ΥΠΕΝ: Κίνητρα για την παραγωγή βιομεθανίου -Οι προτάσεις της ΔΕΔΑ - iefimerida.gr

ΥΠΕΝ: Κίνητρα για την παραγωγή βιομεθανίου -Οι προτάσεις της ΔΕΔΑ

Ρωσία ΕΕ ενέργεια
Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Mindaugas Kulbis
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά τα φωτοβολταϊκά, το βιομεθάνιο αναδεικνύεται στο επόμενο πεδίο δραστηριοποίησης των πολιτών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεσπίζει κίνητρα για την παραγωγή και χρήση του βιομεθανίου το οποίο μπορεί να διανέμεται μέσω του υπάρχοντος δικτύου φυσικού αερίου και να χρησιμοποιείται από τους καταναλωτές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προτάσεις της ΔΕΔΑ για την παραγωγή βιομεθανίου

Η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου, που αναπτύσσει τα δίκτυα στις περιοχές εκτός Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας υπέβαλε ήδη - όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάριος Τσάκας μιλώντας στο συνέδριο του Economist - στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις προτάσεις της εταιρείας για την ανάπτυξη της αγοράς βιομεθανίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΔΑ έχει ήδη καταθέσει, στα τέλη του 2021, αίτηση στη ΡΑΕ για έκδοση άδειας διανομής βιομεθανίου σε δίκτυα χαμηλής και μέσης πίεσης ενώ σχεδιάζει τα πρώτα πιλοτικά έργα διανομής βιομεθανίου στους νομούς Σερρών και Ημαθίας εντός του 2022 σε όλο τον κύκλο του προϊόντος, από την παραγωγή, την έγχυση, τη διανομή, μέχρι την πώληση και τη χρήση.

Έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 35 σημεία στην Ελλάδα

Το βιομεθάνιο παράγεται από υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, καθώς και το οργανικό κλάσμα των στερεών αστικών αποβλήτων. Μελέτη της ΔΕΔΑ έχει εντοπίσει τουλάχιστον 35 σημεία ανά την Ελλάδα όπου υπάρχει επαρκής παραγωγή πρώτης ύλης από αγροτικά και αστικά απόβλητα, η οποία μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη μικρών μονάδων ισχύος έως 3 μεγαβάτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της ΔΕΔΑ προκρίνει τη διάρθρωση της αγοράς με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι η τιμή του βιομεθανίου θα είναι χαμηλότερη από την τιμή του φυσικού αερίου. Η τιμή θα είναι εγγυημένη (κατά το πρότυπο της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά και άλλες ΑΠΕ) για τους παραγωγούς, ενώ αν η τιμή της αγοράς υπερβαίνει την εγγυημένη τότε η διαφορά θα επιστρέφεται στο Δημόσιο - κατά το πρότυπο επίσης των ΑΠΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βασικό πλεονέκτημα του βιομεθανίου που θα παράγεται από τις διάσπαρτες ανά την Ελλάδα μικρές μονάδες είναι ότι δεν θα επιβαρύνεται με τα τέλη χρήσης του Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) καθώς η έγχυση θα γίνεται απευθείας στα δίκτυα της ΔΕΔΑ, μέσης και χαμηλής πίεσης. Η πρόταση της ΔΕΔΑ προβλέπει εξάλλου την κατά προτεραιότητα απορρόφηση του βιομεθανίου από τα δίκτυα, κατ' αναλογία ομοίως της ρύθμισης που ισχύει για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ