Απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που είχαν ανοίξει για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων έδωσε η τροπολογία που πέρασε στη Βουλή.
Με την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, εργαζόμενοι ορισμένων κλάδων θα πρέπει, στο εξής, να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης στους εργοδότες. Στην πρώτη φάση, αυτή η υποχρέωση αφορά τους υγειονομικούς και τους φροντιστές πρόνοιας. Για τις νομικές προεκτάσεις του ζητήματος το iefimerida.gr είχε δημοσιεύσει έναν οδηγό του εργατολόγου Γιάννη Καρούζου, στον οποίο εξηγούσε τί θα ίσχυε για το Δημόσιο και τι για τον Ιδιωτικό τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης, με τη θετική ψήφο της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Κατά της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, με πολλούς να μιλούν για αντισυνταγματική τροπολογία και να εγκαλούν την κυβέρνηση ότι αγνοεί την εισήγηση της επιτροπής Βιοηθικής.
Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Στέρηση αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών για τους ανεμβολίαστους
«Η τροπολογία λέει όλα όσα γνωρίζαμε. Οι εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν σε γηροκομεία ιδιωτικά ή δημόσια θα πρέπει να εμβολιαστούν έως 16 Αυγούστου. Όλες οι υπόλοιπες δομές υγείας έως 1η Σεπτεμβρίου. Εάν δεν εμβολιαστούν, με απόφαση -όχι τελικά του πειθαρχικού συμβουλίου, όπως είχε ακουστεί τις προηγούμενες εβδομάδες, του διευθυντή της κάθε μονάδας θα πρέπει να μπουν σε αναστολή καθηκόντων, με στέρηση αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών» εξήγησε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.
Σε ό,τι αφορά τη στέρηση αποδοχών, ο κ. Τσουκαλάς επισήμανε ότι «εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Οταν κάποιος κάνει ένα αδίκημα και μπαίνει σε μια αργία παίρνει ένα μέρος των αποδοχών. Άρα θα μπορούσε να υπάρχει μια μέριμνα ένα μέρος των αποδοχών να το λαμβάνουν για να μην έχουμε κινδύνους βιοπορισμού ή άλλα κοινωνικά προβλήματα».
Υποχρεωτική η κοινοποίηση του πιστοποιητικού στον εργοδότη
Υπάρχουν ωστόσο κατηγορίες εργαζομένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση. «Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, ή έχουν πρόβλημα υγείας, το οποίο θα περιλαμβάνεται σε πίνακα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Εκεί θα αναρτηθούν παθήσεις που δικαιολογούν τον μη εμβολιασμό. Κάθε φορά, μια τριμελής επιτροπή θα κρίνει αν ο κάθε εργαζόμενος υπάγεται σε αυτές τις παθήσεις. Δεν θα αρκεί το έγγραφο ενός ιδιώτη γιατρού. Αν επιβεβαιώνεται θα τον εξαιρεί από τον εμβολιασμό» τόνισε σχετικά ο κ. Τσουκαλάς.
Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει η τροπολογία, είναι ότι πλέον στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο είναι πλέον υποχρεωτική η κοινοποίηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού από τον εργαζόμενο στον εργοδότη. «Με την απόφαση αυτή θα οφείλει ο εργαζόμενος να ενημερώσει αν έχει εμβολιαστεί ή όχι. Αν πω στον εργοδότη μου ότι δεν έχω εμβολιαστεί, και εργάζομαι σε μια επιχείρηση που δεν είναι υποχρεωτικός εμβολιασμός, δεν σημαίνει ότι του δίνω το δικαίωμα να με απολύσει. Είναι απλά η γνώση την οποία οφείλω να παρέχω στον εργοδότη» επισήμανε ο Κώστας Τσουκαλάς.
Οι κυρώσεις
Υπενθυμίζεται ότι για το Δημόσιο προβλέπεται ότι θα υπάρχουν τρίμηνες συμβάσεις προσωπικού, με δικαίωμα παράτασης, που θα αναπληρώνει το μη εμβολιασμένο προσωπικό. Δεν τίθεται ζήτημα οριστικής παύσης, δηλαδή απόλυσης.
«Οσο δεν είναι υποχρεωτικός εμβολιασμός, μια απόλυση που γίνεται λόγω μη εμβολιασμού θα θεωρηθεί ως απαγορευμένη διάκριση. Από την άλλη μεριά, ο εργοδότης μπορεί να τον βάλει σε τηλεργασία, σε back office, σε εκ περιτροπής απασχόληση. Και μετά από συμφωνία μπορεί να βγει και σε άδεια άνευ αποδοχών» ανέφερε ο κ. Τσουκαλάς.
Για το θέμα έχουν ήδη γίνει προσφυγές από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. «Θα χρειαστεί νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Οσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να σκεφτούν να εμβολιαστούν. Θα πρέπει και οι επιχειρήσεις να είναι προσεκτικές, να μην οδηγηθούμε σε μπαράζ απολύσεων. Να μη μιλάμε με ευκολία για το θέμα απόλυση» δήλωσε καταλήγοντας ο Κώστας Τσουκαλάς.
Πώς θα γίνεται ο έλεγχος από τους εργοδότες
Η τροπολογία ορίζει ότι επιβάλλεται έως την 31/12/2021 η υποχρέωση στους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να επιδεικνύουν στο αρμόδιο όργανο διοίκησης ή στον εργοδότη τους είτε το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ή βεβαίωση ότι έχουν νοσήσει ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου ότι έχουν νοσήσει. Τα πιστοποιητικά ή τις βεβαιώσεις αυτές, ο εργοδότης θα πρέπει να τις ελέγξει μέσα από την ειδική πλατφόρμα.
Για ποιους είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός
Επίσης, θεσπίστηκε ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 υποχρεωτικά, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) όλων των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, των ιδιωτικών και δημόσιων δομών Υγείας (διαγνωστικά κέντρα, αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, νοσηλείας και ΕΟΔΥ) και όλο το προσωπικό του ΕΚΑΒ.
Εξαιρέσεις
Εξαιρούνται του εμβολιασμού όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που τους εμποδίζει τη διενέργεια του εμβολιασμού τους. Οι λόγοι εξαίρεσης ενός εργαζόμενου από τον εμβολιασμό του θα πρέπει να πιστοποιείται από τριμελείς επιτροπές της οικείας υγειονομικής περιφέρειας και οι οποίες θα αποτελούνται από ιατρούς του ΕΣΥ.
Βαριά πρόστιμα
Στον εργοδότη που θα απασχολήσει προσωπικό που θα έπρεπε να είναι εμβολιασμένο ή να έχει βεβαίωση νόσησης, η τροπολογία θεσπίζει διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση με ανώτατο πλαφόν τις 50.000 ευρώ. Σε περιπτώσεις υποτροπής το διοικητικό πρόστιμο θα είναι 20.000 ευρώ ανά παράβαση και θα μπορεί να φτάσει έως το ποσό των 200.000 ευρώ.