Ζαφειρόπουλος για κορωνοϊό: Πολύ νωρίς η άρση των μέτρων -Θα αυξηθούν τα κρούσματα όπως την Καθαρά Δευτέρα - iefimerida.gr

Ζαφειρόπουλος για κορωνοϊό: Πολύ νωρίς η άρση των μέτρων -Θα αυξηθούν τα κρούσματα όπως την Καθαρά Δευτέρα

Ο Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας - Βιολογίας Εξωκυττάριου Χώρου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος
Ο Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας - Βιολογίας Εξωκυττάριου Χώρου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Την αντίθεση του απέναντι στη χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού εκφράζει μέσω του iefimerida.gr ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος,

Ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης τονίζοντας ότι ο κίνδυνος για περαιτέρω κλιμάκωση της πανδημίας μέσα στην άνοιξη είναι υπαρκτός.

«Προχωρήσαμε πολύ νωρίς στην άρση των μέτρων. Πάμε σε μία απελευθέρωση που θα μας δημιουργήσει προβλήματα και θα μας ταλαιπωρήσει πολύ ακόμη», λέει ο κ. Ζαφειρόπουλος. «Δυστυχώς, ακόμα δεν έχουμε πετύχει αυτό το επίπεδο ανεκτής συμβίωσης με τον ιό ώστε να χαλαρώσουμε εντελώς. Έχουμε μια πολύ μεγάλη εγκατεστημένη βάση κρουσμάτων και πολύ εύκολα μπορεί να γίνει ένα «παραστράτημα» και τα 20.000 κρούσματα να γίνουν 40.000 κρούσματα, όπως συνέβη την Καθαρή Δευτέρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κορωνοιός δεν έχει εποχικότητα, μπορεί να μας ταλαιπωρεί 12 μήνες τον χρόνο

Ο Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας σχολιάζει ότι τη γραμμή αυτή της απελευθέρωσης από τα μέτρα κατά της πανδημίας τηρούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ασχέτως αν έχουν πολλά ή λιγότερα κρούσματα, ανάμεσα σ’ αυτές και η Ελλάδα. «Θεωρώ τη στάση αυτή επικίνδυνη, καθώς ο ιός δείχνει να έχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και αυτή τη στιγμή βλέπουμε ακόμη 50 νεκρούς σε καθημερινή βάση. Ο κορωνοιός έχει το δυναμικό να παραμείνει 12 μήνες τον χρόνο μαζί μας, οπότε μπορεί να βλέπουμε κρούσματα και νεκρούς συνεχώς», τονίζει ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Αν αφήσουμε ελεύθερο τον ιό, θα εξαπλωθεί επικίνδυνα

Το γεγονός ότι ο SARS-COV-2 δεν έχει εποχικότητα, σε αντίθεση με άλλους ιούς όπως αυτός της γρίπης, αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα γύρω από τη διαχείρισή του. «Αυτή είναι η τεράστια διαφορά του κορωνοιού απέναντι σε άλλους ιούς. Μπορεί να μας ταλαιπωρεί όλο τον χρόνο. Και αυτός είναι και ο μεγάλος φόβος μας. Μη περάσουμε, δηλαδή, σε μια στάσιμη κατάσταση όπου θα έχουμε 20.000- 30.000 κρούσματα επί 365 μέρες τον χρόνο και συνάμα δεκάδες νεκρούς καθημερινά. Αν τον αφήσουμε ελεύθερο, δυστυχώς, ο ιός έχει τη δυνατότητα να μας φέρει αυτό το απευκταίο σενάριο».

Υπαρκτός πάντα ο κίνδυνος εμφάνισης μιας νέας πιο επικίνδυνης μετάλλαξης

Στο πλαίσιο αυτό, ο Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας τονίζει ότι πρέπει πάση θυσία να περιοριστεί η διασπορά του ιού, καθώς ο κίνδυνος εμφάνισης μιας νέας απειλητικής μετάλλαξης είναι πάντα υπαρκτός. «Όσο τον αφήνουμε να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα, τόσο τον αφήνουμε να μεταλλαχθεί. Να προκύψει μια μετάλλαξη που μπορεί να είναι προς το χειρότερο, όπως όταν περάσαμε από το αρχικό στέλεχος Άλφα στη μετάλλαξη Δέλτα που κόστισε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Μπορεί να ξανασυμβεί αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε», λέει.

Ο ιός μπορεί να γίνει ενδημικός μετά από 5 ή 10 χρόνια

Η συζήτηση, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, περί ενδημικότητας παραμένει άτοπη, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα γίνει κάτι τέτοιο. «Πρέπει να κοιτάξουμε στο μέλλον. Να δούμε πώς θα συμβιώσουμε με τον ιό. Κάποια στιγμή θα γίνει ενδημικός αλλά αυτό το χρονικό σημείο μπορεί να είναι σε 5 ή 10 χρόνια. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σ’ αυτό το γεγονός ότι θα φτάσει εκεί ο ιός να γίνει ενδημικός και σχετικά ακίνδυνος. Έχουμε δρόμο μπροστά μας», καταλήγει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ