Ο οίκος Dior πρότεινε στο Υπουργείο Τουρισμού, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ένα σύνολο εορταστικών εκδηλώσεων
και φωτογραφήσεων σε Ακρόπολη και Σούνιο, αλλά προέκυψε κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, το ΚΑΣ έδωσε το πράσινο φως για τις φωτογραφήσεις, με όρους, στα μνημεία της χώρας μας.
Ωστόσο, η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για τη φωτογράφηση της συλλογής του οίκου Dior στην Ακρόπολη, και έκανε λόγο για «προειλημμένη πολιτική απόφαση των Μενδώνη - Μητσοτάκη». Η Λίνα Μενδώνη απάντησε στην Σία Αναγνωστοπούλου, κάνοντας λόγο για ανακοίνωση μνημείο ψεύδους, διαστροφής και υποκρισίας». «Τα τριάντα μέλη των Κεντρικών Συμβουλίων, καταξιωμένοι επιστήμονες, διεθνούς κύρους, γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της αδειοδότησης του συνόλου των εκδηλώσεων, θέτοντας συγκεκριμένους όρους, βάσει των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου. Αλλά η ομόφωνη απόφαση των επιστημόνων δεν λέει απολύτως τίποτα στα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν μια Ελλάδα στα μέτρα τους. Μικρή, εγκλωβισμένη στην ιδεοληψία, στην απομόνωση, στην ομφαλόσκοπηση και στη μιζέρια», ανέφερε χαρακτηριστικά, στην απάντησή της, η Λίνα Μενδώνη.
Αν ανατρέξει, ωστόσο, κανείς, στο πρόσφατο παρελθόν, αντιλαμβάνεται ότι και επί ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει το ΚΑΣ άδεια σε γύρισμα μίνι σειράς, στο βρετανικό BBC. Πράγματι, το 2018, κάτω από το επιβλητικό φόντο του Ερεχθείου και του Παρθενώνα, αλλά και με μαγευτικά πλάνα από τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο προσβλήθηκε η μίνι σειρά του BBC, «The Little Drummer Girl», η οποία έβαλε τους πρωταγωνιστές τηςς σε φόντο αρχαιοελληνικό και κάτω από τον σαγηνευτικό αττικό ουρανό.
Η σειρά προβλήθηκε το 2018 από το BBC στη Μ. Βρετανία και το AMC στις ΗΠΑ. «Η κινηματογράφηση του ‘The Little Drummer Girl’ στα ίδια ακριβώς σημεία που περιγράφονται στο βιβλίο του Τζον Λε Καρρέ ήταν μια απίστευτη εμπειρία. Το ανεκτίμητο προνόμιο των γυρισμάτων σε τόσο σημαντικές, ιστορικά και πολιτιστικά, τοποθεσίες, όπως η Ακρόπολη ή ο ναός του Ποσειδώνα, δύσκολα αποτιμάται. Η Ελλάδα, γενέτειρα του δράματος στη Δύση, προσφέρει στους κινηματογραφιστές έναν καμβά μοναδικής απήχησης και, για μένα, αποτελεί το τέλειο μέρος για να αφηγηθώ την ιστορία του Τσάρλι», είχε δηλώσει τότε ο σκηνοθέτης Παρκ Τσαν-γουκ, περιγράφοντας την εμπειρία των γυρισμάτων στην Ελλάδα.
Τα γυρίσματα στην Ελλάδα έγιναν το 2018 στις εξής τοποθεσίες: Αθήνα, Ελευσίνα, Κινέτα, Ακρόπολη και στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Όλες οι ελληνικές τοποθεσίες αξιοποιήθηκαν για να «δείξουν» Ελλάδα/Αθήνα, ενώ η Ελευσίνα χρησιμοποιήθηκε για να αναπαραστήσει το Λίβανο και η Νίκαια την Παλαιστίνη. Η Διεύθυνση Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου υποστήριξε την παραγωγή διευκολύνοντας την απόκτηση αδειών για τα γυρίσματα στην Ακρόπολη και στο Σούνιο, προσκόμισε όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα και παρακολούθησε από κοντά την εξέλιξη των γυρισμάτων.
Το 2018, μάλιστα, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) δεν συναίνεσαν αρχικά στη χορήγηση άδειας κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου για τη σειρά του BBC. Η αιτιολογία τότε ήταν η μεγάλη χρονική έκταση (η κινηματογράφηση θα γινόταν αυθημερόν από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ), ο μεγάλος αριθμός προσώπων (ως και 120 άνθρωποι θα στέκονταν σε σημεία ελέγχοντας τη ροή των επισκεπτών και σταματώντας την για λίγο όταν χρειαζόταν) και ο βαρύς εξοπλισμός- που θα δυσχέραιναν υπέρμετρα τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου.
Η τότε υπουργός πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, είχε χαρακτηρίσει την απόφαση ατυχή και τόνισε πως θα πρέπει οι αρχές να εναρμονιστούν με ό, τι συμβαίνει σε άλλες χώρες προκειμένου να γίνει ότι και σε «film friendly» κράτη του κόσμου. Λίγες μέρες αργότερα και με τα γυρίσματα να είναι προγραμματισμένα για τα μέσα Απριλίου, το ΚΑΣ συνεδρίασε εκ νέου και έδωσε την έγκρισή του.