«Η ανθρωπότητα δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κλιματική «φουρτούνα» που μας έχει έρθει τα τελευταία 4 με 5 χρόνια, με την αποσταθεροποίηση του κλίματος σε πολλές περιοχές ολόκληρου του πλανήτη», λέει στο iefimerida.gr ο Χρήστος Ζερεφός.
Μετά από έναν ζεστό χειμώνα και ο Μάρτιος, πρώτος μήνας της Άνοιξης, ετοιμάζεται να «σπάσει» όλα τα ρεκόρ σε ότι αφορά στις υψηλές θερμοκρασίας. «Θερμοκρασία 33 βαθμών Κελσίου τον Μάρτιο δεν είναι κάτι που συναντάμε συχνά. Θα έλεγα ότι είναι σπάνιο. Η θερμοκρασία αποσταθεροποιείται σε όλο τον πλανήτη και τη Μεσόγειο θάλασσα. Τα τελευταία λίγα χρόνια καταγράφουμε τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες από τότε που έχουμε μετρήσεις στη χώρα μας», δηλώνει ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Η χαμηλή υγρασία του εδάφους, λόγω του ήπιου φετινού χειμώνα, μεγάλος κίνδυνος για τη διάδοση των πυρκαγιών
Ο μεγάλος κίνδυνος βεβαίως ενόψει και του καλοκαιριού ακούει στο όνομα πυρκαγιές. Όπως εξηγεί ο κ. Ζερεφός, η υγρασία του εδάφους είναι ήδη πολύ χαμηλή, Αυτό από μόνο του εγκυμονεί κινδύνους. «Φέτος, «χάσαμε» τον χειμώνα, τις βροχές και τα χιόνια σε ένα μεγάλο μέρος, επομένως η υγρασία του εδάφους είναι ήδη χαμηλή και το καλοκαίρι θα είναι ακόμα πιο χαμηλή, κάτω από 10%. Και αυτό είναι ένα από τα ζητούμενα για τη διάδοση της πυρκαγιάς μαζί με τον άνεμο και την ύπαρξη δασικής βιομάζας».
Ως προς το τελευταίο, μάλιστα, ο γνωστός ακαδημαϊκός σπεύδει να σχολιάσει ως μια καλή κίνηση το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για τη δασική διαχείριση και την εκμετάλλευση της βιομάζας. «Μόνο και η αφαίρεση της βιομάζας, που έχει αξία για όσους θελήσουν να την εκμεταλλευτούν, από τα δάση αποτελεί μείζονα πράξη. Αν φύγει η βιομάζα από τη μέση δε θα ξαναδούμε τόσο μεγάλες απώλειες όπως πέρυσι, π.χ. στο δάσος της Δαδιάς», αναφέρει ο Χρήστος Ζερεφός.
Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας θα οδηγήσει στο μέλλον σε νέα κλιματικά φαινόμενα τύπου «Ιανός»
Αυτό, όμως, που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία στον Έλληνα ακαδημαϊκό είναι η ραγδαία αύξηση της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας σε πολλά σημεία του πλανήτη. Ο ίδιος, αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αύξηση κατά 3 βαθμούς στη βόρεια θάλασσα. «Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας είναι το πιο επικίνδυνο κομμάτι για μένα. Ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, που είναι μια κλειστή θάλασσα, η αύξηση αυτή τροφοδοτεί με υδρατμούς τα καιρικά συστήματα, τα οποία δυναμώνουν και μπορεί να δημιουργήσουν έναν νέο φαινόμενο τύπου π.χ. Ιανού, που κόστισε στη χώρα μας ένα δις ευρώ», τονίζει.
«Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»
Ο κ. Ζερεφός, ωστόσο, όπως λέει, θέλει να διατηρήσει την αισιοδοξία του. Από την πρόσφατη συνεργασία της Ακαδημίας Αθηνών σε συνεργασία με Ινστιτούτα της Ευρώπης και της Αμερικής προέκυψε ότι η Ελλάδα μπορεί να ικανοποιήσει τις αποφάσεις της Συμφωνίας των Παρισίων. «Το ενεργειακό μίγμα της χώρας μας μέχρι το 2030 μπορεί να προέρχεται κατά 80% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Η Ελλάδα και η νότια Γαλλία έχουν τα πρωτεία στις ΑΠΕ. Απαιτείται όμως συντονισμένη πολιτική και κίνητρα στους επιχειρηματίες. Η χώρα μας δεν έχει μόνο τον ήλιο και τον αέρα. Έχει τη θάλασσα, τα κύματα, τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα, τη γεωθερμία κ.α. Έχουμε πλούτο ΑΠΕ που ακόμη δεν έχουμε εκμεταλλευτεί», καταλήγει.