Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για την περίεργη υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο με πρωταγωνιστές τον 35χρονο γραμματέα του τουρκικού προξενείου στο νησί και έναν 56χρονο μάγειρα.
Τα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Κρατικής Ασφάλειας έχουν στη διάθεσή του 8 υπολογιστές, 6 usb και 4 κινητά τηλέφωνα τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του 35χρονου και πλέον ερευνούν για στοιχεία που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν νέα δεδομένα για τη δράση του κατηγορούμενου αλλά και αν πρόκειται για ένα ευρύτερο δίκτυο κατασκοπείας ή στρατολόγησης πληροφοριοδοτών.
Παράλληλα, στο μικροσκόπιο έχουν μπει οι επικοινωνίες που είχαν οι δύο κατηγορούμενοι μεταξύ τους, οι επαφές που είχαν στο διαδίκτυο και αν γινόταν αποστολή δεδομένων στην τουρκική πλευρά.
Υπενθυμίζεται ότι ο 56χρονος μάγειρας σε πλοίο εταιρείας που εκτελεί δρομολόγιο στην άγονη γραμμή Ρόδου- Καστελλόριζου, έχει ήδη εξεταστεί και έχει ομολογήσει όσα του αποδίδονται. «Δεν το έκανα για τα χρήματα, το έκανα για την πατρίδα μου», φέρεται να δήλωσε ο 56χρονος εννοώντας την Τουρκία. Ο 56χρονος φέρεται να έστελνε στον υπάλληλο του προξενείου φωτογραφίες πλοίων, αλλά κυρίως πληροφορίες για το πότε αναλαμβάνουν σκοπιά Έλληνες στρατιώτες σε στρατόπεδα και στρατιωτικές ζώνες.
Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τις θέσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων ήταν ήδη γνωστές στην τουρκική πλευρά, προβληματισμό προκαλούν ωστόσο οι ενημερώσεις για τις αφίξεις-αναχωρήσεις της ελληνικής φρουράς στο Καστελλόριζο, ο αριθμός τους ακόμη και τα στοιχεία ταυτότητας των διοικητών και μελών της φρουράς, που έδινε ο 56χρονος μάγειρας στον 35χρονο γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 35χρονος είχε ζητήσει επίσης από τον μάγειρα να καταγράφει με το κινητό του συνομιλίες στρατιωτικών που ταξίδευαν με το πλοίο στο οποίο δούλευε. Μάλιστα, ο μάγειρας φαίνεται να έδινε στοιχεία ακόμη και για τις επισκέψεις των επισήμων στο νησί όπως της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Όσον αφορά στον 35χρονο, ήταν γνωστός στις αρχές από το 2017 για τις απόψεις του περί «Τουρκικής Μητέρας Πατρίδας» και για τη μουσουλμανική μειονότητα και ανεξαρτητοποίηση της Θράκης. Ο 35χρονος έφτασε μάλιστα στη βουλή με ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου. Ειδικότερα, την 11η Φεβρουαρίου 2017 είχε αναρτήσει σε ιστοσελίδα της Θράκης κείμενο στο οποίο ανέφερε: «Γεννημένος στην Ελλάδα, μεγαλωμένος σε μικτό χωριό μαζί με χριστιανούς και σπουδασμένος στην Θεσσαλονίκη». Η ανάρτηση συνοδευόταν από φωτογραφία με μια γροθιά σε τα χρώματα της Τουρκίας την σημαία των υποστηρικτών της ανύπαρκτης Δυτικής ανεξάρτητης Θράκης.
Οι πρόσφατες ενέργειες των δύο κατηγορουμένων φαίνεται να ξεκινούν από τον Αύγουστο έως τις 6 Νοεμβρίου όταν σταμάτησαν τα δρομολόγια του πλοίου όπου εργαζόταν ο 56χρονος. Από τότε ξεκίνησαν και οι έρευνες και εντάθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου μετά το περιστατικό της ρίψης κόκκινης μπογιάς στην ελληνική σημαία που βρίσκεται ζωγραφισμένη σε βραχώδη περιοχή του Καστελλόριζου.