Εντός της εβδομάδας αναμένεται οι ειδικοί επιστήμονες της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες του υπουργείου Υγείας να λάβουν απόφαση για τα μέτρα για τον κορωνοϊό και το αν και πότε θα καταστεί εφικτό το άνοιγμα της αγοράς και η άρση του lockdown.
Όπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι. «Στην επιτροπή δεν έχουμε βγάλει καμία απόφαση. Χρειαζόμαστε λίγο ακόμη χρόνο για να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και όσο πλησιάζουμε τις 30 Νοεμβρίου αυτό θα είναι πιο ξεκάθαρο. Εντός της εβδομάδας λογικά θα καταλήξουμε».
Δεν αποκλείεται καμία απόφαση σχετικά με την άρση ή μη της καραντίνας- Κριτήριο η πίεση στο ΕΣΥ
Ο κ. Ζαούτης, μάλιστα, θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, δεν απέκλεισε ακόμη και την επιβολή ισχυρότερων μέτρων μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου στην περίπτωση που η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχιστεί και προκειμένου να υπάρξει μείωση του φορτίου του ιού που κυκλοφορεί στη Βόρεια Ελλάδα και στη χώρα.
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να απορρίψουμε τίποτα, ούτε τη συνέχιση της καραντίνας, ούτε τη μείωση των μέτρων, αν θα μπούμε σε τοπική διαχείριση του προβλήματος. Όλα είναι ανοικτά. Αν φτάσουμε στις 30 Νοεμβρίου και η κατάσταση είναι ακόμη έτσι στη βόρεια Ελλάδα σίγουρα δε θα συνηγορήσουμε υπέρ της ελάφρυνσης των μέτρων», σχολιάζει το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Η καραντίνα έχει αρχίσει να αποδίδει στην Αττική
Αναφερόμενος στο όριο των κρουσμάτων που θα πρέπει να τεθεί προκειμένου να υπάρχει μια σχετική ασφάλεια για τη λήψη της απόφασης άρσης του lockdown, ο Ζαούτης σημειώνει ότι όλα είναι σχετικά. «Έχει να κάνει με την πορεία της καμπύλης, αν είναι σταθερά προς τα κάτω, αν το ΕΣΥ είναι σε καλύτερη θέση, αν αυξάνονται ή όχι οι ασθενείς. Δεν έχει να κάνει με έναν απόλυτο αριθμό γιατί αν μόνο μία μέρα έχουμε 500 κρούσματα δε μας δίνει ασφάλεια, αν όμως έχουμε για πέντε μέρες τότε είναι άλλα τα δεδομένα σαφώς υπέρ της άρσης των μέτρων».
Ο ίδιος τονίζει ότι η καραντίνα έχει αρχίσει να αποδίδει στην Αττική, όπου τα κρούσματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ και στη βόρεια Ελλάδα καταγράφεται καλύτερη πορεία της καμπύλης. Η βελτίωση, ωστόσο, της καμπύλης στο ΕΣΥ θα φανεί με σημαντική καθυστέρηση.
Σημαντικές οι επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία από το ενδεχόμενο κυλιόμενων lockdown
Παράλληλα, ο Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοιό δεν αποκλείει την πιθανότητα κυλιόμενων lockdown καθ΄ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Ωστόσο, σημειώνει τις σημαντικές επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία και την ψυχολογία των πολιτών.
«Το ενδεχόμενο κυλιόμενων lockdown καλό θα ήταν να αποφευχθεί. Να βρούμε μια ισορροπία ώστε να μην ξεφεύγει η κατάσταση. Για να γίνει αυτό πρέπει να βελτιώσουμε όλοι μας την τήρηση των μέτρων. Σίγουρα όμως αποτελεί μια λύση όταν ξεφεύγουν τα κρούσματα. Οι επιπτώσεις όμως είναι σε όλα τα επίπεδα ακόμη και στα παιδιά μας, όπου υπάρχουν μελέτες που αποτυπώνουν κατάθλιψη και άγχος στα παιδιά», καταλήγει ο κ. Ζαούτης.
- Όλες οι ειδήσεις live
- Ποιος είναι ο Αντονι Μπλίνκεν, ο εκλεκτός του Μπάιντεν που πάει για ΥΠΕΞ -Σύμβουλος και θαυμαστής του Ομπάμα
- Κορωνοϊός -Μόσιαλος: Περίπου 5 εκατ. δόσεις της Pfizer αρχικά στην Ελλάδα -Τι σχολίασε για τις παρενέργειες και τις θεωρίες συνομωσίας
- Κορωνοϊός: 1.004 ασθενείς κατέληξαν το Νοέμβριο, τεράστια πίεση στις ΜΕΘ -Όλα τα στοιχεία
- Ανοίγει σταδιακά η Ευρώπη το lockdown -Σε τρεις φάσεις η άρση μέτρων στην Ελλάδα