4 εύκολα, γρήγορα και πεντανόστιμα detox πρωινά για να επανέλθουμε μετά τις πασχαλινές ατασθαλίες - iefimerida.gr

4 εύκολα, γρήγορα και πεντανόστιμα detox πρωινά για να επανέλθουμε μετά τις πασχαλινές ατασθαλίες

Πουτίγκα με τσία και κόκκινα φρούτα/ φωτογραφία: shutterstock
Πουτίγκα με τσία και κόκκινα φρούτα/ φωτογραφία: shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Η σωστή αποτοξίνωση ξεκινάει από το πρωί γι αυτό κι εμείς σας έχουμε τους πιο γευστικούς τρόπους να «καθαρίσετε» τον οργανισμό σας και να αισθανθείτε ελαφρύτεροι.

Τώρα που το Πάσχα πέρασε και τα οικογενειακά-φιλικά τραπέζια έχουν μείνει πλέον πίσω είναι η ώρα να προσέξουμε ξανά τη διατροφή μας και κυρίως να αποτοξινωθούμε. Κι επειδή, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός δεν έχουμε παρά να ξεκινήσουμε από το πρώτο και σημαντικότερο γεύμα της κάθε ημέρας, δηλαδή από το πρωινό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημητριακά και σπόροι, γαλακτοκομικά και τυριά, φρούτα, λαχανικά και μυρωδικά δίνουν χρώμα και γεύση στα πιάτα μας προσφέροντας τις άφθονες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να αποκαταστήσει την ισορροπία του.

Πουτίγκα με τσία και κόκκινα φρούτα

Οι σπόροι τσία είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες ενώ τα κόκκινα φρούτα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Γι αυτό η συγκεκριμένη πουτίγκα μας χορταίνει χωρίς να μας παχαίνει ενώ ταυτόχρονα βοηθάει τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί. Μια μερίδα των 200 γραμμαρίων έχει περίπου 250 θερμίδες.

Υλικά για 2 μερίδες

  • 1/3 φλ. σπόροι τσία
  • 1 φλ. γάλα αμυγδάλου
  • 1 κ.σ. μέλι
  • ½ φλ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα
  • 1 φλ. κόκκινα φρούτα ανάμεικτα, φρέσκα ή κατεψυγμένα

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τους σπόρους τσία, το γάλα και το μέλι. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν οι σπόροι και να πήξει το μείγμα της πουτίγκας. Ρίχνουμε στο μούλτι τα μισά φρούτα και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν εντελώς. Σε δύο μπολ ή γυάλινα ποτήρια βάζουμε από μία κουταλιά λιωμένα φρούτα και από πάνω μοιράζουμε τα αμύγδαλα. Συνεχίζουμε με την πουτίγκα και τα υπόλοιπα λιωμένα φρούτα. Γαρνίρουμε με τα ολόκληρα φρούτα και σερβίρουμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Tip: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα αμυγδάλου με όποιο άλλο φυτικό γάλα σας αρέσει ή έχετε στο σπίτι π.χ. βρώμης ή καρύδας. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε την πουτίγκα με κατσικίσιο γάλα που είναι ιδιαίτερα νόστιμο και θρεπτικό.

Ομελέτα με βρώμη, σπανάκι, ντοματίνια και γραβιέρα

Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή καθαρής ζωικής πρωτεΐνης ενώ η βρώμη είναι γεμάτη φυτικές ίνες. Σε συνδυασμό με τις βιταμίνες του σπανακιού και της ντομάτας, τα αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου και το ασβέστιο του τυριού συνθέτουν ένα πλήρες γεύμα. Η ομελέτα αυτή περιέχει στοιχεία από όλες τις διατροφικές ομάδες γι αυτό δίνει δύναμη και ενέργεια στον οργανισμό μας για όλη την ημέρα. Μια μερίδα έχει 350-400 θερμίδες.

Υλικά για 2 μερίδες

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • 2 αυγά ολόκληρα
  • 4 ασπράδια αυγών
  • 4 κ.σ. βρώμη
  • 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 χούφτα φύλλα σπανακιού, χοντροκομμένα
  • 10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • ½ φλ. γραβιέρα, χοντροτριμμένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και τα ασπράδια με σύρμα. Μόλις ανακατευτούν καλά, προσθέτουμε τη βρώμη, το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμα. Ζεσταίνουμε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα το μισό μείγμα των αυγών. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πήξουν τα αβγά, να πάρει σχήμα η ομελέτα και να ροδίσει από κάτω. Τη γυρνάμε με μια σπάτουλα και ψήνουμε για 2-3 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσει και η άλλη μεριά. Τη μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα των αυγών. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε για 1-2 λεπτά το σπανάκι και τα ντοματίνια. Τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και τα μοιράζουμε στις ομελέτες. Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα, διπλώνουμε τις ομελέτες στη μέση, σε σχήμα μισοφέγγαρο, και σερβίρουμε.

Tip: Σε αυτή τη συνταγή ταιριάζει πολύ και το αβοκάντο το οποίο, μεταξύ άλλων, επιταχύνει τον μεταβολισμό μας. Προσθέστε μερικά κομμάτια μέσα στην ομελέτα, ή σερβίρετε τα στο πλάι με λίγο λεμόνι και αλατοπίπερο.

Γιαούρτι με γκρανόλα, ακτινίδιο και μπανάνα

Η καλή λειτουργία του εντέρου είναι το α και το ω στη διαδικασία της αποτοξίνωσης. Ο συνδυασμός ακτινιδίου και γιαουρτιού θα βοηθήσουν το γαστρεντερικό μας σύστημα να καθαρίσει ενώ η μπανάνα, οι ξηροί καρποί και η σοκολάτα θα εξασφαλίσουν τη φυσιολογική αρτηριακή πίεση και την καλή λειτουργία της καρδιάς. Μια μερίδα των 250 γραμμαρίων έχει περίπου 350 θερμίδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υλικά για 2 μερίδες

  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 πρέζες κανέλα
  • 1 μεγάλο ακτινίδιο, σε λεπτές φέτες
  • 1 μεγάλη μπανάνα, σε λεπτές φέτες
  • 4 κ.σ. γκρανόλα
  • 1 κ.σ. κολοκυθόσποροι
  • 1 κ.σ. φουντούκια
  • 1 κ.σ. μαύρη σοκολάτα, χοντροκομμένη

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, το μέλι και την κανέλα και ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι ή σύρμα. Μοιράζουμε το μείγμα σε δύο πιο μικρά μπολ και από πάνω βάζουμε το ακτινίδιο και την μπανάνα. Σε ένα βαθύ πιάτο ανακατεύουμε τη γκρανόλα, τους κολοκυθόσπορος, τα φουντούκια και τη μαύρη σοκολάτα. Τα μοιράζουμε στα μπολ και σερβίρουμε.

Tip: Αντί για ακτινίδιο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα δαμάσκηνα, σύκα ή σταφίδες που έχουν παρόμοιες ιδιότητες σε ό,τι αφορά την καλή λειτουργία του γαστρεντερικό μας συστήματος. Επίσης σε αυτή τη συνταγή εκτός από τα φουντούκια ταιριάζουν πολύ και τα καρύδια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάφιν με κολοκύθι και ανθότυρο

Αυτή η εναλλακτική εκδοχή της παραδοσιακής κολοκυθόπιτας είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσετε τη μέρα σας αφού είναι φουλ στις φυτικές ίνες και τις πρωτεΐνες λόγω του αλευριού ολικής άλεσης, των αυγών, του τυριού και του γιαουρτιού. Τα κολοκυθάκια περιέχουν μέταλλα σημαντικά για την υγεία μας όπως το μαγνήσιο και ο φώσφορος ενώ ο δυόσμος μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας. Ένα μάφιν με κολοκύθι και ανθότυρο βάρους περίπου 40 γρ. έχει 100-120 θερμίδες.

Υλικά για περίπου 10-12 κομμάτια

  • 250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του
  • ½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
  • ½ κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 αβγά
  • 1 φλ. ανθότυρο, τριμμένο
  • 2 μικρά κολοκυθάκια, τριμμένα και στυμμένα καλά
  • 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά, αλατίζουμε ελαφρά, ρίχνουμε μπόλικο πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε φορμάκια για cupcakes κατά τα ¾ για να έχει περιθώριο η ζύμη να φουσκώσει στο ψήσιμο. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Αφήνουμε 5 λεπτά να χλιάνουν, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Tip: Τα κολοκυθάκια και το ανθότυρο είναι δύο υλικά που ταιριάζουν πάρα πολύ με τα φρέσκα μυρωδικά οπότε εκτός από δυόσμο μπορείτε να προσθέσετε μαϊντανό, άνηθο, βασιλικό, ακόμα και φρέσκο κόλιανδρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ