Ζερεφός: Παράξενο και ακραίο έτος το 2023 -Η φύση θα μας εξαναγκάσει να πάρουμε μέτρα - iefimerida.gr

Ζερεφός: Παράξενο και ακραίο έτος το 2023 -Η φύση θα μας εξαναγκάσει να πάρουμε μέτρα

Πλακάτ για την κλιματική αλλαγή
Πλακάτ για την κλιματική αλλαγή / Φωτογραφία αρχείου: Shuttestock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Είμαστε ήδη μέσα στην κεντρική εκδήλωση των αντιδράσεων του κλίματος, στην αλλαγή της σύστασης ατμόσφαιρας. Η αποσταθεροποίηση του κλίματος κατά ένα μεγάλο μέρος έχει γίνει από τον άνθρωπο» είπε στις «Συνδέσεις» ο ΓΓ της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός και εθνικός εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή.

Όσον αφορά στις μεγάλες πυρκαγιές που αντιμετωπίζει η χώρα μας ο κ. Ζερεφός μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι «είχε προετοιμαστεί το σκηνικό από το χειμώνα, γιατί τον χειμώνα χάσαμε τον μισό όγκο βροχής και χιονόπτωσης. Η υγρασία του εδάφους είναι πολύ χαμηλή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες και στη γειτονική Ιταλία και στην Κύπρο και στην Τουρκία. Η Ισπανία είναι γνωστό ότι πλήττεται από μια παρατεταμένη ξηρασία που έχει ξεπεράσει τα τρία χρόνια. Όλα αυτά δημιουργούν ένα σκηνικό πολύ επικίνδυνο, έτσι ώστε η οποιαδήποτε αιτία ανάφλεξης μιας πυρκαγιάς δυνητικά να την κάνει να εξαπλώνεται πιο γρήγορα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Παράξενο και ακραίο έτος το 2023»

«Το 2023 είναι ένα εξαιρετικά παράξενο και ακραίο έτος, όπως για παράδειγμα στις αρχές του αιώνα το 2007 για την Ελλάδα ήταν πραγματικά ένα εξαιρετικό έτος. Όπως το 2003 ήταν για όλη την κεντρική και βόρειο Δυτική Ευρώπη και όπως το 1987 ήταν πάλι για την Ελλάδα και μάλιστα χαρακτηρίζει το πρώτο έτος που είχαμε μακράς διάρκειας καύσωνα, ο οποίος οδήγησε και σε θύματα από θερμοπληξία. Ευτυχώς εδώ φέτος δεν έχουμε» τόνισε ο κ. Ζερεφός.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την νέα κατάσταση όπου, όπως εξήγησε, ο άνθρωπος μπορεί να παρέμβει στο κλίμα.

«Υπάρχουν δύο φάσεις που πρέπει να γίνει αυτό. Η μία ονομάζεται προσαρμογή και η άλλη είναι η πλήρης απαλλαγή από την καύση ορυκτών καυσίμων που είναι και το βασικό αίτιο της αποσταθεροποίησης του κλίματος από τον άνθρωπο. Το κόστος αν δεν κάνουμε τίποτα, το έχουμε υπολογίσει στην έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος ότι θα υπερβεί στο τέλος του αιώνα τα 700 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή θα είναι διπλάσιο του εξωτερικού μας χρέους. Εάν προσαρμοστούμε το κόστος αυτό πέφτει περίπου στο μισό, στα 400 δισ. Δηλαδή ένα εξωτερικό χρέος είναι μεγάλο. Αν δεν κάνουμε τίποτα, σε εμάς μεν είναι 700 δισ, σε όλο τον πλανήτη είναι 130 τρισεκατομμύρια. Επομένως κάτι πρέπει να κάνουμε. Και υπάρχει οδηγία οι αποφάσεις των Παρισίων και η εφαρμογή των νόμων που ακολούθησαν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στη δικιά μας βεβαίως που λέγονται κλιματικοί νόμοι. Σε αυτούς τους νόμους δίδεται προτεραιότητα σαν μετάβαση στην προσαρμογή. Η προσαρμογή περιλαμβάνει διάφορες δράσεις σε κάθε περιφέρεια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η φύση θα μας εξαναγκάσει να πάρουμε μέτρα»

«Είμαι αισιόδοξος γιατί πιστεύω στην ίδια τη φύση. Η ίδια η φύση θα εξαναγκάσει τους ανθρώπους γιατί είμαστε κομμάτι της φύσης, θα μας εξαναγκάσει να πάρουμε μέτρα γιατί θα είναι. Είναι το ένστικτο αυτοπροστασίας του κάθε λαού, του κάθε ανθρώπου να το δεχθεί. Μέχρι τώρα τα οικονομικά συμφέροντα, όπως ξέρουμε όλοι, ήταν το βασικό εμπόδιο και είναι ακόμα ένα σχετικά μεγάλο εμπόδιο στο να επιταχυνθούν οι αποφάσεις εκείνες οι οποίες είναι απαραίτητες για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε μετά από δεκαετίες. Η απαλλαγή δε θα γίνει αυτόματα. Δεν σημαίνει αν αύριο πάψουμε να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα και πάμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ότι αυτόματα το κλίμα θα γιάνει αλλά θα πάρει αρκετές δεκαετίες» κατέληξε ο κ. Ζερεφός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ