελεση
Τυλίγουμε το τόφου σε μια πετσέτα και το πιέζουμε λίγο ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά. Σε ένα δυνατό μπλέντερ βάζουμε το τόφου και το χτυπάμε λίγα δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Συνεχίζουμε το χτύπημα για μερικά ακόμα δευτερόλεπτα.
Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια καθαρή επιφάνεια και ζυμώνουμε για ένα λεπτό. Σχηματίζουμε ένα επίπεδο στρόγγυλο σχήμα πάχους περίπου 1 – 1 1/2 δάχτυλο και κόβουμε τη ζύμη είτε σε 4, είτε 8 κομμάτια σαν πίτσα. Δίνουμε στο κάθε κομμάτι το σχήμα που θέλουμε (λίγο τα πιέζουμε και στρογγυλεύουμε τις άκρες). Κόβουμε αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο σε μέγεθος. Τυλίγουμε τα φιλετάκια πρώτα στο αντικολλητικό χαρτί και στη συνέχεια στο αλουμινόχαρτο. Τα μαγειρεύουμε στον ατμό για 30 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και στη συνέχεια τα ξετυλίγουμε και τα μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες ή και όλη νύχτα ώστε να σφίξουν και να αποκτήσουν καλύτερη υφή. Μετά από έξι ώρες είναι έτοιμα για να τα χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε. Μπορούμε να τα αλείψουμε με λίγο ελαιόλαδο και να τα ψήσουμε στα κάρβουνα, σε γκριλιέρα, μπορούμε να τα κάνουμε στο τηγάνι ή και στο φούρνο!
Εγώ τα άλειψα με λίγο ελαιόλαδο τα έψησα σε γκριλιέρα μέχρι να πάρουν χρώμα (2 – 3 λεπτά) και τα σέρβιρα με λίγο λεμόνι και ρίγανη!
Βρείτε περισσότερες vegan συνταγές εδώ: beets-me.com
Σουβλάκι με γύρο μανιταριών από τo The Veggie Sisters
Ένα νόστιμο πιάτο για το BBQ του Πάσχα στον κήπο από την Έλενα Πάτση.
Υλικά
500 γρ. πλευρώτους
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1,5 κ.σ. πελτές ντομάτας
3,5 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1 κ.σ. σιρόπι αγαύης
1,5 κ.γ. ξύδι
2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
1 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού
3 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για γύρο (δες παρακάτω)
Εκτέλεση
Ξεκινώ φτιάχνοντας το μείγμα μπαχαρικών για γύρο ανακατεύοντας σε ένα μπολάκι: από 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου, σκόνη κρεμμυδιού, αλάτι, ρίγανη, από 1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα και από 1/4 κ.γ. κόλιανδρο, πιπέρι, κύμινο και ξερό δυόσμο. Κατόπιν σχίζω με τα χέρια μου τα πλευρώτους. Κατόπιν ζεσταίνω σε αντικολλητικό τηγάνι το λάδι, σοτάρω για λίγα λεπτά τα μανιτάρια, αφού τα έχω πασπαλίσει καλά με το μείγμα των μπαχαρικών. Μετά προσθέτω τον πελτέ, την σάλτσα σόγιας, το ξύδι, την αγαύη και τη σκόνη κρεμμυδιού και σκόρδου. Ανακατεύω κι αφήνω να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά. Κατόπιν μεταφέρω το τηγάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C στον αέρα για να ξεροψηθεί ο γύρος. Αν δεν έχετε τηγάνι κατάλληλο για φούρνο, αραδιάστε τον γύρο σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Βρείτε περισσότερες vegan συνταγές εδώ: theveggiesisters.gr