Δεκτή έγινε η παραίτηση του Παναγιώτη Αρκουμανέα από τον ηγεσία του ΕΟΔΥ και ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες για τον αντικαταστάτη του.
Η παραίτηση Αρκουμανέα
Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας υπέβαλε την παραίτησή του στον υπουργό Θάνο Πλεύρη ο οποιός και την έκανε δεκτή, με μια μακροσκελή επιστολή μέσω της οποίας έκανε μια αναδρομή στη διετή θητεία του στον ΕΟΔΥ, η οποία συνέπεσε με την έλευση και τη διαχείριση της πανδημίας.
Ευχαρίστησε άπαντες, τους συνεργάτες του, τους υπαλλήλους του ΕΟΔΥ, τους υπουργούς με τους οποίους συνεργάστηκε, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που μαζί στο πρώτο σκέλος της πανδημίας ανέλαβαν να διαχειριστούν την κατάσταση, τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του.
Η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον υπουργό Υγείας και η αποδοχή της ανακοινώθηκε λακωνικά: «Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας υπέβαλε σήμερα την παραίτηση του. Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης την αποδέχτηκε και τον ευχαρίστησε για την πολύτιμη συμβολή του στον ΕΟΔΥ και στην αντιμετώπιση της πανδημίας».
Γιατί παραιτήθηκε ο Αρκουμανέας
Στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν ότι το κλίμα στην κυβέρνηση για τον διοικητή του ΕΟΔΥ ήταν βαρύ το τελευταίο διάστημα. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Νοέμβριο του 2019, όπως αναφέρουν, ο κ. Αρκουμανέας δεν προχώρησε σε έλεγχο για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης, επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για όσα είχαν έλθει στη δημοσιότητα για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.
Η επόμενη ημέρα στον ΕΟΔΥ
Η παραίτηση Αρκουμανέα αναμενόταν τις τελευταίες ώρες και ενώ δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, έχουν αρχίσει οι σκέψεις και οι βολιδοσκοπήσεις για τον επόμενο επικεφαλής του ΕΟΔΥ.
Τις προηγούμενες ημέρες ακούστηκε έντονα το όνομα του καθηγητή Βασιλακόπουλου, ωστόσο δεν φαίνεται να καταλήγουν στο πρόσωπό του.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι ψάχνει τον επόμενο επικεφαλής του ΕΟΔΥ ανάμεσα στους επιστήμονες που αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας έχουν εισφέρει στην αντιμετώπισή της με τις προτάσεις τους και τις συμβουλές τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες δύο από τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι και εξετάζεται το ενδεχόμενο να τους προταθεί να αναλάβουν επικεφαλής του ΕΟΔΥ είναι ο Θεοκλής Ζαούτης και η Παγώνα Λάγιου, αμφότεροι μέλη της επιτροπής των ειδικών.
Ο Θεοκλής Ζαούτης είναι καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμοξιολόγων του υπουργείου Υγείας.
Η Παγώνα Λάγιου είναι Ιατρός, Παθολόγος, καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική του ΕΚΠΑ και επίσης Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεμιστημίου του Χάρβαρντ. Οπως προαναφέρθηκε είναι και αυτή μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας.
Σε κάθε περίπτωση τις επόμενες ώρες αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το νέο πρόσωπο στον ΕΟΔΥ και τις επόμενες ημέρες να γίνουν οι ανακοινώσεις.
Ερχονται αλλαγές και στην Επιτροπή;
Εντωμεταξύ, τις τελευταίες ημέρες συζητείται έντονα το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές και στην Επιτροπή των Ειδικών, την οποία σήμερα απαρτίζουν 33 μέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες μελετάται το ενδεχόμενο να μεταβούν σε ένα μικρότερο σχήμα, μια επιτροπή με 7 μέλη που θα συνεδριάζει σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα παρατηρώντας την πορεία της πανδημίας και διατηρώντας έναν συμβουλευτικό ρόλο προς την κυβέρνηση.
Κύκλοι του υπουργείου Υγείας διέψευδαν τις αλλαγές στη σύνθεση της επιτροπής, αλλά η απόφαση της κυβέρνησης φαίνεται πως έχει ληφθεί, ώστε να σηματοδοτηθεί η νέα εποχή στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σε συνδυασμό και με το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει στην ηγεσία του ΕΟΔΥ. Άλλωστε, είναι πεποίθηση του κυβερνητικού επιτελείου ότι πλέον έχουμε περάσει στην επόμενη φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας.