Για το πως λειτουργεί η ηχητική απόδοση -εκφώνηση του μηνύματος 112 στα αγγλικά ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, τονίζοντας πως δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι αναγκαίο για άτομα με προβλήματα όρασης.
Ειδικότερα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ηχητική αποτύπωση του μηνύματος του 112 στα αγγλικά, αναφέροντας πως «η διαδικασία εκφώνησης είναι αυτόματη και δεν σχετίζεται με την υπηρεσία Εκπομπής Κυψέλης που χρησιμοποιεί το κράτος, αλλά με το λογισμικό μετατροπής κειμένου σε ήχο, που υποστηρίζει ο κάθε κατασκευαστής κινητού τηλεφώνου».
Επίσης στην ανακοίνωση τονίζεται πως η ηχητική εκφώνηση είναι υποχρεωτικό να υπάρχει, ώστε να προειδοποιούνται έγκαιρα άτομα με προβλήματα όρασης, ενώ αναφέρεται πως είναι ένα ζήτημα που χρήζει βελτιστοποίησης όχι μόνο στην Ελλάδα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου
«Με αφορμή πρόσφατες αναφορές σε ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα σχετικά με την ηχητική απόδοση/εκφώνηση-προφορά των προειδοποιητικών μηνυμάτων του 112 στην Αγγλική γλώσσα και προς αποτύπωση της πραγματικότητας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρει τα ακόλουθα:
Για την αποστολή των προειδοποιητικών μηνυμάτων από το 112 σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή επικίνδυνων φαινομένων/συμβάντων γίνεται χρήση της υπηρεσίας Εκπομπής Κυψέλης ή Cell Broadcasting, βάσει του ν. 4487/2017.
Το μήνυμα Εκπομπής Κυψέλης αποτελεί ένα γραπτό μήνυμα περιορισμένου μήκους και η διαδικασία εκφώνησής του είναι αυτόματη και δεν σχετίζεται με την υπηρεσία Εκπομπής Κυψέλης, αλλά αποκλειστικά και μόνο με το λογισμικό μετατροπής κειμένου σε ήχο (Text to Speech ή TTS) που υποστηρίζει ο κάθε κατασκευαστής κινητού τηλεφώνου (TalkBack σε Android και VoiceOver σε IOS).
Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης: Υποχρεωτική η ηχητική εκφώνηση του 112 για άτομα με προβλήματα όρασης
Η παροχή τεχνολογίας TTS μέσω των συσκευών είναι υποχρεωτική στα πλαίσια της εφαρμογής Μέτρων Ισοδύναμης Πρόσβασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου ένα γραπτό κείμενο να εκφωνείται ώστε να γίνεται αντιληπτό και από άτομα με προβλήματα όρασης.
Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και εταιρείες διερευνούμε τρόπους για την καλύτερη δυνατή εκφώνηση-προφορά των μηνυμάτων 112. Είναι ένα δύσκολο τεχνικό θέμα, που δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, και που ελπίζουμε να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό» καταλήγει το αρμόδιο υπουργείο στην ανακοίνωσή του.