Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ξεκινά από υγειονομικούς, στο τραπέζι και εκπαιδευτικοί-στρατός - iefimerida.gr

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ξεκινά από υγειονομικούς, στο τραπέζι και εκπαιδευτικοί-στρατός

Υγειονομικοί και στρατιώτες σε εμβολιαστικό κέντρο
Υγειονομικοί και στρατιώτες σε εμβολιαστικό κέντρο / Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση των αποφάσεων της κυβέρνησης για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει καθώς οι ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό -σε σχέση με κατηγορίες και χρονοδιάγραμμα- θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Οπως όλα δείχνουν:

  • Η αρχή θα γίνει με το προσωπικό στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων εντός του Ιουλίου.
  • Θα ακολουθήσει το προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας (γιατροί και υγειονομικοί), που θα εμβολιαστούν υποχρεωτικά είτε στο τέλος Αυγούστου είτε στις αρχές του φθινοπώρου.

Οι κατηγορίες πολιτών που εξετάζονται να ενταχθούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ταυτόχρονα, στο τραπέζι κυβέρνησης και ειδικών έχουν πέσει και άλλες κατηγορίες πολιτών στους οποίους μελετάται να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, επικαλούμενος κυβερνητικές πηγές, όσοι επιμείνουν να μην εμβολιαστούν, δεν θα απολυθούν από τα νοσοκομεία ή τις μονάδες υγείας αλλά θα μεταφερθούν σε θέσεις στις οποίες δεν θα έχουν επαφή με το κοινό.

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς βρίσκονται επίσης:

  • Οι εκπαιδευτικοί
  • Οσοι κατατάσσονται στον στρατό 
  • Τα Σώματα Ασφαλείας
  • Οι αθλητές ερασιτεχνικών και επαγγελματικών σωματείων

Το άλμα στα κρούσματα, καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν 2.107 νέες μολύνσεις, 10 νεκροί και 153 διασωληνωμένοι, αλλά και η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα οδηγεί τους ειδικούς, όπως η Βάνα Παπαευαγγέλου, να μιλούν για αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας και έξαρση της πανδημίας, η οποία χτυπά κυρίως νέους.

Τα προνόμια των εμβολιασμένων και η επιχείρηση «πειθώ»

Σε ένα τέτοιο τοπίο, η κυβέρνηση μελετά τα επόμενη βήματα θωράκισης από τον κορωνοϊό μέσω εμβολιασμών.

Ηδη πέρασε από τη Βουλή το Freedom Pass με το voucher των 150 ευρώ για τους νέους 18-25 ετών που εμβολιάζονται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στέλνεται το μήνυμα για «επιστροφή στην κανονικότητα» για τους εμβολιασμένους, καθώς, όπως έγινε γνωστό, η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και ανοίγουν ξανά τα γήπεδα, αλλά μόνο για εμβολιασμένους φιλάθλους και στο 80% της χωρητικότητάς τους.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ξεκινά την «εκστρατεία ενημέρωσης» σε δήμους και περιφέρειες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, με τη συνδρομή τοπικών αρχόντων και εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει τη βοήθεια της εκκλησίας προκειμένου να μπει στη μάχη για να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν. Μάλιστα, την Τρίτη οι Τσιόδρας και Κικίλιας θα επισκεφθούν την Ιερά Σύνοδο για τον ίδιο λόγο.

Ήδη, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος υποστήριξε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τους ιερείς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει μια γενική εφαρμογή σε όλη την κοινωνία. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρεθεί, ούτε οι ιερείς, καθώς είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στον κίνδυνο του κορωνοϊού», είπε στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας επανέλαβε ότι η στάση της επίσημης εκκλησίας για τον εμβολιασμό είναι ξεκάθαρη. Η πλειοψηφία των μητροπολιτών στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης, υποστήριξε. Παράλληλα, τόνισε ότι η εκκλησία μπορεί να προσπαθήσει να πείσει τους αρνητές μέσα από τη διδασκαλία της.

«Το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από αυτό το πέπλο της συνωμοσίας και της δεισιδαιμονίας και δεν πάνε να εμβολιαστούν. Πολύ επικίνδυνο για το σύνολο της κοινωνίας», δήλωσε ο κ. Χρυσόστομος.

Πελώνη: Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Οπως προανήγγειλε η Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, καθώς ήδη η κυβέρνηση έχει στα χέρια της το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ορισμένων κατηγοριών πολιτών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον περασμένο μήνα η Επιτροπή Βιοηθικής είχε δώσει το «πράσινο φως» για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε δομές ηλικιωμένων.

Η Επιτροπή είχε προτείνει μια προσέγγιση «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας» από την πλευρά της πολιτείας, με τρία στάδια:

  • α) Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας κ.λπ.) εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.
  • β) Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως, π.χ., διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στην επιλογή αδειών, ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
  • γ) Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.

Η Επιτροπή επισήμαινε ότι η παραπάνω σύσταση αφορά μόνο στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες του προσωπικού των μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στο προσωπικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων.

Τέλος, η Επιτροπή τόνιζε ότι, με το πέρασμα του χρόνου, η διστακτικότητα έναντι των εμβολίων κατά της COVID-19, τόσο για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες όσο και για τον γενικό πληθυσμό, παρουσιάζει δυναμική μείωσης, όπως υποδεικνύουν τα καθημερινά στοιχεία εμβολιασμού στην Ελλάδα, γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην εφαρμογή των παραπάνω επιλογών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ