Με τηλεδιάσκεψη έγινε η ετήσια γενική συνέλευση του κλάδου της ζυθοποιίας, όπου αντικείμενο συζήτησης ήταν η βιωσιμότητα του κλάδου εν μέσω πανδημίας.
Στην διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά στην ένταξη της ζυθοποιίας στους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας και τα μέτρα στήριξης που αυτό συνεπάγεται.
Τι ζητούν οι παραγωγοί στην ζυθοποιία
Η ραγδαία μείωση του κύκλου εργασιών που παρατηρήθηκε σε όλο τον κλάδο, συνέπεια του lock-down της εστίασης, η μικρή μετατόπιση της on trade αγοράς προς το retail και η σταδιακή αργή επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα για τα οποία οι ζυθοποιοί κατέθεσαν αιτήματα προς τα συναρμόδια υπουργεία για επιπλέον μέτρα στήριξης, τα σημαντικότερα των οποίων είναι τα εξής:
- Άμεση μείωση ΕΦΚ στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς μετά τον διπλασιασμό του 2016, πλέον είναι ο 5ος υψηλότερος στην Ευρώπη, μετά από τις Σκανδιναβικές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
- Παράταση αναστολής καταβολής ΦΠΑ και ΕΦΚ μετά τις 25/06/2020 για όλες τις επιχειρήσεις ζύθου και όχι μόνο για τις φορολογικές αποθήκες, στα πλαίσια της ισότιμης φορολογικής αντιμετώπισης ομοειδών επιχειρήσεων.
- Η έκπτωση 25% για τον ΦΠΑ που καταβάλλεται εμπρόθεσμα και ισχύει για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, να εφαρμοστεί και για τις ζυθοποιίες, στα πλαίσια της ισότιμης μεταχείρισης φορολογουμένων από την Ελληνική κυβέρνηση.
- Δυνατότητα ρύθμισης πληρωμών του ΕΦΚ και ΦΠΑ στα τελωνεία σε δόσεις, όπως ισχύει και στις λοιπές επιχειρήσεις ως προς τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία.
- Συμψηφισμός ΕΦΚ επιστροφών και καταστροφών ληγμένων προϊόντων, καθώς λόγω του lock down στην επιτόπια αγορά θα προκύψουν σημαντικές ποσότητες προϊόντων που θα έχουν λήξει στα καταστήματα εστίασης.
- Μείωση προκαταβολής Φόρου Εισοδήματος Πληγεισών Επιχειρήσεων
- Άμεση εφαρμογή της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του κράτους προς τις ζυθοποιίες, απαραίτητη για την μείωση της γραφειοκρατίας που έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος σε καθημερινή βάση.
Τέλος, όλα τα μέλη συμφώνησαν στην επίσπευση της διαβούλευσης για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την μπύρα.
Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μελών της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών έγιναν δεκτές και οι αιτήσεις εισόδου στην ΕΕΖ τριών νέων μικροζυθοποιείων, αυξάνοντας των αριθμό συμμετεχόντων ζυθοποιών στα 18 μέλη. Ο Πρόεδρος, η Διοικούσα Επιτροπή και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕΖ, καλωσορίζουν τα νέα τους μέλη: Μικροζυθοποιία Local streets beer- εταιρεία Μαλαμούλης ΙΚΕ, Μικροζυθοποιία Καβάλας ΟΕ (Μπύρα Marmita) και Αχαϊκός Ζύθος ΙΚΕ (Toul’s Brews).
Πρόεδρος Ενωσης Ζυθοποιίας: Μεγάλες οι δυσκολίες στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων
Μετά το πέρας της συνέλευσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, Σοφοκλής Παναγιώτου, δήλωσε: «Σαν κλάδος ζητήσαμε την ένταξη της μπύρας στο χαμηλό ΦΠΑ στην εστίαση για το διάστημα που θα ισχύουν οι κανόνες του social distancing. Η μπύρα, όπως άλλωστε και το κρασί, είναι προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, από την παραγωγή τους εξαρτώνται χιλιάδες Έλληνες αγρότες, παράγονται σε εργοστάσια που λειτουργούν στην Ελλάδα και η συμμετοχή της εστίασης υπολογίζεται στο 70% του τζίρου μας. Η εποχικότητα της κατανάλωσης έχει ως αποτέλεσμα στο πεντάμηνο Μαρτίου-Ιουλίου, να πραγματοποιείται το 60-70% του ετήσιου τζίρου τους. Δυστυχώς οι τρεις μήνες έχουν ήδη χαθεί και αν υπολογίσουμε την μειωμένη προσέλευση τουριστών, δημιουργούνται μεγάλες δυσκολίες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ζητούμε λοιπόν τη στήριξη ενός κλάδου που σήμερα, προσφέρει πάνω από 35.000 έμμεσες και περίπου 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ συνδέεται με τον πρωτογενή τομέα».