Ο τρόπος εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων από την ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου που ερευνά τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis θα κριθεί τις προσεχείς ημέρες από το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.
Το εάν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες θα διατηρήσουν ενώπιον της ανακρίτριας την ανωνυμία τους και θα παρουσιαστούν με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά και με τα ψευδώνυμα Μάξιμος Σαράφης και Αικατερίνη Κελέση αποτέλεσε αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ της ανακρίτριας Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου και της εισαγγελέως, Βασιλικής Θεοδώρου.
Η ανακρίτρια κάλεσε σε κατάθεση τους δύο μάρτυρες με την ιδιότητα των προστατευομένων, δηλαδή όχι με τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς τους. Μάλιστα, έκανε δεκτό το αίτημα του Μάξιμου Σαράφη να μη δώσει κατάθεση αυτοπροσώπως, αλλά να καταθέσει ηλεκτρονικά μέσω κάμερας από ειδικό χώρο της Αστυνομίας, ενώ η Αικατερίνη Κελέση παρουσιάστηκε στο γραφείο της ανακρίτριας στον Άρειο Πάγο έχοντας αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά της.
Όμως στη διαδικασία παρενέβη η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου, η οποία εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες θα πρέπει να δώσουν κατάθεση αυτοπροσώπως με τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς τους και χωρίς να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά τους, όπως συμβαίνει με όλους τους άλλους μάρτυρες που έχουν εξεταστεί στην υπόθεση. Και αυτό, γιατί, όπως υποστηρίζει η εισαγγελική λειτουργός, η προστασία των μαρτύρων δεν ισχύει στην υπό έρευνα υπόθεση, στην οποία κατηγορούμενοι είναι ο κ. Παπαγγελόπουλος και η κ. Τουλουπάκη για παρεμβάσεις, καθώς η συγκεκριμένη υπόθεση είναι άσχετη με αυτή της Novartis, που αφορά τις υπό έρευνα παράνομες πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων.
Πλέον, για το ζήτημα θα αποφανθεί το πενταμελές συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, όπου αναμένεται να οριστεί εισηγητής, και η ανακρίτρια και η εισαγγελέας να παραδώσουν τα υπομνήματα με τις θέσεις τους.